Η Ευρώπη ηγείται της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων – Πώς αναπτύσσεται η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ευρώπη ηγείται της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων – Πώς αναπτύσσεται η αγορά
Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 5,06% κατά την περίοδο 2024-2032 φθάνοντας τα 63,45 δισεκατομμύρια δολάρια από 42,75 πέρυσι.

Η διαχείριση απορριμμάτων τροφίμων αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς χάρη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση αποβλήτων. Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 5,06% κατά την περίοδο 2024-2032 φθάνοντας τα 63,45 δισεκατομμύρια δολάρια από 42,75 πέρυσι.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Market Research Future (MRFR), η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων γνωρίζει ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με βάση τις τοπικές προκλήσεις, τα ρυθμιστικά πλαίσια και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί στη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων, με αυστηρές πολιτικές που επιβάλλουν τη μείωση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στη θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο καταναλωτών και επιχειρήσεων ενώ και οι λύσεις για αξιοποίηση των αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας κερδίζουν επίσης δημοτικότητα.

Η αγορά στη Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθοδηγείται από την αυξανόμενη ρυθμιστική πίεση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων τροφίμων. Η περιοχή στρέφεται σε νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενεργειακή αξιοποίηση και την εκτροπή αποβλήτων.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η αγορά επεκτείνεται λόγω της ταχείας αστικοποίησης, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για περιβαλλοντικά ζητήματα. Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κίνα επενδύουν σε υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κλάδου.

Τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων

Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων κερδίζει δυναμική ως ένας κρίσιμος τομέας που στοχεύει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της σπατάλης τροφίμων. Με εκατομμύρια τόνους τροφίμων να σπαταλώνται κάθε χρόνο, η ανάγκη για αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Αυτή η αγορά περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, τεχνολογίες και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη μείωση, την ανακύκλωση και τη διάθεση των απορριμμάτων τροφίμων με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξοικονομεί πόρους και προάγει τη βιωσιμότητα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων περιλαμβάνει πολλά βασικά στάδια, όπως συλλογή, διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή, με εστίαση στην εκτροπή των απορριμμάτων τροφίμων από τους χώρους υγειονομικής ταφής και στη χρησιμοποίησή τους για πιο βιώσιμους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας και της γεωργικής χρήσης.

Μία από τις πιο σημαντικές τάσεις στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων είναι η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών για τον εξορθολογισμό της συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων τροφίμων. Αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως έξυπνοι κάδοι, αισθητήρες και λογισμικά παρακολούθησης απορριμμάτων, έχουν ενσωματωθεί στις διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων για βελτιστοποίηση της απόδοσης. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να παρακολουθούν τα πρότυπα σπατάλης τροφίμων, επιτρέποντας πιο ορθές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης των απορριμμάτων αρχικά. Επιπλέον, οι τεχνολογίες ανακύκλωσης απορριμμάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αναερόβιας χώνευσης και της κομποστοποίησης, εξελίσσονται και καθίστανται οικονομικά βιώσιμες, με μεγαλύτερη έμφαση στη μετατροπή των απορριμμάτων τροφίμων σε βιοαέριο ή κομπόστ υψηλής ποιότητας για γεωργικούς σκοπούς.

Μια άλλη αξιοσημείωτη τάση είναι η αυξανόμενη στροφή προς τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών εντός της αλυσίδας εφοδιασμού. Στο πλαίσιο της σπατάλης τροφίμων, αυτό σημαίνει τη διασφάλιση ότι το πλεόνασμα τροφίμων αξιοποιείται εκ νέου (για ζωοτροφές, βιοενέργεια ή κομπόστ), μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτή η τάση υποστηρίζεται τόσο από κυβερνητικούς κανονισμούς όσο και από την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων τροφίμων, κάτι που οδηγεί τους οργανισμούς να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων διαδραματίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές βιομηχανίες και εφαρμογές. Στον τομέα των τροφίμων και ποτών, όπου το πλεόνασμα τροφίμων είναι συνηθισμένο, η υιοθέτηση πρακτικών μείωσης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ και οι παραγωγοί τροφίμων εστιάζουν όλο και περισσότερο στη μείωση των απορριμμάτων, στην υλοποίηση πρωτοβουλιών όπως προγράμματα δωρεάς τροφίμων και στις επενδύσεις σε τεχνολογίες κομποστοποίησης και ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, οι λιανοπωλητές τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιούν έξυπνα συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων για να αποτρέψουν την σπατάλη και να αυξήσουν το χρόνο ζωής του προϊόντος, ενώ οι μεταποιητές τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνολογίες αναερόβιας χώνευσης για να μετατρέψουν τα οργανικά απόβλητα σε ανανεώσιμη ενέργεια.

Στο γεωργικό τομέα, η διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων είναι απαραίτητη στον τομέα των οργανικών απορριμμάτων από αγροκτήματα και οπωρώνες. Οι αγρότες συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές κομποστοποίησης ή μετατρέπουν τα υπολείμματα τροφίμων σε ζωοτροφές, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εργασιών τους ενώ δημιουργούν πολύτιμα υποπροϊόντα. Επιπλέον, οι εφαρμογές διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων στους τομείς της φιλοξενίας και των θεσμικών φορέων, όπως σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μεγάλης κλίμακας σπατάλης τροφίμων και διασφαλίζουν αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβλητα Τροφίμων: Το στοίχημα της διαχείρισης, η ανάπτυξη μέχρι το 2034 και η επισιτιστική ασφάλεια

ΑΒ Βασιλόπουλος - WWF Ελλάς: Πάνω από 1 εκατ. τόνους τροφίμων πετούν κάθε χρόνο οι Έλληνες!

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider