BriQ Properties: Ποια είναι τα σχέδια της ΑΕΕΑΠ σε τουρισμό και γραφεία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BriQ Properties: Ποια είναι τα σχέδια της ΑΕΕΑΠ σε τουρισμό και γραφεία
Επενδύσεις σε υφιστάμενα assets και αναζήτηση ευκαιριών σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Οι «βλέψεις» για υψηλών προδιαγραφών γραφειακούς χώρους.

Η περαιτέρω διείσδυση στον τουριστικό τομέα, που έχει υποστεί πιέσεις λόγω της πανδημίας αλλά αναμφίβολα αποτελεί βασικό «πυλώνα» ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με περαιτέρω σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αποτελεί απόφαση και στόχο της εγχώριας ΑΕΕΑΠ, BriQ Properties. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εισηγμένη, όπως αναφέρει στο insider η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties, Άννα Αποστολίδου, προχωρά τόσο σε κινήσεις που σχετίζονται με υφιστάμενες τουριστικές επενδύσεις όσο και σε «σκανάρισμα» της αγοράς ώστε να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες σε hot αγορές όπως οι Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, η Ρόδος και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί που «υπόσχονται» καλό return.

Στην παρούσα φάση ο ξενοδοχειακός τομέας της εισηγμένης αποτελεί περίπου το 17% του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας 116,7 εκατ. ευρώ (30/09/2021). Βάσει των σχεδίων που έχει ο όμιλος, ο ξενοδοχειακός κλάδος αναμένεται να ξεπεράσει προσεχώς το 20%, ή και να κινηθεί σε επίπεδα πλησίον του 30%, του συνολικού portfolio της BriQ Properties, εφόσον βέβαια βρεθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες καθώς στην ΑΕΕΑΠ κινούνται προσεκτικά και επιλεκτικά. Η εταιρεία στην παρούσα φάση κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της 5 ξενοδοχεία σε Πάρο, Τήνο, Σκιάθο, Κέρκυρα και βέβαια στην Αθήνα (Ξενοδοχείο The Modernist, Ι. Γενναδίου 4, Κολωνάκι).

Όπως σημειώνει η επικεφαλής της BriQ Properties, Άννα Αποστολίδου, που εδώ και μερικά χρόνια «τρέχει» με επιτυχία τον όμιλο, αναζητούνται ευκαιρίες σε όλα τα τουριστικά μέτωπα της χώρας, κυρίως σε νησιά με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης ή με μεγάλης διάρκειας καλοκαιρινή περίοδο, τα οποία να είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμα. Ανάμεσα σε αυτά, όπως αναφέραμε στην αρχή, είναι τα νησιά των Κυκλάδων, σχεδόν όλα τα νησιά στο Ιόνιο Πέλαγος, η Κρήτη, η Ρόδος. Στην ΑΕΕΑΠ «βλέπουν» επίσης θετικά και το νησί της Σαντορίνης που αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, και μάλιστα με πολύ μεγάλη σεζόν, ενώ μάλλον είναι μικρότερο το ενδιαφέρον για τη Μύκονο. Ωστόσο, η BriQ συνηθίζει να κινείται επιλεκτικά και με προσεκτικές κινήσεις, κάνοντας όμως ήδη επαφές για νέες αγορές, «κοιτώντας» παράλληλα και για ευκαιρίες στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων» και πλειστηριασμών (ξενοδοχεία που βγαίνουν από τράπεζες στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος ισολογισμών τους).

Στη Σκιάθο, το ξενοδοχείο Plaza (στην παραλία Καναπίτσα της Σκιάθου συνολικής αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, εκμισθώσιμης επιφάνειας 4.069 τ.μ. και δυναμικότητας άνω των 80 δωματίων), βρίσκεται υπό ριζική ανακαίνιση για την αναβάθμισή του σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, ενδεχομένως και 5 αστέρων. Το κόστος επένδυσης της ανακαίνισης εκτιμάται σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερα όμως είναι τα σχέδια για το τουριστικό project στην Πάρο, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί εκ νέου δημοφιλή προορισμό (επίκειται και η αναβάθμιση του αεροδρομίου), προσελκύοντας τουρίστες από όλον τον κόσμο, με τις αναπτύξεις να έχουν αυξητικό ρυθμό. Στην ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ βρίσκεται το ξενοδοχείο «Mr & Mrs White» (4 αστέρων εντός του παραδοσιακού οικισμού της Νάουσας Πάρου, συνολικής αξίας 4,2 εκατ. ευρώ, επιφάνειας 3.392 τ.μ., με 49 δωμάτια, 2 πισίνες, εστιατόριο, pool bar και lounge) που είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Keya. Η BriQ σχεδιάζει την επέκτασή του με σκοπό την κατασκευή 12 νέων πολυτελών σουιτών. Το project θα αναπτυχθεί σε όμορο οικόπεδο που ανήκει ήδη στην ΑΕΑΑΠ και χρησιμοποιούνταν ως praking από τον operator. Το εν λόγω ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 518 τ.μ.

Στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ ανήκει επίσης ήδη το τουριστικό κατάλυμα «Mr & Mrs White» στο βόρειο συγκρότημα της Κέρκυρας, το οποίο δούλεψε στην καλοκαιρινή σεζόν κατά βάση με ξένους τουρίστες και με υψηλές πληρότητες. Πρόκειται για τουριστικό κατάλυμα 4 κλειδιών εγκατεστημένο στην περιοχή Αχαράβη στη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας, 600 μέτρα από την ομώνυμη παραλία. Το ξενοδοχείο αποτελείται από πέντε (5) κτίρια κτισμένα σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 13.875,64 τ.μ. και διαθέτει 38 δωμάτια, μία πισίνα, jacuzzi και εστιατόριο/μπαρ. Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Keys M.Α.Ε.

Επίσης, σημαντικό τουριστικό περιουσιακό στοιχείο είναι το «Mr & Mrs White» στην Τήνο, ένα νησί που επίσης τα τελευταία χρόνια αποτελεί δημοφιλή προορισμό και προσελκύει ποιοτικό τουρισμό, ακόμα κυρίως Έλληνες. Πρόκειται για πολυτελές ξενοδοχείο 4* εγκατεστημένο στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Πόρτο στη νότια πλευρά της Τήνου. Βρίσκεται 300 μέτρα από την ομώνυμη παραλία και 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Τήνου. Το ξενοδοχείο αποτελείται από τρία (3) κτίρια κτισμένα σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 7.877,00 τ.μ. και διαθέτει 60 δωμάτια, μία πισίνα, εστιατόριο/μπαρ, χώρο spa και χώρο στάθμευσης. Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο στην εταιρεία HotelBrain Capital Α.Ε.

Πάντως, από τα βασικότερα assets στο τουριστικό, και όχι μόνο, χαρτοφυλάκιο της BriQ είναι το γνωστό «The Modernist», στο Κολωνάκι, απέναντι από τον Ευαγγελισμό, που κινήθηκε μάλιστα με υψηλές πληρότητες, παρά την πανδημία και όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες. Είναι αυτοτελές, επταώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.629,30 τ.μ. το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ι. Γενναδίου 4 & Υψηλάντου στην Αθήνα Αττικής και αποτελείται από ισόγειο και έξι ορόφους με συνολική επιφάνεια 1.419,30 τ.μ. και από υπόγειο με επιφάνεια 210,00 τ.μ.

Επιπρόσθετα, η εισηγμένη εστιάζει, και μάλιστα με αυξημένο ενδιαφέρον, και στον τομέα γραφείων που ήδη αποτελεί σχεδόν το 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου της. Ένα από τα… βασικά project του 2022 αναμένεται να αποτελέσει η ολική ανακαίνιση του κτιρίου γραφείων της Λ. Ποσειδώνος 42, Καλλιθέα επιφάνειας 1.900 τ.μ. και αρχικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, με στόχο την δημιουργία ενός πράσινου σύγχρονου κτιρίου γραφείων πιστοποιημένου κατά LEED (Gold ή Platinum). Η εταιρεία φιλοδοξεί να είναι το πρώτο κτίριο γραφείων με πιστοποίηση κατά LEED στην παραλιακή ζώνη της Λ. Ποσειδώνος στην Καλλιθέα – Μοσχάτο (Νότιος Τομέας Αττικής), εξυπηρετώντας και την ESG στρατηγική της ΑΕΕΑΠ. Ηδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες που σχετίζονται με αρχικές εργασίες (αποξηλώσεις κ.α.), αρχιτεκτονικές μελέτες. Το asset αγοράστηκε από την BriQ Properties έναντι ποσού 1,1 εκατ. ευρώ με τις τιμές στην περιοχή ήδη να κινούνται ανοδικά. Η κα. Αποστολίδου σημειώνει ότι στην ΑΕΕΑΠ θεωρούν ότι η ευρύτερη περιοχή, δηλαδή το παραλιακό μέτωπο (που μάλιστα αναπτύσσεται ραγδαία ενώ είναι κοντά και στο κέντρο της Αθήνας) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πλην όμως παρουσιάζει έλλειψη ποιοτικών χώρων για αυτό και εξετάζουν με προσοχή για τυχόν άλλες ευκαιρίες.

Βέβαια, ο όμιλος έχει και άλλες αναπτύξεις τέτοιων projects στο χαρτοφυλάκιό του (γραφεία σε Καλλιθέα, κέντρο Αθήνας, βόρεια προάστια), ενώ κοιτάζει για επενδυτικές ευκαιρίες στα βόρεια και νότια προάστια της πρωτεύουσας (αυτοτελή κτίρια) αλλά και στο κέντρο (κυρίως οριζόντιες ιδιοκτησίες). Αναφορικά με τις αποδόσεις στους γραφειακούς χώρους, η διοίκηση της BriQ έχει κάνει λόγο για επίπεδα μεταξύ 6,5% και 7%.

Βέβαια, είναι δεδομένο ότι ο τομέας των logistics αποτελεί τον βασικό πυλώνα του χαρτοφυλακίου (σχεδόν 48% ήδη επί του συνόλου) και του σχεδιασμού της BriQ Properties, που σύντομα αναμένεται να παραδώσει στον μισθωτή (δηλαδή την Infoquest του ομίλου Φέσσα) το πρώτο ολοκληρωμένο Logistics center στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας άνω των 20.000 τ.μ., το οποίο αφορά σε επένδυση 9,62 εκατ. ευρώ. Το κέντρο τηρεί σύγχρονες και υψηλής ποιότητας προδιαγραφές, ολοκληρώθηκε από την εταιρεία Ιστός Κατασκευαστική, η οποία αναλαμβάνει να προχωρήσει και στην κατασκευή ενός ακόμη logistics center στα οικόπεδα της BriQ Properties, συνολικού εμβαδού 15.000-20.000 τ.μ. μάλιστα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες πράσινες ενέργειες σχεδιασμού στο συγκεκριμένο νέο κτίριο αποθηκών, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Σε σχετική παρουσίαση της επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει η εισηγμένη στις αρχές Δεκεμβρίου, η κα Αποστολίδου είχε σημειώσει ότι το μέσο yield απόδοσης για τις εν λόγω επενδύσεις διατηρείται άνω του 8%, με την εισηγμένη να καταφέρνει να διατηρεί για λογαριασμό της αυτά τα επίπεδα, αν και πλέον ο μέσος όρος των αποδόσεων για logistics υποχωρεί στο 7,5%, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενοικίασης.

Γενικότερα, να σημειώσουμε ότι στις 30.09.2021 οι επενδύσεις του ομίλου περιλάμβαναν επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας 116,7 εκατ. ευρώ, έναντι ακίνητων αξίας 106 εκατ. ευρώ την 31.12.2020 και 72,5 εκατ. ευρώ την 30.09.2020, με το γκρουπ να διαθέτει ακόμα σημαντικά περιθώρια μόχλευσης ώστε να «πιάσει» τον επενδυτικό στόχο των 150 εκατ. ευρώ, δίχως να αποκλείεται, κάποια στιγμή στο μέλλον, να εξετάσει και το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μετοχή της BriQ έχει ενταχθεί στον «ESG» δείκτη του ΧΑ. Το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει 28 ακίνητα, εκ των οποίων 10 ακίνητα γραφείων τα οποία περιλαμβάνουν και 2 κτίρια γραφείων με ισόγεια καταστήματα (μικτής χρήσης), 6 κτίρια logistics, 3 καταστήματα, 5 ξενοδοχεία, 2 ακίνητα ειδικής χρήσης και 2 οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 125,9 χιλ. τ.μ. Tα έσοδα από ενοίκια του 9μήνου 2021 ανήλθαν σε € 4,4 εκ. σημειώνοντας αύξηση 59% κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τις νέες επενδύσεις του Ομίλου σε ακίνητα logistics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider