Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι η Tesla πρέπει να πληρώσει έναν πρώην εργαζόμενο της, τον Όουεν Ντίαζ, περίπου 137 εκατ. δολάρια, αφού υπέστη ρατσιστική κακοποίηση όταν εργαζόταν στην εταιρεία, όπως αναφέρει το CNBC επικαλούμενο τους δικηγόρους του.
Οι ένορκοι επέδωσαν περισσότερα από όσα ζήτησαν οι δικηγόροι για τον πελάτη τους, συμπεριλαμβανομένων 130 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση και 6,9 εκατ. δολάρια για ψυχική οδύνη.
Ο Ντίαζ, πρώην συμβασιούχος εργαζόμενος που προσελήφθη στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ το 2015, αντιμετώπισε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε στο δικαστήριο, οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν χαρακτηρισμούς για να υποτιμήσουν αυτόν και άλλους μαύρους εργαζόμενους, του είπαν «πήγαινε πίσω στην Αφρική» και άφησαν ρατσιστικό γκράφιτι στις τουαλέτες και ένα ρατσιστικό σχέδιο στο χώρο εργασίας του.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Ντίαζ, η υπόθεση ήταν σε θέση να προχωρήσει μόνο επειδή ο εργαζόμενος δεν είχε υπογράψει μια από τις υποχρεωτικές συμφωνίες διαιτησίας της Tesla.
Η Tesla χρησιμοποιεί τις συμφωνίες διαιτησίας για να υποχρεώνει τους υπαλλήλους να επιλύουν διαφορές κεκλεισμένων των θυρών και όχι σε δημόσια δίκη.
Όπως και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν υποχρεωτική διαιτησία, η Tesla σπάνια αντιμετωπίζει σημαντικές ζημιές ή της επιβάλλονται σκληρά διορθωτικά μέτρα μετά την επίλυση μιας διαφοράς από τους διαιτητές. Ωστόσο, η Tesla έπρεπε να πληρώσει 1 εκατ. δολάρια - ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας διαιτησίας - σε έναν άλλο πρώην εργαζόμενο, τον Μέλβιν Μπέρι, ο οποίος υπέμεινε επίσης ένα ρατσιστικό, εχθρικό περιβάλλον εργασίας στην Tesla.
Μια εκκρεμής αγωγή στην Καλιφόρνια ισχυρίζεται επίσης ότι η Tesla είναι γεμάτη ρατσιστικές διακρίσεις και παρενόχληση.
«Καταφέραμε να βάλουμε τους ενόρκους στη θέση του πελάτη μας», ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων. «Όταν η Tesla προσήλθε στο δικαστήριο και προσπάθησε να πει ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή και ότι εκπληρώνει το καθήκον της, οι ένορκοι απλώς προσβλήθηκαν από αυτό επειδή στην πραγματικότητα ήταν μηδενική ευθύνη».
Το Ταμείο Κοινωνικών Επιπτώσεων με έδρα το Όκλαντ ανησυχεί ότι η υποχρεωτική διαιτησία μπορεί να επιτρέψει και να αποκρύψει τη σεξουαλική παρενόχληση και τις ρατσιστικές διακρίσεις από τους μετόχους της Tesla, βλάπτοντας τελικά τους υπαλλήλους, μειώνοντας το ηθικό και την παραγωγικότητα τους.
Σε μια πρόσφατη πρόταση η ακτιβιστική ομάδα μετόχων, Nia Impact Capital έγραψε:
«Η χρήση υποχρεωτικών διατάξεων διαιτησίας περιορίζει τα διορθωτικά μέτρα των εργαζομένων για αδικήματα, αποκλείει τους εργαζόμενους από το να προσφύγουν στο δικαστήριο όταν προκύψουν διακρίσεις και παρενόχληση, και μπορεί να κρατήσει μυστικά τα υποκείμενα γεγονότα, αθέμιτες συμπεριφορές ή αποτελέσματα και να εμποδίσει τους εργαζόμενους να μάθουν και να ενεργήσουν για κοινές τους ανησυχίες».
Η Institutional Shareholder Services, η πληρεξούσια συμβουλευτική εταιρεία, συνέστησε στους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της Nia, σημειώνοντας ότι η Tesla αντιμετώπισε πολλές σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική και φυλετική παρενόχληση και διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Nia Impact Capital έκανε μια τέτοια πρόταση.
Φέτος, όπως και πέρυσι, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν την αναφορά σχετικά με τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής διαιτησίας στους εργαζομένους.
Η ετήσια συνάντηση των μετόχων της Tesla έχει προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί στο νέο εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων της Tesla έξω από το Ώστιν του Τέξας.