Εξαιρετικά θετικές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις που προκύπτουν από τον πρώτο «γύρο» ανεπίσημων επαφών, που έχει ήδη διενεργήσει η διοίκηση της ΔΕΗ με μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές, σχετικά με τη συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Οι βολιδοσκοπήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές, καθώς οι επίσημες επαφές και τα roadshows για την ΑΜΚ τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της ΑΜΚ από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες αποτυπώνουν πολύ ισχυρό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων για συμμετοχή στη διαδικασία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσεγγίζουν τα 50 τα ξένα fund που δηλώνουν πως θα δώσουν το «παρών» στη διαδικασία.
Έτσι, με βάση αυτό τον αριθμό επενδυτών και τα ποσά που προτίθενται να διαθέσουν, η προκαταρκτική εικόνα που ανακύπτει είναι πως οι προσφορές στην ΑΜΚ θα κινηθούν σε πολλαπλάσια επίπεδα των 750 εκατ. ευρώ. Μία εικόνα που, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα δώσει την ευχέρεια στη ΔΕΗ να αναμορφώσει προς τα πάνω τον αρχικό στόχο για την άντληση κεφαλαίων, ενδεχομένως στο ύψος του 1 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον από fund με συμμετοχή στα «πράσινα» ομόλογα
Υπενθυμίζεται ότι με την ΑΜΚ θα περιορισθεί παράλληλα το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ (μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ) από 51%, στα επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (34%). Όσον αφορά το προφίλ των ξένων θεσμικών επενδυτών που δείχνουν ενδιαφέρον για «είσοδο» στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι «τον τόνο» δίνουν τα fund που συμμετείχαν στα ομόλογα με ρήτρες αειφορίας που έχει εκδώσει η επιχείρηση.
Επίσης, την πρόθεσή της για συμμετοχή στην ΑΜΚ έχει εκδηλώσει και η EBRD, η οποία πέρα από τη συμμετοχή στα δύο «πράσινα» ομόλογα της επιχείρησης, διατηρεί πολυετή χρηματοδοτική συνεργασία με την επιχείρηση, για τη στήριξη υλοποίησης του business plan της.
Σύμφωνα με την επιλεγείσα διαδικασία για την ΑΜΚ, το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, καθώς βέβαια και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, θα καθορισθούν από τη διοίκηση της επιχείρησης στη βάση της ζήτησης.
Όπως είναι γνωστό, η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει μέσω συνδυασμένης προσφοράς, δηλαδή δημόσιας προσφοράς για τους Έλληνες μετόχους και ιδιωτικής τοποθέτησης για τους διεθνείς επενδυτές. Όσον αφορά τους υφιστάμενους μετόχους, θα εφαρμοσθεί μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής, τουλάχιστον ίσης με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.
Μετά το αναμενόμενο «πράσινο φως» της αυριανής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το άνοιγμα του του Βιβλίου Προσφορών τοποθετείται προς το τέλος του μήνα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του book building και να ακολουθήσει στη συνέχεια η τιμολόγηση των νέων μετοχών. Η έναρξη διαπραγμάτευσής τους εκτιμάται στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από την έγκριση από το Δ.Σ. της τελικής τιμής και της κατανομής των νέων μετοχών στους συμμετέχοντες.
Στροφή σε δραστηριότητες μεγαλύτερων αποδόσεων
Πίσω από το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για «είσοδο» στη ΔΕΗ βρίσκονται οι προοπτικές που δημιουργεί για το business plan της επιχείρησης, στο οποίο δίνεται έμφαση σε δραστηριότητες με πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις από τους υφιστάμενους τομείς.
Σε αυτές τις δραστηριότητες, δικαιολογημένα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν τραβήξει οι επενδύσεις στις ΑΠΕ. Κι αυτό εξαιτίας όχι μόνο των μεγαλεπήβολων στόχων που έχουν τεθεί (για «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 9,1GW μέχρι το 2026), αλλά και της θετικής επίδρασης που θα έχει στα οικονομικά της επιχείρησης η μείωση της έκθεσής της στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτή η «πράσινη στροφή» σηματοδοτεί την έμφαση σε μία δραστηριότητα με υψηλή απόδοση, με το IRR (εσωτερικό βαθμό απόδοσης) να κινείται στα επίπεδα του 10-13%, λόγω και της καθετοποιημένης δομής της εταιρείας. Στον αντίποδα, το ΙRR κινείται στο 6% για τις συμβατικές δραστηριότητες (π.χ. προμήθεια ενέργειας).
Τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροκίνηση
Υψηλότερο IRR (στο 8-10%) προβλέπεται επίσης και για τις τηλεπικοινωνίες, έναν τομέα όπου η ΔΕΗ σχεδιάζει επίσης να εισέλθει, με σκοπό να πρωταγωνιστήσει στις υπηρεσίες χονδρικής, με τις δυνατότητες που της δίνει η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, με ορίζοντα το 2030, ο τομέας αυτός αναμένεται να συνεισφέρει κατά 120 εκατομμύρια ευρώ στα έσοδα της επιχείρησης.
Σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες «βλέπει» η ΔΕΗ και στην ηλεκτροκίνηση, αντιμετωπίζοντας τον συγκεκριμένο κλάδο ως σημαντικό «πυλώνα» στον εξηλεκτρισμό νέων τομέων της οικονομίας, στο πλαίσιο της μείωσης των εθνικών εκπομπών. Όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, στόχος είναι η επιχείρηση να γίνει ο Νο1 πάροχος υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, αναπτύσσοντας το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα. Έτσι, εκτιμά ότι η υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων από το 2030 θα συνεισφέρει στα EBITDA της κατά 50 εκατ.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ακόμη κι αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περιοριστεί στα 750 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ θα μπορεί να επιστρατεύσει «φρέσκα» κεφάλαια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι από την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα εισρεύσουν τα ταμεία της περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Έτσι, θα ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο για την επόμενη πενταετία (που προβλέπει επενδύσεις 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026), με στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.
Στην αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι μέτοχοι θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν την παραχώρηση του μειοψηφικού μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fund, το οποίο επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με προσφορά «μαμούθ» 2,116 δισ. ευρώ.