Πτώση στις απευθείας κρατήσεις των ξενοδοχείων το πρώτο τετράμηνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στις απευθείας κρατήσεις των ξενοδοχείων το πρώτο τετράμηνο

Πτώση 9,3% στις απευθείας κρατήσεις των ξενοδοχείων μέσω των επίσημων websites και 21,4% στον τζίρο κατέγραψε ο ξενοδοχειακός κλάδος το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 σύμφωνα με στοιχεία της Nelios, τα οποία προέρχονται από 200 websites ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και Μεγάλη Βρετανία κρατούν διαδοχικά τα σκήπτρα του εισερχόμενου τουρισμού, αναφορικά πάντα με τις κρατήσεις μέσω των ξενοδοχειακών websites. Το 19,50% του συνόλου των κρατήσεων, καθώς και το 21% του τζίρου για το πρώτο τετράμηνο του 2016 προέρχεται απο τη Μ.Βρετανία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Η.Π.Α με 17% στις κρατήσεις και 19,60% στον τζίρο. Tην πεντάδα για το 1ο τετράμηνο του 2016 συναπαρτίζουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία.

Οι αποκλίσεις είναι σχετικά μικρές συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015, όπου την πρώτη θέση σε επίπεδο κρατήσεων και τζίρου καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με ποσοστό 19,8% και 24,3% αντίστοιχα. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Μ. Βρετανία με 17,63% στις ξενοδοχειακές κρατήσεις και 18,40% επι του τζίρου.

Η Γαλλία αν και έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, βρίσκεται στην τρίτη θέση για το 2016 και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ταγούς του εισερχόμενου ελληνικού τουρισμού. Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά της Γαλλίας παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 32% στις κρατήσεις μέσω ξενοδοχειακών websites, καθώς και μια εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου της τάξης του 51%.

Η πτώση 21,4% στον τζίρο δικαιολογείται λόγω της γενικότερης πτώσης των κρατήσεων (9%) και της πτώσης της μέσης τιμής ανά κράτηση. Η μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο προέρχεται απο Καναδά (-68%), Αυστραλία (-33%) και ΗΠΑ (-19%), ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση απο Γερμανία (+69%), Ελβετία (+54%) και Γαλλία (+51%).

Σε ό,τι αφορά τη μέση αξία κράτησης ανά χώρα, στα δύο τετράμηνα 2015-2016, η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση με την υψηλότερη μέση αξία κράτησης, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ. Την τρίτη θέση για το 2016 καταλαμβάνει η Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 2015 ο Καναδάς, ο οποίος το πρώτο τετράμηνο του 2016 παρουσιάζει σημαντική πτώση.

Το πρώτο τετράμηνο του 2016 παρατηρείται μικρή αλλά γενικευμένη πτώση στη μέση αξία κράτησης συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: πολλά ξενοδοχεία έχουν μειώσει τις τιμές τους σε σχέση με το 2015, ενώ σε άλλα παρουσιάζεται μειωμένη η μέση διάρκεια διαμονής.

Στην κατανομή των κρατήσεων για το πρώτο τετράμηνο του 2015 και 2016 αντίστοιχα, ο Απρίλιος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό και στα δύο έτη. Ενδεικτικά του κλίματος που ακολούθησε των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Γαλλία, Αίγυπτο, Βέλγιο είναι τα ποσοστά κρατήσεων του Ιανουαρίου, τα οποία παρουσιάζουν πτώση 10,72%.

Γενικότερα παρατηρείται ότι το ασταθές διεθνές περιβάλλον, λόγω κυρίως των τρομοκρατικών επιθέσεων, είχε σοβαρο αντίκτυπο στις κρατήσεις. Η μεγάλη πτώση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις κρατήσεις από μακρινούς προορισμούς (long haul), όπως η Αμερική, η Αυστραλία και ο Καναδάς, οι οποίο παραδοσιακά έχουν την τάση να οργανώνουν μήνες πριν το ταξίδι τους. Η πτώση αυτή έχει ταυτόχρονα ισχυρό αντίκτυπο και στον τζίρο, καθώς οι χώρες αυτές έχουν συνήθως μεγάλη μέση αξία κράτησης καθώς και μεγάλη μέση διάρκεια διαμονής.

Πλήγμα αναμένεται να υποστούν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής από τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε απο το Brexit και τη διολίσθηση της λίρας, γεγονός το οποίο φυσικά θα επηρεάσει και τις ανταγωνιστικές χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ. Παρά τα παραπάνω ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Nelios κ.Δημήτρης Σερίφης σημειώνει ότι «παρατηρούμε σοβαρή βελτίωση από τα μέσα Μαΐου και μετά, αναφορικά με τις κρατήσεις αλλά και τον τζίρο, ωστόσο με το κλείσιμο του επόμενου τετραμήνου θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά εάν η φετινή χρονιά θα κλείσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider