Αντίστροφη μέτρηση για τα τεστ κοπώσεως 51 τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για τα τεστ κοπώσεως 51 τραπεζών

Σε δημοσιοποίηση των νέων τεστ κοπώσεως των μεγαλύτερων τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου ετοιμάζεται να προχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για τεστ που θα δείξουν πόσο ισχυρές είναι 51 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες απέναντι σε νέα οικονομικά σοκ τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν, παρότι αυτή τη φορά δεν θα ανακοινωθεί αν οι τράπεζες περνούν το τεστ ή αποτυγχάνουν ούτε τυχόν ελλείψεις κεφαλαίων που θα προκύψουν.

Τα νέα τεστ κοπώσεως αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω των προσπαθειών που καταβάλλει αυτό το διάστημα η Ιταλία για να ενισχύσει τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, που έχουν στους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια 360 δισ. ευρώ.

Στη λίστα των νέων τεστ βρίσκονται πέντε ιταλικές τράπεζες, η UniCredit, η Intesa Sanpaolo, η Monte dei Paschi di Siena, η Banco Popolare και η UBI Banca. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, από τα τεστ φέρεται να έχει κοπεί μόνο η Monte dei Paschi. Η Ρώμη προσπαθεί αυτό το διάστημα σε συνεργασία με την Κομισιόν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών της χώρας, χωρίς όμως να επιβάλει απώλειες σε επενδυτές που έχουν τοποθετήσει σε αυτές κεφάλαιά τους.

Οι 51 ευρωπαϊκές τράπεζες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο έχουν ενεργητικό τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ καθεμιά. Το ενεργητικό όλων αυτών των τραπεζών αναλογεί στο 70% του συνολικού ενεργητικού όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Στα τεστ κοπώσεως που είχε διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2014 είχαν συμμετάσχει 123 τράπεζες. Από αυτές είχαν αποτύχει να περάσουν το τεστ 24 τράπεζες με τις συνολικές ελλείψεις κεφαλαίων να φτάνουν τα 24,6 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες που θα λάβουν μέρος στο νέο τεστ καλούνται να δοκιμαστούν απέναντι σε δύο διαφορετικά σενάρια – ένα βασικό και ένα αντίξοο, αλλά αυτή τη φορά δεν θα ανακοινωθεί αν κάποιες αποτύχουν στο τεστ.

Φέτος το πιο αντίξοο από τα δύο σενάρια δοκιμάζει τις τράπεζες απέναντι στην εκδήλωση ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2016 και το 2017 και σε αναιμική ανάπτυξη το 2018. Με βάση το σενάριο αυτό επίσης καταγράφεται σοβαρή πτώση, έως 48%, τιμών των πρώτων υλών και ιδιαίτερα του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider