Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου «Διερεύνηση – Αποτύπωση του κανονιστικού πλαισίου για τη Σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων», που εντάσσεται στη δράσης με τίτλο «Μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης», δημοσίευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επί της ουσίας, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει στη σύσταση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση των αποβλήτων, για αυτό και απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη συμβούλου που θα αναλάβει την διερεύνηση και αποτύπωση του κανονιστικού πλαισίου σύστασης και λειτουργίας της νέας Αρχής. Μέχρι 30/9/2022 πρέπει να έχει συσταθεί με νόμο η Ρυθμιστική Αρχή Διαχείρισης Αποβλήτων. Σημειώνεται ότι το insider πρόσφατα μόλις ανέδειξε εκ νέου τα ευρύτερα κυβερνητικά σχέδια, βάσει δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για ίδρυση ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών που σχετίζονται με τα λύματα – απόβλητα και τα ύδατα.
Στην απόφαση γίνεται και αναφορά στη δράση «Νέες υποδομές - Υποδομές Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων και Ιλύος από την Επεξεργασία Λυμάτων», με προϋπολογισμό 230.000.000 ευρώ, το οποίο συσχετίζεται με το συγκεκριμένο έργο, αλλά και στην απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (στις 05-01-2022) με θέμα την ένταξη του έργου με τίτλο «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων - Τεχνική Βοήθεια» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά στην ανάδειξη συμβούλων για την υλοποίηση των υποέργων «Διερεύνηση και αποτύπωση του κανονιστικού πλαισίου για την έκδοση ΚΥΑ για την Σύσταση της ρυθμιστικής αρχής διαχείρισης αποβλήτων – Τεχνική βοήθεια» και «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων - Τεχνική Βοήθεια».
Αντικείμενο και σκοπός του έργου
Το έργο έχει ως σκοπό την ανάδειξη Συμβούλου για τη διερεύνηση και αποτύπωση του κανονιστικού πλαισίου για τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων, με το οποίο θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές της.
Η Ρυθμιστική Αρχή Διαχείρισης Αποβλήτων, μεταξύ των άλλων, θα είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ορθότητας της τιμολογιακής πολιτικής, την εποπτεία της εφαρμογής διαχείρισης των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα και την εποπτεία της ορθής λειτουργίας των Περιφερειακών και Τοπικών Υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων. Η εν λόγω δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και αποσκοπεί στην επικαιροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Συγκεκριμένα, αντικείμενο του έργου είναι:
1. Η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά στις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, τη συλλογή στοιχείων εκροών – εισροών αποβλήτων, την εποπτεία των φορέων διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων.
2. Η Σύνταξη σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία, κατ’ ελάχιστο, θα περιλαμβάνει: i. Οργανόγραμμα της Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων ii. Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, πόρους, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις iii. Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης. iv. Τροποποιήσεις υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, εφόσον προκύπτουν από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων.
Tο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα είναι έξη (6) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και στο χρονικό αυτό διάστημα δεν συμπεριλαμβάνονται οι χρόνοι που απαιτούνται για την οριστική παραλαβή των παραδοτέων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000,00) ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι το ποσό των τριάντα επτά χιλιάδων διακοσίων (37.200,00) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, και θα καλυφθεί από τις πιστώσεις το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς ορίζεται η 21η Ιανουαρίου 2021.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε και στη «Διαύγεια» του ΥΠΕΝ, «ο Υπηρεσιακός Γραμματέας κ. Μιχαλόπουλος Νικόλαος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσκαλεί τον Χρήστο Ηλιού του Ηλία, υποψήφιο Ανάδοχο, να υποβάλει προσφορά, σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που ακολουθούν, προκειμένου να προβεί στην ανάθεση του υποέργου 1: “Διερεύνηση – Αποτύπωσης του κανονιστικού πλαισίου για τη Σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων», της δράσης με τίτλο «Μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης”. Ο ανάδοχος αυτός προσκαλείται διότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα για την έγκαιρη και άρτια παροχή της ζητούμενης υπηρεσίας».
Το χρονοδιάγραμμα
Όπως αναφέρονταν στην απόφαση του ΥΠΟΙΚ για την ένταξη της δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων - Τεχνική Βοήθεια» στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ορόσημα του project ορίζονταν ως εξής:
· Κοινοποίηση της ανάθεσης όλων των συμβάσεων στο Q4 2023. Αφορά στην «Κοινοποίηση ανάθεσης σύμβασης για έργα διαχείρισης λυμάτων και λυματολάσπης: 1. Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. 2. Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υδάτων. 3. Υλοποίηση υποδομών διαχείρισης λυματολάσπης από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων»
· Ολοκλήρωση του 50% των έργων αποχέτευσης (με πιστοποίηση της έκθεσης ολοκλήρωσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Q4 2024 και αφορά στην ολοκλήρωση του 50% της αξίας των εργασιών για τις υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης.
· Ολοκλήρωση υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης (με πιστοποίηση της έκθεσης ολοκλήρωσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) στο Q4 2025. Αφορά στην «ολοκλήρωση όλων των έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης: 1. υποδομή δικτύου αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων· 2. αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υδάτων· και 3. υλοποίηση υποδομών διαχείρισης λυματολάσπης από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων».
Γενικότερα πάντως, όπως αποτυπώνεται και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις δράσεις του ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και υιοθέτηση αρχών της κυκλικής οικονομίας και στην εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα – ανακύκλωση.
Βασικοί άξονες είναι «η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, η μείωση των αρνητικών συνεπειών της παραγωγής και της διαχείρισης αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης, ο περιορισμός του συνολικού αντίκτυπου της χρήσης των πόρων και η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, με στόχο τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Επιπλέον επιδιώκεται η θέσπιση κανόνων για τα Προγράμματα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού και την οργάνωση και λειτουργία Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ενώ ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για τις συσκευασίες και την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο, ενοποιούνται οι διατάξεις περί αποβλήτων και εναλλακτικής διαχείρισης, εκσυγχρονίζονται και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας στα πλαίσια των κατευθύνσεων και των οδηγιών της ΕΕ.
Στη δέσμη μέτρων που υιοθετούνται στο νόμο είναι, μεταξύ άλλων, το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω», η επιβολή τέλους ταφής, η υποχρεωτική χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων έως 31 Δεκεμβρίου 2022, η θέσπιση Προγραμμάτων Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού έως την 3η Ιανουαρίου 2022, η θέσπιση κινήτρων για τη δωρεά τροφίμων, η υποχρεωτική υλοποίηση και λειτουργία τουλάχιστον ενός Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης (ΚΔΕΥ) έως το τέλος του έτους 2023 από τους Δήμους, η υποχρέωση καθιέρωσης από την 1η.1.2024 χωριστής συλλογής για τα επικίνδυνα κλάσματα των αποβλήτων που παράγονται από τα νοικοκυριά με μέριμνα του οικείου Δήμου, η υποχρέωση από 1.1.2022 κάθε δημόσια και ιδιωτική σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διαθέτει κάδους ή περιέκτες για τη χωριστή συλλογή αποβλήτων (έντυπο, υλικά συσκευασίας, απόβλητα τροφίμων, μπαταρίες) καθώς και η υποχρέωση οργάνωσης από 1.1.2022 από τους φορείς της γενικής Κυβέρνησης της χωριστής συλλογής χαρτιού, η υποχρέωση από το 2025 οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς να περιέχουν τουλάχιστον 30% σε ανακυκλωμένο πλαστικό, η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) σε όλα τα οδικά μέσα μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων, η αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και διαμόρφωση νέων ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων που θα συνεργάζονται με αυτό για την καταγραφή και παρακολούθηση ειδικότερων θεμάτων στη διαχείριση των αποβλήτων.
Ορόσημα:
Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για τη χρήση ιλύος από την επεξεργασία αστικών λυμάτων: 1ο τρίμηνο 2022.
Κοινή υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές και τη χρήση του κομπόστ από χωριστά συλλέγοντα βιοαπόβλητα: 1ο τρίμηνο 2022.
Θέσπιση Προγραμμάτων Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού για μια σειρά προϊόντα (τα κλωστοϋφαντουργικά, τα γεωργικά πλαστικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για οικιακή κατανάλωση, τα στρώματα ύπνου, τα είδη επίπλωσης, τα παιχνίδια και τον αθλητικό εξοπλισμό, τα ελαφριά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλεκτρικά ποδήλατα): 2ο τρίμηνο 2022.