Δύο τελικά οι μνηστήρες για το mega - ΣΔΙΤ, UFBB, των 868 εκατ. ευρώ - Ποιοι κατέθεσαν προσφορά

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο τελικά οι μνηστήρες για το mega - ΣΔΙΤ, UFBB, των 868 εκατ. ευρώ - Ποιοι κατέθεσαν προσφορά
To έργο αναμένεται να δημιουργήσει εξελιγμένες δικτυακές υποδομές στην επαρχία γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ πρωτεύουσας και ελληνικής περιφέρειας.

Στους δύο από τους αρχικά οκτώ ενδιαφερόμενους περιορίστηκαν εντέλει οι μνηστήρες γιατί το mega ΣΔΙΤ, Ultrafast Broadband (UFBB), ύψους 868 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν εξελιγμένες δικτυακές υποδομές στην επαρχία.

Τα δύο σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και θα μοιραστούν όπως φαίνεται το μεγάλο έργο είναι σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο ΟΤΕ και η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ σε κοινοπραξία με την Τέρνα Ενεργειακή. Να θυμίσουμε από τα αρχικά οκτώ σχήματα που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, τρία φημολογούνταν ότι θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Ο τρίτος ενδιαφερόμενος ήταν η ΔΕΗ, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν πλειοδότησε εντέλει στον διαγωνισμό. Εκτός της διαδικασίας έμειναν και οι Wind, Vodafone, AVAX, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και Ιντρακόμ.

Να θυμίσουμε ότι το UFBB εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ (2015) και του οποίου οι στόχοι, οι προσεγγίσεις και οι δράσεις ενσωματώνονται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2020. Σχεδιάστηκε και έλαβε την πρώτη έγκριση για τη χρηματοδότησή του με πόρους της ΕΕ έπειτα από ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Με το που ανέλαβε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποφασίστηκε να προχωρήσει με ελάχιστες αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ώστε να αποφευχθούν τυχόν πρόσθετες καθυστερήσεις. Κάποιοι προβληματισμοί των συμμετεχόντων βέβαια, όπως για παράδειγμα η διάρκεια εκμετάλλευσης των δικτύων που θα κατασκευαστούν, η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδιαφερόμενους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη ώστε να βγαίνουν οι αποδόσεις ή οι πιθανές ανταγωνιστικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται την τελευταία περίοδο μετέθεσαν κι άλλο το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) έχει εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ κι αναμένεται να συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας αφού αφορά δυνητικά 810.000 συνδέσεις – γραμμές, περίπου δηλαδή το 18% των συνολικών, προσφέροντάς ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

Να διευκρινίσουμε ότι κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα μέχρι σήμερα να υποβάλει προσφορά και για τις επτά περιοχές επικράτειας, αλλά σε πρώτη φάση μπορούσε να διεκδικήσει μόνον τις τρεις, για τις οποίες έχει υποβάλλει την καλύτερη προσφορά. Η καλύτερη προσφορά συνίσταται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη της περιοχής σε τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και στο όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης. Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό το ποιες από τις επτά περιοχές που περιλαμβάνονται στον διαγωνισμό θα αναλάβει ο κάθε ανάδοχος. Σημειωτέον ότι κάθε περιοχή (lot) έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ το καθένα) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις το καθένα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider