Οριστικοποιήθηκε και επίσημα η δανειοδότηση της Mytilineos από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW, με την έγκριση την περασμένη Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, από το Δ.Σ. της EBRD του εξασφαλισμένου δανείου έως 75 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT), συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής της, στο ενεργειακό κέντρο της εισηγμένης στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Έτσι, η δοκιμαστική της λειτουργία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές 2022, ώστε μέσα στο πρώτο 4μηνο του επόμενου έτους να τεθεί σε κανονική λειτουργία.
Με την απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, δόθηκε και τυπικά το «πράσινο φως» στο δάνειο, το οποίο ήδη από τον Σεπτέμβριο βρισκόταν σε φάση τελικής έγκρισης. Αναλύοντας το σκεπτικό της δανειοδότησης, η EBRD επισημαίνει πως ο ελληνικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά σε έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό, τερματίζοντας την εξάρτησή του από τον λιγνίτη και αντικαθιστώντας τον με μια ευρεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μερικές μονάδες παραγωγής αερίου σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα.
«Οικονομικότερη διαδρομή» για τους κλιματικούς στόχους
Σύμφωνα με την Τράπεζα, κατά την εξέταση του πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε οικονομική ανάλυση που ενσωματώνει τις σκιώδεις τιμές του άνθρακα και την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ διεξήχθη αξιολόγηση που εστιάζει στη συνέπεια του έργου με τη μετάβαση του ελληνικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς και στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι, η EBTD κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μονάδα «αντιπροσωπεύει την οικονομικότερη διαδρομή για τον ελληνικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ως προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού», την ίδια στιγμή που δημιουργεί χαμηλό κίνδυνο εγκλωβισμού στη χρήση άνθρακα.
Πέρα από την προσθήκη νέας θερμοηλεκτρικής ισχύος, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ο ρόλος του καινούριου σταθμού της Mytilineos στη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας ενισχύεται από τον υψηλό βαθμό απόδοσής του (63%). Όπως είναι γνωστό, η μονάδα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, με συνέπεια όχι μόνο να είναι η μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα, αλλά και ο πιο αποδοτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
Χαρτοφυλάκιο θερμοηλεκτρικής παραγωγής 2.000 MW
Σε αυτό το πλαίσιο, η μονάδα θα στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, λειτουργώντας ως «αντίβαρο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, θα μειώσει δραστικά το αποτύπωμα του εγχώριου στόλου θερμικών μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο ότι θα έχει κατά 75-80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με μια παρόμοια εγκατάσταση που λειτουργεί με λιγνίτη.
Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις με ΑΠΕ που προγραμματίζει τα επόμενα χρόνια η εισηγμένη, ο νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός θα συμβάλει επίσης στην κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα της Αλουμίνιον, μειώνοντας κατακόρυφη το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής αλουμινίου. «Η νέα μονάδα θα καλύπτει τρεις φορές τις ανάγκες της βιομηχανίας αλουμινίου, με την οποία θα συνδεθεί με απευθείας καλώδιο, καθώς απέχει μόλις 500 μέτρα. Η νέα μονάδα και οι ΑΠΕ εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ευελιξία», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη Γενική Συνέλευση μετόχων.
Αξίζει να σημειωθεί πως, με τον νέο σταθμό, το χαρτοφυλάκιο της Mytilineos σε έργα θερμοηλεκτρικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερβεί τα 2.000 MW, αναβαθμίζοντας το ενεργειακό κέντρο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ως συνέπεια, η ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργήσει ένα σημαντικό οικονομικό «πυρήνα» για την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οικονομικές συνέργειες.