Ρεύμα: «Στενός κλοιός» της ΡΑΕ στους προμηθευτές με χρέη προς Διαχειριστές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: «Στενός κλοιός» της ΡΑΕ στους προμηθευτές με χρέη προς Διαχειριστές
Στην Ολομέλεια της Αρχής την Πέμπτη οι ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ, για να «ακτινογραφηθούν» οι οφειλές των εταιρειών προμήθειας.

Εντείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την εποπτεία της λιανικής αγοράς ρεύματος, στέλνοντας μήνυμα στις εταιρείες προμήθειας για τον στενότερο έλεγχο του κατά πόσο τηρούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΡΑΕ έχει καλέσει μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας τους τρεις Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ), ώστε να γίνει μία πλήρης ανάλυση των ποσών που τους οφείλουν προμηθευτές. Σε δεύτερο χρόνο, η Αρχή θα προχωρήσει σε ακροάσεις όλων των εταιρειών που έχουν οικονομικό «άνοιγμα» στους Διαχειριστές, για να δρομολογηθούν οι εξοφλήσεις των οφειλόμενων χρημάτων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες «τοποθετούν» τα χρέη προς τους Διαχειριστές, τα οποία δεν έχουν διακανονισθεί ή δεν τηρείται ο διακανονισμός τους, στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, μαζί με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια, με την εξόφληση των λογαριασμών οι προμηθευτές εισπράττουν και μία σειρά ρυθμιζόμενων χρεώσεων και τελών, τα οποία πρέπει να αποδίδουν στους αντίστοιχους φορείς. Έτσι, στον ΔΕΔΔΗΕ αποδίδουν τις χρεώσεις χρήσης δικτύου και τα ποσά για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), στον ΑΔΜΗΕ τις χρεώσεις χρήσης συστήματος, και στον ΔΑΠΕΕΠ το ΕΤΜΕΑΡ.

«Θωράκιση» της αγοράς

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες καθυστερούν να αποδώσουν τα ποσά αυτά, παρακρατώντας τα για να καλύψουν τις ταμειακές τους ανάγκες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα αυτά έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η αύξηση των διακανονισμών εξόφλησης των λογαριασμών, στους οποίους έχουν προχωρήσει αρκετοί καταναλωτές μετά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έχουν εντείνει τις πιέσεις ρευστότητας που δέχονται οι προμηθευτές.

Η ΡΑΕ αναγνωρίζει πως η εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού έχει πολλαπλασιάσει τα κεφάλαια κίνησης που χρειάζονται οι εταιρείες, για να διασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών του πελατολογίου τους σε ηλεκτρική ενέργεια. Την ίδια στιγμή, κρίνει πως ειδικά σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών τιμών, αν για την ενίσχυση της ρευστότητάς της μια εταιρεία χρησιμοποιεί χρήματα που παρακρατεί, τότε μπορεί πολύ γρήγορα να γίνουν μη διαχειρίσιμα τα χρέη της προς τους Διαχειριστές.

Επομένως, εκτιμά πως στη δεδομένη συγκυρία απαιτείται ακόμη στενότερη εποπτεία των παρόχων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να «σκάσουν κανόνια» στην αγορά. Έτσι, απώτερος στόχος του πρέσινγκ προς τους Διαχειριστές είναι να προστατεύσει τη βιωσιμότητα των εταιρειών και, τελικά, την οικονομική ευρωστία του συνόλου του κλάδου.

Τα χρέη έως τον Οκτώβριο 2021

Αναγνωρίζοντας πάντως τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, πρωταρχικό μέλημα της Αρχής είναι, στις ακροάσεις που θα ακολουθήσουν των προμηθευτών με χρέη , να υπάρξει μία φόρμουλα για την εξόφληση των οφειλών, με τον συνδυασμό εγγυητικών επιστολών και αποπληρωμής σε δόσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επιβολή προστίμων και, στην έσχατη περίπτωση που κάποια εταιρεία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, να «επιστρατευθεί» και η απειλή για διαγραφή της από το μητρώο προμηθευτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα σε πέντε προμηθευτές για χρέη προς τους Διαχειριστές έως τον Οκτώβριο του 2020, τα οποία ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ. Οι πάροχοι προχώρησαν σε διακανονισμούς των υποχρεώσεων τους, με την κατάθεση του 50% των οφειλών σε εγγυητικές επιστολές και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσό σε διάστημα αποπληρωμής 8 – 10 μηνών.

Στην Ολομέλεια της Πέμπτης, μεταξύ άλλων θα διασταυρωθεί με τους Διαχειριστές αν οι προμηθευτές τηρούν τους διακανονισμούς. Επίσης, θα αναλυθούν τα οικονομικά «ανοίγματα» παρόχων, που δημιουργήθηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε.

Σύμφωνα με δηλώσεις στις αρχές του Ιανουαρίου του προέδρου της ΡΑΕ, Επίκουρου Καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα, οφειλές μετά τον Οκτώβριο του 2021 είχαν 12 πάροχοι, οι οποίοι πρόκειται να κληθούν σε ακρόαση. Έτσι, από την πλήρη ανάλυση των στοιχείων στην Ολομέλεια, θα φανεί αν όντως ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ τα ποσά που δεν έχουν διακανονισθεί ή για τα οποία δεν τηρούνται οι διακανονισμοί.

Τα χρέη προς τους Δήμους

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επίσης θα τεθούν επί τάπητος τα ποσά που προμηθευτές οφείλουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακρατώντας σε αυτή την περίπτωση τα δημοτικά τέλη που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρέη ανέρχονται σε 60-70 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις καθυστερήσεων 16 με 18 μηνών, για την απόδοση των ποσών στους Δήμους.

Με βάση πληροφορίες, το θέμα τέθηκε χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας από αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που συναντήθηκε με τον κ. Σκρέκα. Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζήτησαν να προωθηθεί ρύθμιση που θα θέτει υποχρεωτική προθεσμία δύο μηνών, για την απόδοση στους Δήμους των τελών από τους παρόχους ρεύματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το έντονα αυξημένο ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τους ΟΤΑ από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μεσοσταθμικά κινείται σε ένα ποσοστό αύξησης τουλάχιστον στο +100% ενώ αυτό του πετρελαίου-αερίου στο +75%, απειλώντας τη βιωσιμότητα των Δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΝ επισήμανε πως οι ηλεκτρικές παροχές τόσο του οδοφωτισμού όσο και των ΔΕΥΑ συγκαταλέγονται στα μη οικιακά τιμολόγια, τα οποία επιδοτούνται από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider