Σχεδόν 8.000 αιτήσεις σε 4 μέρες για ρύθμιση χρεών - Με E1 και E9 «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τους ευάλωτους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σχεδόν 8.000 αιτήσεις σε 4 μέρες για ρύθμιση χρεών - Με E1 και E9 «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τους ευάλωτους
Στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης καλούνται να σπεύσουν οι οφειλέτες που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ασυλία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους για το διάστημα 1 – 30/6 2021.

Σχεδόν 8.000 οφειλέτες έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της 2ης ευκαιρίας που ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης καλούνται να σπεύσουν οι οφειλέτες που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασυλία έναντι πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους που θα δοθεί για το διάστημα από την 1η έως τις 30 Ιουνίου 2021. Οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.

Τα κριτήρια που ορίζουν κάποιον ως ευάλωτο είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής. Ειδικότερα:
- Το συνολικό εισόδημά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και με πλαφόν τα 180.000 ευρώ.

- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

- Ο δικαιούχος όπως και υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά.

Η καθυστέρηση του Φορέα Ακινήτων

Με την καθολική έναρξη του νέου Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας από την 1η Ιουνίου, οι πλειστηριασμοί για όσους οφειλέτες δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους «τρέχουν» κανονικά. Ωστόσο, επειδή το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απομένει να συμπληρωθεί με την σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, μέσω του οποίου θα αποτραπούν οι εξώσεις αδύναμων οφειλετών, οι πλειστηριασμοί κατά των οφειλετών αυτών θα «παγώσουν» μέχρι τα τέλη του μήνα.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, Υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αναζητούσαν λύση στο πρόβλημα της έναρξης ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου χωρίς πλήρες πλαίσιο προστασίας μέσω του Φορέα Ακινήτων, ο οποίος θα αποκτά από τους πλειστηριασμούς και θα επαναμισθώνει στους οφειλέτες την πρώτη κατοικία τους. Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης εκτιμούν πως τα δάνεια των αδύναμων οφειλετών κινούνται στα 5 – 6 δισ. ευρώ.
Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών κατά τον τρέχοντα μήνα για τους οφειλέτες αυτούς ταυτίζεται χρονικά με τις αναμενόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν αναφορικά με τον Μηχανισμό Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την 10η αξιολόγηση της χώρας που δημοσίευσε η Κομισιόν την εβδομάδα αυτή αναφέρεται ότι για την εφαρμογή του νέου πλαισίου διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους εκκρεμούν 10 υπουργικές αποφάσεις. Αυτές αφορούν αφενός στον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, αφετέρου στον Μηχανισμό Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και αναμένονται σε αρχικό στάδιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021.

Η καθυστέρηση που επισημαίνει η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας στη σύσταση του Φορέα Ακινήτων αποδίδεται σε επιπρόσθετα διαδικαστικά βήματα που απαιτούνται πριν τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές, η οποία σχεδιάζεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, και στην επικύρωση της εξέλιξης από το ελληνικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου 2022. Ως αποτέλεσμα, ο Φορέας αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.

Αυξημένη η προσέλευση στην πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας

Εν τω μεταξύ, ήδη στις πρώτες τέσσερις εργάσιμες ημέρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ για την υποβολή αίτησης εξωδικαστικής διευθέτησης οφειλών, 7.921 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της 2ης ευκαιρίας οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίσουν με μία αίτηση όλα τα χρέη τους προς τράπεζες, funds, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και ΟΤΑ, σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και σε έως 420 δόσεις προς τράπεζες/εταιρείες διαχείρισης και με ελάχιστη δόση 50 ευρώ μηνιαίως.

Για να ρυθμίσει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο οφειλέτης πρέπει να έχει συνολικά χρέη προς όλους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Για χρέη επιχειρήσεων πάνω από 1 εκατ. ευρώ απαιτείται η υποβολή business plan για την επίτευξη ρύθμισης.

Ο οφειλέτης που θα απευθυνθεί για ρύθμιση χρεών στην πλατφόρμα δεν μπορεί να χρωστάει μόνο σε μία τράπεζα (διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ρυθμίσει διμερώς το χρέος του). Χρειάζεται να χρωστάει τουλάχιστον σε δύο τράπεζες και μάλιστα, η μία να μην έχει πάνω από το 90% του συνολικού χρέους.
Ο οφειλέτης, ωστόσο, γίνεται να χρωστάει μόνο στο Δημόσιο (ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ) και να ρυθμίσει την οφειλή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, με τη ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι οφειλέτες θα μπορούν να επιτύχουν «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85% σε ασφαλιστικά ταμεία, 95% σε εφορία, 100% σε τράπεζες/εταιρείες διαχείρισης και «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες/εταιρείες διαχείρισης. Δεν γίνεται καθόλου κούρεμα κεφαλαίου σε παρακρατούμενους φόρους όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider