Όλοι οι μεγάλοι ισχυροί όμιλοι και οι κοινοπραξίες που έδωσαν το παρών στην αρχική φάση της του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Θεσσαλονίκη (δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), εκτιμωμένου ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ, «περνούν με τη βούλα» στην επόμενη, β’ φάση, της διαδικασίας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή των ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Φο.Δ.Σ.Α.) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ενέκρινε, σε σχετική της συνεδρίαση, την προεπιλογή των πέντε υποψήφιων για τη συμμετοχή τους στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, καθώς εξέτασε τους φακέλους και βρήκε ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια συμμετοχής, δηλαδή των:
- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ (το 100% της κατασκευής στην Τέρνα Ενεργειακή, από 50% στη διαχείριση - Δηλούμενος Τρίτος Φορέας Χρηματοοικονομική & Οικονομική Επάρκεια του Κατασκευαστή: ΤΕΡΝΑ ΑΕ)
- «MORE - ΑΒΑΞ - THALIS» (Δηλούμενος Κατασκευαστής: 60% ΑΒΑΞ και 40% Thalis - Δηλούμενος Διαχειριστής: MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ 40%, από 30% οι άλλοι δύο όμιλοι - Δηλούμενος Τρίτος Φορέας Χρηματοοικονομικης και Οικονομικής Ικανότητας του Υποψηφίου: ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ)
- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (80%-20%, Δηλούμενος Κατασκευαστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 70% και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 30%, Δηλούμενος Διαχειριστής: ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε 50% ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 50%, Δηλούμενος Τρίτος Φορέας Τεχνικής & Επαγγελματικής Ικανότητας του Υποψηφίου: «Α.Τ.Ε.Σ.Ε., Δηλούμενος Τρίτος Φορέας Τεχνικής & Επαγγελματικής Ικανότητας του Κατασκευαστή: «ENTSORGA ITALIA S.P.A.»)
- ΙΝΤΡΑΚΑΤ (Δηλούμενος Κατασκευαστής: INTRAKAT 95%, ΠΡΩΤΕΥΣ 5%)
- ΗΛΕΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (55%-45%, Δηλούμενος Κατασκευαστής-Διαχειριστής: ΗΛΕΚΤΩΡ, Δηλούμενος Τρίτος Φορέας Χρηματοοικονομική & Οικονομική Επάρκεια του Κατασκευαστή: ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.)
Πρόκειται για τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ που θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τα 5 σχήματα να υποβάλουν συμμετοχή προ ολίγων σχετικά ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο).
Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου (22/09) αυτά τα σχήματα, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ανά περίπτωση (π.χ. η Intrakat συνεργάζεται με τη Watt στον διαγωνισμό για τη μονάδα της Φυλής, με τις Watt και Geocycle Hellas, του ομίλου Lafarge, στο Σχιστό κ.λπ.), , είχαν υποβάλει προσφορές και για τους δύο διαγωνισμούς για κατασκευή μονάδων αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Αττική συνολικού εκτιμώμενου κόστους άνω των 760 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη ΜΕΑ Αττικής που θα κατασκευαστεί στη Φυλή και τη ΜΕΑ Πειραιά που θα υλοποιηθεί στο Σχιστό με προϋπολογισμό 461 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα δύο projects που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ γίνονται με μοντέλο ΣΔΙΤ.
Η MEA στη Φυλή θα διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 100.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών (με Διαλογή στην Πηγή, μέσω του δικτύου καφέ κάδων). H διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται στα 30 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και η διάρκεια κατασκευής ανέρχεται στα 3 έτη (μελέτη, κατασκευή, δοκιμαστική και εμπορική λειτουργία του έργου). H MEA που θα κατασκευαστεί στο Σχιστό («Mονάδα Eπεξεργασίας Aπορριμμάτων (MEA) του Πάρκου Kυκλικής Oικονομίας του Πειραιά») θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 180.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 70.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι κοντά σε ομίλους και ονόματα όπως οι Τέρνα Ενεργειακή- Γ. Περιστέρης, ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίος, Ηλέκτωρ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις των Ολλανδών της Reggeborg (όμιλος Ελλάκτωρ), ή και σε γνωστούς «παίκτες» του τομέα διαχείρισης αποβλήτων, όπως η Watt του κ. Αθανάσιου Κατρή, η Μεσόγειος του κ. Διονύση Γεωργόπουλου και η Thalis του κ. Παπαζήση, ήρθαν να «κουμπώσουν» και μεγάλα σχήματα όπως οι Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο Τιτάνας συμφερόντων Παπαλεξόπουλου -Κανελλόπουλου, ακόμα και η Lafarge, δείχνει το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα projects στα απορρίμματα.