Τα νέα της διαστημικά αλλά και επίγεια δορυφορικά βήματα σχεδιάζει η Hellas Sat, ετοιμάζοντας αφενός να εκτοξεύσει το 2025 τον νέο δορυφόρο Hellas Sat 5 για να τον θέσει στην κατοχυρωμένη από Ελλάδα και Κύπρο γεωστατική τροχιά 39 μοίρες Ανατολικά κι αφετέρου να επεκταθεί σε νέες υπηρεσίες. Παράλληλα μάλιστα η εταιρεία διευρύνει το άνοιγμά της και στον ιδιαίτερα «προσοδοφόρο» όπως τον χαρακτήρισαν τα στελέχη της, κλάδο των data center, δρομολογώντας σχετικές επενδύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
Για την ακρίβεια όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Xριστόδουλος Πρωτοπαππάς, η Hellas Sat, η οποία ανήκει πλέον κατά 96% στην ArabSat και κατά 4% στην ΕΑΒ, έχει ήδη αξιοποιήσει μέρος των εγκαταστάσεών της προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο και σχεδιάζει να επεκτείνει είτε μέσω των υπαρχουσών εγκαταστάσεων είτε μέσω της αγοράς νέου οικοπέδου στην περιοχή του Κορωπίου. Μέχρι σήμερα μάλιστα, η Hellas Sαt έχει δημιουργήσει ένα data center περίπου 1000 τμ και μέσω επένδυσης ύψους 8 με 10 εκατ. ευρώ θα τον υπερδιπλασιάσει το προσεχές διάστημα, προσθέτοντας ακόμα 1200 τ.μ. ικανά να φιλοξενήσουν 300 racks.
Ο λόγος για την συγκεκριμένη στροφή κι επένδυση είναι σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι το data center αποτελεί μια επικερδή δραστηριότητα. «Τα επόμενα χρόνια τα έσοδα από τα data center και το hosting που προσφέρει η Hellas Sat θα μπορούσαν να πλησιάσουν αυτά από την χωρητικότητα των δορυφόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα προετοιμάζεται και για την εκτόξευση ενός ακόμα δορυφόρου, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει να προσδιοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές του χρόνου και το 2025 να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση. Το ύψος της εν λόγω επένδυσης δεν έχει ακόμα υπολογιστεί αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι τεχνικές προδιαγραφές, το κόστος ωστόσο ενός σύγχρονου δορυφόρου θα μπορούσε να ανέρχεται και σε 200 εκατ. ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι θα προσφέρει πολύ υψηλότερες συχνότητες και ταχύτητες αφού στα gateways του θα χρησιμοποιηθούν laser beams, ενώ θα περιλαμβάνει και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να προσφέρει πάνω από μισό gigabit στον κάθε πελάτη-χρήστη και θα έχει διάρκεια ζωής 30 χρόνων, όπως και ο τελευταίος δορυφόρος που εκτόξευσε η εταιρεία το 2018, ο Hellas Sat 4.
Να θυμίσουμε ότι ήδη η εταιρεία έχει σε τροχιά τρεις δορυφόρους. Ο Hellas Sat 2 ήταν ο πρώτος που τέθηκε σε τροχιά το 2013 και έχει αντέξει πάνω από το προβλεπόμενο - από 15 χρόνια ζωής είναι ήδη σε τροχιά 17 και αναμένεται να παύσει να λειτουργεί σε δύο χρόνια από σήμερα μέσω σωστής διαχείρισης των καυσίμων. Αντίστοιχα το 2017 εκτόξευσε τον Hellas Sat 3 και έναν χρόνο σχεδόν αργότερα τον Hellas Sat 4, o οποίος λόγω της τεχνολογίας του έχει προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 30 χρόνων. Μέσω των δορυφόρων αυτών, τους οποίους ελέγχει από τρία κέντρα, ένα στην Αθήνα (Κορωπί) ένα στην Κύπρο κι ένα στη Λατινική Αμερική, η εταιρεία παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες σε πελάτες όπως η Bulsat, η ΜTel, η ΕΡΤ και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί ακόμα και σε φορείς του Δημοσίου που εδράζονται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα παροχής ίντερνετ και τηλεφωνίας μέσω του οργανισμού Inmarsat στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ παρέχει δορυφορικό Internet και στη ναυτιλία.
Αυτή την περίοδο μάλιστα ετοιμάζεται να λανσάρει δύο νέες καινοτόμες backhauling υπηρεσίες, για 5G Core Network αλλά και για 5GgNB, σε συνεργασία με την κορεάτικη KT-SAT και τη Thales Alenia Space. Η πρώτη υπηρεσία βασίζεται σε ένα hybrid router της KT-SAT που λειτουργεί με 5G και διασφαλίζει απρόσκοπτη σύνδεση, αφού αναλαμβάνει να συνδέει δορυφορικά όταν για κάποιο λόγο διακοπεί η 5G σύνδεση. Η εν λόγω υπηρεσία απευθύνεται σε ιδιωτικά δίκτυα που είναι κρίσιμο να έχουν αδιάλειπτη επικοινωνία, όπως είναι οι φορείς ασφαλείας, π.χ. η πολιτική προστασία ή η πυροσβεστική κ.λ.π.
Η δεύτερη νέα υπηρεσία της Hellas Sat αφορά τη δυνατότητα διασύνδεσης των σταθμών βάσης του 5G με το δίκτυο κορμού (core network) μέσω δορυφόρου σε περιοχές που είναι δύσκολο να φτάσει ή είναι ασύμφορη η επίγεια σύνδεση.
Στόχος της μάλιστα είναι να συμμετέχει και στο έργο των μικροδορυφόρων που θα αναπτύξει η Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι η Hellas Sat και οι «ελληνικοί» δορυφόροι έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 1994, όταν ετέθη το θέμα η Ελλάδα να προλάβει να κατοχυρώσει, βάσει των διεθνών συμφωνιών, τη γεωστατική τροχιά στις 39 μοίρες Ανατολικά. Ο Hellas Sat 1 που τοποθετήθηκε αρχικά ήταν ένας δανεικός δορυφόρος ενώ ο πρώτος ελληνικός, Hellas Sat 2 εκτοξεύτηκε μόλις το 2003 αφότου στην Hellas Sat ελλείψει άλλου επενδυτή μπήκε ως βασικός μέτοχος ο ΟΤΕ για να μην χάσει η χώρα μας την θέση της στο Διάστημα. Στο αρχικό σχήμα και με δεδομένο ότι είχε αποφασιστεί η από κοινού εκμετάλλευση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου στο Διάστημα, συμμετείχαν και κυπριακές εταιρείες. Στη συνέχεια η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ArabSat ενώ η EAB διατήρησε τη συμμετοχή του 4%. Πλέον η εταιρεία απασχολεί πάνω από 45 άτομα σε Αθήνα και Κύπρο με την πλειονότητα αυτών να είναι μηχανικοί υψηλής εξειδίκευσης που διασφαλίζουν την ζωή των δορυφόρων από τα επιχειρησιακά κέντρα.