Ευ. Μυτιληναίος: Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για κέρδη 260 εκατ. ευρώ το 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευ. Μυτιληναίος: Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για κέρδη 260 εκατ. ευρώ το 2022
Ευάγγελος Μυτιλιναίος
Η πράσινη μετάβαση θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά, σημείωσε η διοίκηση της Mytilineos στο χθεσινό conference call με αναλυτές, για τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους. Πολύ κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

Την πρόβλεψη για διαμόρφωση των κερδών της Mytilineos το 2022 στα επίπεδα των 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή τον διπλασιασμό τους έναντι του 2022, επιβεβαίωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους.

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως η πρόβλεψη αυτή ισχύει υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μείζονες ανατροπές εντός του έτους, καθώς το περιβάλλον παραμένει ρευστό. Από την άλλη πλευρά, επισήμανε πως όλο το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας εργάζεται ακόμη και για να ξεπεράσουμε τον εν λόγω στόχο. «Το 2022 αναμένεται να είναι πιο επιτυχημένο από το 2021», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα αποτελέσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, το περασμένο έτος η Mytilineos πραγματοποίησε ένα αποφασιστικό βήμα ώστε το 2022 να αποτελέσει «έτος απογείωσης» για την εισηγμένη, όπως έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 καταγράφηκε αύξηση 26% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, που ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, έναντι 129 εκατ. το 2020. Επίσης, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 40%, με συνέπεια να ανέλθει στα 2,664 δισ., σε σύγκριση με 1,899 δισ. το 2020.

Η καινοτομία έκδοσης Flash Note

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mytilineos είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που υιοθέτησε την πρακτική πολύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού, με την έκδοση Flash Note για τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα. Πρόκειται για το δεύτερο έτος όπου η εταιρεία εκδίδει Flash Note, αυτή τη φορά μάλιστα ακόμη πιο σύντομα σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 είχε γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα ήταν εφικτή αν η Mytilineos δεν μπορούσε να παρακολουθεί σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των οικονομικών της στοιχείων, ώστε να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη «ορατότητα» στο επενδυτικό κοινό. Είναι ενδεικτικό ότι οι δημοσιεύσεις ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσουν από τα μέσα Μαρτίου και να ολοκληρωθούν εντός Μαΐου.

«Θωράκιση» στην ενεργειακή κρίση

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο χθεσινό conference call ο κ. Μυτιληναίος στην ενεργειακή κρίση, η οποία ανάγκασε πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη να κλείσουν λόγω του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Mytilineos θωρακίστηκε από τους κλυδωνισμούς και παρέμεινε αποτελεσματικοί.

Επισήμανε πως το μέλλον επιφυλάσσει ανάλογες αναταράξει στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η «πράσινη» μετάβαση θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνον Μόνο οι εταιρείες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών θα επιβιώσουν, και η Mytilineos απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Όσον αφορά τον Τομέα Μεταλλουργίας, εκτίμησε πως οι τιμές φαίνεται ότι θα είναι υψηλές και τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε πως η εταιρεία κινείται πάντα με σύνεση, ενώ επενδύει σημαντικά στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, βρίσκεται πολύ κοντά στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

Συμφωνίες 500 εκατ. στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων

Σε σχέση με τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions), υπογράμμισε πως οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε «πράσινες» εφαρμογές, όπως ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων καθώς και η διαχείριση στερών και υγρών αποβλήτων, μέσω της θυγατρικής Zeologic. Ως προς το πρώτο σκέλος, όπως επισήμανε, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε νέες συμφωνίες οι οποίες είναι της τάξεως μισού δισ. ευρώ.

Στα παραδοσιακά έργα και στην κατασκευή μονάδων, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η εισηγμένη έχει πλέον μοναδική τεχνογνωσία και, με την ενιαία πλέον εταιρική δομή, έχει και το απαραίτητο μέγεθος για να διεκδικήσει μεγάλα έργα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos, η ζήτηση αερίου κατά τη διάρκεια της «πράσινης» μετάβασης θα αυξηθεί. Πιο σημαντικές επενδύσεις θα είναι οι υποδομές φυσικού αερίου, και ειδικά οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κλειστού κύκλου, για τις οποίες ήδη διαπιστώνεται να υπάρχει ανάγκη ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (Renewables and Storage Development), η εισηγμένη διαχωρίζει τη δραστηριότητά της σε δύο σκέλη. Έτσι, ο ένας «πυλώνας» είναι τα έργα που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ ανάλογες κινήσεις εξετάζονται και στα Βαλκάνια. Το δεύτερο σκέλος αφορά την πώληση έργων, όταν τα περιθώρια κέρδους είναι καλά. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισηγμένης, οι πωλήσεις έργων είναι πολύ ικανοποιητικές.

Εταιρεία αξίας και ανάπτυξης

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε πως το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί. Τόνισε πως οι οι εταιρείες είναι είτε ανάπτυξης (growth) είτε αξίας (value stock), με τις πρώτες να είναι επιχειρήσεις που που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αναπτύσσονται συνέχεια και ταχέως.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες value stock είναι εκείνες χαμηλότερου ρίσκου, που δίνουν μέρισμα στους μετόχους τους – σαν να έχεις ομόλογο που σου αποφέρει συνεχώς απόδοση και δεν χάνει την αξία του Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισηγμένης, η Mytilineos έχει καταστεί πλέον ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας αξίας αλλά και ανάπτυξης, γεγονός ασύνηθες και σπάνιο για τις παγκόσμιες αγορές.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία απολαμβάνει υψηλές διακρίσεις σε επίπεδο ESG. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο μέτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα βοηθήσει επιχειρήσεις και επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider