Deal Hertz-Tesla: Πώς μια συμφωνία 4,2 δισ. δολαρίων «γέννησε» 119 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deal Hertz-Tesla: Πώς μια συμφωνία 4,2 δισ. δολαρίων «γέννησε» 119 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση
H παραγγελία της Hertz για 100.000 οχήματα Tesla είχε τεράστιο αντίκτυπο στις μετοχές των δύο εταιρειών - καθώς και σε έναν συγκεκριμένο μέτοχο.

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα μια απλή παραγγελία 4,2 δισ. δολαρίων να δημιουργεί ένα «άλμα» στην αξία 119 δισ. δολαρίων για τον αγοραστή και τον πωλητή μαζί - περίπου 28 φορές το μέγεθος της ίδιας της πώλησης.

Αλλά αυτό συνέβη τη Δευτέρα, όταν η παραγγελία της Hertz για 100.000 οχήματα Tesla είχε τεράστιο αντίκτυπο στις μετοχές των δύο εταιρειών - καθώς και σε έναν συγκεκριμένο μέτοχο.

Σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων που έγιναν ποτέ, η Hertz θα ξοδέψει 4,2 δισ. δολάρια για τα αυτοκίνητα, περίπου 42.000 δολάρια ανά αυτοκίνητο, αναφέρει το Bloomberg. Η ανακοίνωση ώθησε τις μετοχές της Tesla να κερδίσουν περισσότερο από 12% και πρόσθεσε σχεδόν 118 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Η Tesla είναι πλέον η πέμπτη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στις Η.Π.Α.

Το γεγονός ότι μια συμφωνία με μια πρόσφατα χρεοκοπημένη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων ήταν αυτό που ώθησε την Tesla πάνω από το 1 τρισ. δολάρια σε αξία εξέπληξε ακόμη και τον CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία έχει μεγάλη ζήτηση για οχήματα.

Ακόμη πιο περίεργο, ότι η Hertz, ο αγοραστής σε αυτή τη συμφωνία, κέρδισε 1,17 δισ. δολάρια σε αξία με την ανακοίνωση. Είναι μια ασυνήθιστη τροπή για μια εταιρεία που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού με αξία λιγότερο από 8 δισ. δολάρια.

Ο Μασκ μπορεί να μην θέλει να κοιτάξει αυτό το «γάιδαρο στα δόντια». Η άνοδος των μετοχών της Tesla σταθεροποίησε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, ενισχύοντας την καθαρή περιουσία του κατά 36,2 δισ. δολάρια μόνο σήμερα. Η αξία του τώρα είναι 288,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tesla: Ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια - Ώθηση από τη συμφωνία με τη Hertz

Tesla: Άνοδος 4,2% με ώθηση από την «παραγγελία» 100.000 οχημάτων από την Hertz

gazzetta
gazzetta reader insider insider