ΔΕΔΔΗΕ: Στο ΔΣ της ΔΕΗ η «είσοδος» της Macquarie – Στις ράγες επενδύσεις 1,66 δισ. έως το 2025

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΔΔΗΕ: Στο ΔΣ της ΔΕΗ η «είσοδος» της Macquarie – Στις ράγες επενδύσεις 1,66 δισ. έως το 2025
Σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ για επικύρωση του αποτελέσματος, μετά την αναμενόμενη αποδοχή από το ΔΣ της προσφοράς - «μαμούθ» ύψους 2,116 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Έγκριση της ΡΑΕ στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του ΔΕΔΔΗΕ.

Ξεκινά από τη ΔΕΗ η διαδικασία «εισόδου» της Macquarie με 49% στη μετοχική σύνθεση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρείας του Διαχειριστή, το οποίο αναμένεται να κάνει αποδεκτή την προσφορά, ύψους 2,116 δισ. ευρώ, με την οποία το αυστραλιανό fund επικράτησε στη διαδικασία.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, ώστε να επικυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Έτσι, θα ανάψει το «πράσινο φως» για να ανακηρυχθεί και επίσημα η Macquarie προτιμητέος επενδυτής, και να υπογραφεί με το fund το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) και η συμφωνία μετόχων. Έπειτα από τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, θα ολοκληρωθεί η πώληση.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά «μαμούθ» της Macquarie, μέσω (μέσω του μέλους της Spear WTE Investments) έχρισε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς το εν λόγω τίμημα είναι το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί ποτέ για την απόκτηση εγχώριου asset.

Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως στα ταμεία της ΔΕΗ θα εισρεύσουν 1,312 δισ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τη ΔΕΗ για την επιτάχυνση της διείσδυσής της στις ΑΠΕ, την επέκτασή της εκτός συνόρων, καθώς και τη μείωση του δανεισμού.

Και άλλες προσφορές πάνω από τον «πήχη»

Όπως ανέφερε η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Έτσι, υπερέβη κατά πολύ τον «πήχη» που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας για το ελάχιστα αποδεκτό τίμημα, και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν στο 120% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Όπως είχε διαμηνύσει η διοίκηση πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, στην περίπτωση που τα τιμήματα των «μνηστήρων» ήταν μικρότερα του αναμενόμενου, τότε θα εισηγείτο να μην προχωρήσει η πώληση.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η εικόνα από το άνοιγμα των οικονομικών προτάσεων βρισκόταν στον αντίποδα αυτού του σεναρίου, καθώς οι προσφορές και άλλων διεκδικητών (αν και μικρότερες από αυτή της Macquarie) ξεπερνούσαν τον «πήχη» της διοίκησης. Έτσι, τουλάχιστον δύο ακόμη τιμήματα «μεταφράζονταν» σε αποτιμήσεις που υπερέβαιναν το 120% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

«Πράσινο φως» της ΡΑΕ στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025

Επενδύοντας 25 έτη σε υποδομές και με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 129 δισ. δολαρίων, η Macquarie θα αποτελέσει έναν ισχυρό εταίρο της ΔΕΗ, συμβάλλοντας με την εμπειρία του και την τεχνογνωσία του στο πλάνο εκσυγχρονισμού του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη φάση αυτού του πλάνου αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου 2021-2025, η οποία αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο, ο Διαχειριστής πρόκειται να προχωρήσει έως τα μέσα της τρέχουσας 10ετίας σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,657 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου, με σκοπό να βελτιωθούν κατακόρυφα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, να αντιμετωπίζονται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά οι βλάβες, αλλά και να επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ.

Έτσι, στο Σχέδιο Ανάπτυξης περιλαμβάνονται έργα διασύνδεσης νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, επενδύσεις για τη δημιουργία ηλεκτρικού «χώρου» για την εγκατάσταση νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και αναβαθμίσεις δικτύων ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κομβικό ρόλο στο Σχέδιο έχει το πρότζεκτ για την αντικατάσταση έως το 2030 όλων των υφιστάμενων «ρολογιών» χαμηλής τάσης, με «έξυπνους» μετρητές. Το πρότζεκτ αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό 830 εκατ. ευρώ, από τα οποία σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» του ΔΕΔΔΗΕ, έως το 2025 προβλέπεται να δαπανηθούν τα πρώτα 308 εκατομμύρια, ώστε να αποκτήσουν έως τότε «ευφυΐα» 2,6 εκατ. μετρητές, από τους 7,3 εκατ. που υπάρχουν στη χαμηλή τάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider