Υδρογονάνθρακες: Επενδύσεις ρεκόρ της Energean για «πρασίνισμα» του Πρίνου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υδρογονάνθρακες: Επενδύσεις ρεκόρ της Energean για «πρασίνισμα» του Πρίνου
Ανάπτυξη της πρώτης εγκατάστασης αποθήκευσης CO2 και δημιουργία μονάδας για την παραγωγή υδρογόνου σχεδόν μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, με τον προϋπολογισμό των δύο πρότζεκτ στα 550 εκατ. ευρώ – Στήριξη με 135 εκατ. ευρώ από το «Ελλάδα 2.0» για την αποθήκη CO2 και αίτηση χρηματοδότησης με 64 εκατ. ευρώ από το Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου για την παραγωγή του οικολογικού αερίου

Σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων σχεδιάζει να μετατρέψει την παραχώρηση του Πρίνου η Energean, με τον συνδυασμό δύο πρωτοποριακών πρότζεκτ τα οποία θα καταστήσουν απόλυτα φιλική στο περιβάλλον τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Το πρώτο πρότζεκτ αφορά την κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης στη χώρα μας για τη διακράτηση και αποθήκευση CO2, ώστε οι ποσότητες που θα καταλήγουν εκεί να εγκλωβίζονται στο υπέδαφος και, με αυτό τον τρόπο, να αποτρέπεται η έκλυσή τους στην ατμόσφαιρα. Στην εν λόγω «αποθήκη» θα καταλήγουν και οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που θα παράγονται από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου, η οποία προβλέπεται να κατασκευασθεί στο πλαίσιο του δεύτερου πρότζεκτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραγωγή του υδρογόνου, η διακράτηση του CO2 θα αγγίζει το 99,3%, δηλαδή το αέριο θα είναι απόλυτα οικολογικό. Επομένως, με δεδομένο ότι το υδρογόνο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Energean στον Πρίνο, αυτό σημαίνει ότι θα μηδενισθεί το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα της παραχώρησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο πρότζεκτ ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα ποσά που έχει δαπανήσει έως τώρα η Energean για την ανάπτυξη και λειτουργία της παραχώρησης. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2008 έως το 2020, οι επενδύσεις της εταιρείας έχει αγγίξει τα 460 εκατ. ευρώ.

Έτοιμη έως τα τέλη 2025 η «αποθήκη» CO2

Για τη δημιουργία της πρώτης εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, η επένδυση αγγίζει τα 390 εκατ. ευρώ, με το πρότζεκτ να έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση 135 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Όπως αναφέρεται στο «Ελλάδα 2.0», η εγκατάσταση θα έχει αρχικά δυναμικότητα που αντιστοιχεί σε ρυθμό έγχυσης CO2 της τάξης ενός εκατομμυρίου τόνων ανά έτος και θα παρέχει δυναμικότητα για τουλάχιστον 25 έτη.

Παράλληλα, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και άλλων επιχειρήσεων, καθώς σε αυτήν θα οδηγούνται μέσω αγωγού επίσης ποσότητες CO2 που θα δεσμεύονται από τοπικές πηγές εκπομπών (σε απόσταση έως 150 χλμ.). Το CO2 που θα δεσμεύεται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες θα μεταφέρεται με πλοίο και θα εισέρχεται σε εγκατάσταση ενδιάμεσης αποθήκευσης.

Για την υλοποίηση του πρότζεκτ, η Energean αναμένει τις προκαταρκτικές άδειες για την έναρξη των απαραίτητων μελετών, οι οποίες στην ιδανική περίπτωση θα δρομολογηθούν εντός του 2021. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Σχεδίου, η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Επίσης, έως το 2ο τρίμηνο του 2024 θα πρέπει να εκδοθεί από το υπουργείο η άδεια για την εγκατάσταση αποθήκευσης. Η ίδια προθεσμία ισχύει για την υποβολή της αίτησης στο ΥΠΕΝ από τον φορέα εκμετάλλευσης της υποδομής, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις σχετικές
μελέτες, καθώς και μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οικονομικά βιώσιμος ο «πράσινος» Πρίνος

Από την άλλη πλευρά, ο προϋπολογισμός της μονάδας παραγωγής οικολογικού υδρογόνου ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ. Για την κατασκευή της, η Energean έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση με 64 εκατ. ευρώ μέσω κοινοτικών κονδυλίων, με την ένταξη στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου της Ε.Ε.

Η παραγωγή του υδρογόνου θα γίνει με «πρώτη ύλη» φυσικό αέριο, επομένως τυπικά στον Πρίνο θα χρησιμοποιείται «μπλε» υδρογόνο. Ωστόσο, χάρις στο υψηλό ποσοστό διακράτησης (99,3%) το παραγόμενο αέριο θα είναι πιο φιλοπεριβαλλοντικό και από το «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή από το αέριο που παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Με το σχέδιο για «πρασίνισμα» του Πρίνου, σκοπός της Energean είναι να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της παραχώρησης, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμές πετρελαίου. Επίσης, ο νέος ρόλος που θα αναλάβει η παραχώρηση θα επιτρέψει τη διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, η εταιρεία έχει συνάψει από τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνία με τη ΔΕΗ, για την προμήθεια αποκλειστικά από ΑΠΕ του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται στις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας και στο χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Με τη συμφωνία, επιτεύχθηκε ο μηδενισμός στην εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του λεγόμενου Scope 2 (αφορά την ιδιοκατανάλωση ενέργειας) καθώς και ο περιορισμός κατά 45% των ρύπων που εκπέμπονται συνολικά από το συγκρότημα του Πρίνου. Κάτι που σημαίνει πως με την «πράσινη» ηλεκτροδότησης αποτράπηκε η έκλυση πάνω από 31 χιλιάδων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider