Ισχυροποιείται ο κλάδος γαλακτοκομικών της Vivartia – Το όραμα του CVC

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυροποιείται ο κλάδος γαλακτοκομικών της Vivartia – Το όραμα του CVC
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως στη απόκτηση της Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός από τη ΔΕΛΤΑ, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές συνέργειες. ΔΕΛΤΑ, ΔΩΔΩΝΗ και Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός θα λειτουργήσουν συνδυαστικά στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, ισχυροποιώντας το αποτύπωμα της Vivartia

Ακόμη πιο κοντά στα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία φέρνουν το αμερικανικό fund CVC Capital Partners - βασικό μέτοχο της Vivartia - οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου.

Σε μια τυπική διαδικασία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε και επίσημα χθες το «πράσινο φως» στην απόκτηση της εταιρείας Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός από τη ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia. Και μπορεί η έγκριση του deal να ήταν αναμενόμενη, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για την ισχυροποίηση του κλάδου γαλακτοκομικών της Vivartia, με τον νέο ιδιοκτήτη, το CVC, να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα τοπίο που μεταβάλλεται διαρκώς μπροστά σε ένα συνεχές «κυνήγι» επιχειρηματικών ευκαιριών. Ο βασικός μέτοχος της Vivartia, άλλωστε, έχει εδώ και αρκετό καιρό επιβεβαιώσει πως ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων και δη ο κλάδος των γαλακτοκομικών βρίσκονται ψηλά στην επενδυτική του σκακιέρα.

Μέσα από την απόκτηση - πριν από περίπου έναν χρόνο - του 92,8% της Vivartia, η CVC Capital Partners ελέγχει τη ΔΕΛΤΑ, ενώ μερικούς μήνες αργότερα προχώρησε και στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ, μεταβάλλοντας ισορροπίες και συσχετισμούς στον κλάδο του γάλακτος αλλά και της φέτας, όπου ΔΕΛΤΑ και ΔΩΔΩΝΗ, αντίστοιχα, κατέχουν πολύ υψηλά μερίδια αγοράς.

Συνεχίζοντας ωστόσο τις επενδυτικές του «αναζητήσεις», το αμερικανικό fund έδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο τις «ευλογίες» του στην εξαγορά της εταιρείας Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός από τη ΔΕΛΤΑ, εντείνοντας έτι περαιτέρω τον ανταγωνισμό και ξεδιπλώνοντας το σχέδιο ανάπτυξης του γαλακτοκομικού βραχίονα της Vivartia. Και μπορεί η Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός να είναι μια μικρή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, ωστόσο συνεργάζεται με όλες σχεδόν τις βιομηχανίες του κλάδου. Αυτό κρίνεται άλλωστε και το «ατού» της, η αξιοποίηση του οποίου αναμένεται να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της Vivartia και προς ακόμη μια κατεύθυνση.

Από τη στιγμή που δεν αντίκεινται στους όρους του υγιούς ανταγωνισμού, οι δραστηριότητες των ΔΕΛΤΑ, ΔΩΔΩΝΗ και Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιός αναμένεται να λειτουργήσουν συνδυαστικά, ως «συγκοινωνούντα δοχεία», παράγοντας σημαντικές συνέργειες για τη Vivartia και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό έναντι των άλλων ισχυρών «παικτών» της εγχώριας γαλακτοκομίας.

Πώς δόθηκε το «πράσινο φως» στο deal ΔΕΛΤΑ και Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιός

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε στις 15 Φεβρουαρίου και αποφάσισε, ομόφωνα, να εγκρίνει την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου από τη ΔΕΛΤΑ επί της εταιρείας με την επωνυμία Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιός.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η εν λόγω συγκέντρωση δεν παρουσιάζει σημαντική οριζόντια διάσταση στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών, καθώς οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις ΔΕΛΤΑ, ΔΩΔΩΝΗ και ΓΚΑΤΕΝΙΟ είτε δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά είτε, αν και υπάρχει οριζόντια επικάλυψη (μαλακά τυριά, ημίσκληρα τυριά στη λιανική), τα συνδυαστικά τους μερίδια στις σχετικές αγορές υπολείπονται των προβλεπόμενων ορίων.

Η εν λόγω συγκέντρωση, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει κυρίως κάθετη διάσταση, καθώς η εταιρεία ΓΚΑΤΕΝΙΟ δραστηριοποιείται κυρίως στις σχετικές αγορές γαλακτοκομικών με πρώτες ύλες (εισαγωγές κρέμας γάλακτος, συμπυκνωμένου γάλακτος), οι οποίες χρησιμοποιούνται ή δύναται να χρησιμοποιηθούν ως εισροές σε σχετικές αγορές για την παραγωγή τελικών γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτια, επιδόρπια γιαουρτιού, ροφήματα γάλακτος, βούτυρα), στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία ΔΕΛΤΑ (ή/και η ΔΩΔΩΝΗ) με πρώτη ύλη κυρίως το νωπό ελληνικό γάλα.

Ωστόσο, ο τρόπος εμπορίας των γαλακτοκομικών προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο των υπό κρίση αγορών, η αντισταθμιστική δύναμη των πελατών και των ανταγωνιστών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση και το σύνολο των δεδομένων που συλλέχθηκαν για κάθε μία επηρεαζόμενη αγορά, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η υπό εξέταση συγκέντρωση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δομή των σχετικών αγορών και δεν μπορεί να προκληθεί ο αποκλεισμός των ανταγωνιστών, της ΔΕΛΤΑ ή της ΔΩΔΩΝΗ, από την πρόσβασή στους στην αγορά και σε πελάτες.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε πως η εν λόγω συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider