Ένα βήμα πιο κοντά στο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του Ultra-Fast Broadband (UFBB) και να ξεκινήσουν οι εργασίες για ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον βρίσκεται η χώρα, μετά και την απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία συνεδρίασε στις 26 Νοεμβρίου.
Βάσει της απόφασης της ΑΕΠΠ δεν υπήρξε κάποια τεχνική βλάβη του ΕΣΗΔΗΣ κατά την καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών και η προσφεύγουσα εταιρεία «δεν προέβη εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη και ορθή ανάρτηση της προσφοράς της στο ΕΣΗΔΗΣ».
Να θυμίσουμε ότι αμέσως μετά την λήξη του διαγωνισμού στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, η ΔΕΗ που είχε εκφράσει μέχρι και την τελευταία στιγμή ενδιαφέρον, δεν συμπεριλαμβανόταν στους υποψηφίους αναδόχους του έργου. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν τότε ότι η ΔΕΗ δεν πρόλαβε να καταθέσει την προσφορά της για τον διαγωνισμό κάτι που η εταιρεία αμφισβήτησε υποστηρίζοντας ότι τήρησε την διαδικασία με ακρίβεια και πως η καθυστέρηση της εμφάνισης της προσφοράς της οφείλεται σε λάθος του συστήματος μέσω του οποίου και πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ισχυριζόταν ότι από την στιγμή που είχε αναρτήσει στο ΕΣΗΔΗΣ τους τρεις πρώτους φακέλους, η προσφορά της θεωρείται έγκυρη και ότι η συμπλήρωση ενός πεδίου (παραπομπή) την καθυστέρησε με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να λάβει την επιβεβαίωση κατάθεσης προσφοράς.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Ultra-Fast Broadband (UFBB) είναι το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και στοχεύει στην ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ ( 868 εκατ. Με ΦΠΑ) και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους (400 εκατ. ευρώ) αλλά και από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ (300 εκατ. ευρώ). Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας αφού αφορά δυνητικά 750.000 συνδέσεις – γραμμές, περίπου δηλαδή το 18% των συνολικών, προσφέροντάς ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps και δυνατότητα αναβάθμισης έως 1Gbps.
Στις 17 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Διενέργειας – Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του διαγωνισμού είχε κάνει δεκτές δύο προσφορές που κατατέθηκαν από τον ΟΤΕ και από την κοινοπραξία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Λίγο αργότερα, προχώρησε και η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που υπέβαλαν οι δύο υποψήφιοι και πλέον υπολείπεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών ώστε να μοιραστούν στους δύο υποψηφίους οι επτά περιοχές (lots) στις οποίες και χωρίζεται το έργο για να ξεκινήσει σταδιακά η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε περιοχές της χώρας που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και μετά την απόρριψη της προσφυγής από την ΑΕΠΠ, η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.