Ανακατεύεται η τράπουλα στην αγορά των smartphones - Πώς κινήθηκαν τα μερίδια το 2021

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακατεύεται η τράπουλα στην αγορά των smartphones - Πώς κινήθηκαν τα μερίδια το 2021
Πόσα smartphones πουλήθηκαν την χρονιά που μας πέρασε και ποιοι ήταν οι κερδισμένοι κατασκευαστές της ελληνικής αγοράς

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη φάνηκε να βάζουν οι Έλληνες το 2021 για να αγοράσουν κινητό, με την αξία των συσκευών που πουλήθηκαν στο σύνολο της χρονιάς να είναι αισθητά μεγαλύτερη από την αύξηση των πωληθέντων τεμαχίων. Παρότι μάλιστα τα μερίδια των κορυφαίων κατασκευαστών σημείωσαν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν, τη νέα χρονιά αναμένονται ανατροπές χάρη στην είσοδο νέων παικτών που θα διευρύνουν τις επιλογές των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα, την προηγούμενη χρονιά πουλήθηκαν περί τα 1,9 εκατ συσκευές, 6,5% περισσότερες από τις 1,784 εκατ. συσκευές που πουλήθηκαν το 2020. Την ίδια στιγμή ωστόσο η αξία των πωληθέντων συσκευών έφτασε τα 630 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση άνω του 20% σε σχέση με τα 523 εκατ. ευρώ του 2020. Παρότι ο αριθμός των συσκευών που πουλήθηκαν έφτασε το 2021 αυτόν της προ πανδημικής χρονιάς του 2019 όπου είχαν πουληθεί συνολικά 1,967 τεμάχια, η αξία των πωληθέντων συσκευών ήταν κατά 22% αυξημένη σε σχέση με την προ πανδημίας χρονιά, επισφραγίζοντας την στροφή των Ελλήνων σε πιο ακριβές συσκευές - τάση που παρατηρήθηκε ήδη από το 2020.

Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών

Την ίδια στιγμή ωστόσο η αγορά των smartphones παρέμεινε παιχνίδι για λίγους κι εκλεκτούς, με το 90% και πλέον του τζίρου της να κατευθύνεται σε τρεις κατασκευαστές, Samsung, Apple και Xiaomi.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στην κορυφή των κατασκευαστών για το σύνολο της χρονιάς παρέμεινε η Samsung, το μερίδιο της οποίας από άποψη τεμαχίων έφτασε στο 39% από το 33,2% που ήταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Xiaomi η οποία συγκέντρωσε το 36% των πωληθέντων συσκευών συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε το 2020 (το 2020 το μερίδιο της Xiaomi ανέβηκε στο 28,2% από 17% που ήταν το 2019) μετά και τις περιπέτειες των MLS και Huawei. Όσο για την τρίτη βρέθηκε, καταλήφθηκε από την Apple η οποία συγκέντρωσε το 10% των πωληθέντων συσκευών την χρονιά που μας πέρασε από το 8,5% που ήταν το 2019.

Την χρυσή πεντάδα συμπλήρωσαν οι real me και Ηuawei οι οποίες συγκέντρωσαν το 3% της αγοράς των πωληθέντων συσκευών και ακολούθησε η TCL-Alcatel με μερίδιο αγοράς της τάξης του 2,5%. Όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά συγκέντρωσαν μερίδιο κάτω του 2%.

Παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις στα μερίδια που παρατηρήθηκαν εν μέσω της χρονιάς χάρη στα λανσαρίσματα των νέων συσκευών η κατάταξη παρέμεινε η ίδια και τα τέσσερα τρίμηνα του προηγούμενου έτους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τις 550.000 συσκευές που πουλήθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους την μερίδα του λέοντος κέρδισε και πάλι η Samsung με το μερίδιό της τους τρεις τελευταίους μήνες του 2021 να διαμορφώνεται στο 38,6%, 38,1% και 35,7% αντίστοιχα. Αντίστοιχα ακολούθησε η Xiaomi το μερίδιο της οποίας τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο Δεκέμβριο έφτασε στο 35,6%, 35,1% και 32,7% ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Apple με το μερίδιό της από άποψη τεμαχίων να φτάνει το 10,5%, 10,8% τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο φτάνοντας τον τελευταίο μήνα της χρονιάς λόγω και της κυκλοφορίας του iPhone 13 στο 14,8%. Και πάλι την χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών το τελευταίο τρίμηνο του έτους συμπλήρωσαν οι real me και Alcatel / TCL με το μερίδιο της πρώτης να κυμαίνεται από 4,2% έως και 5,6% και της δεύτερης από 1,5 έως και 2,3%.

Οι κερδισμένοι σε αξία πωλήσεων

Η κατάταξη βέβαια διαφοροποιείται αισθητά αν λάβει κανείς υπόψη του την αξία των πωληθέντων συσκευών. Παρότι η Samsung παραμένει στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 39% της αγοράς από άποψη αξίας, στη δεύτερη θέση για το 2021 βρίσκεται η Apple η οποία πουλώντας το 10% του συνόλου των συσκευών κατάφερε να συγκεντρώσει το 31% του συνολικού τζίρου των smartphones. Ακολούθησε η Xiaomi συγκεντρώνοντας το 25% της αξίας των πωληθέντων συσκευών και την πεντάδα έκλεισαν οι real me και TCL-Alcatel με τα μερίδιά τους από άποψη αξίας να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 2,5% αντίστοιχα.

Τα ποσοστά κινήθηκαν ανοδικά για το σύνολο των κατασκευαστών, με την Apple και την Xiaomi να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος. Να θυμίσουμε ότι το μερίδιο της Apple από άποψη αξίας συσκευών έφτανε το 2020 το 26% και το 2019 το 21,7% ενώ αντίστοιχα της Xiaomi ανήλθε το 2020 στο 18,8% από το 11,2% που ήταν το 2019. Η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με πέρυσι και στις τελευταίες θέσεις της λίστας αποδεικνύοντας ότι όσοι από τους κατασκευαστές είχαν διαθεσιμότητα σε συσκευές τους, κατάφεραν να κερδίσουν μεγαλύτερα την εύνοια των καταναλωτών.

Οι νέοι παίκτες

H διαθεσιμότητα των συσκευών αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Εξίσου καθοριστικός παράγοντας για το 2022 θα είναι βέβαια και ο ανταγωνισμός, ο οποίος θα ενταθεί χάρη στις νέες αφίξεις κατασκευαστών αλλά και στο «come back» σημαντικών παικτών του παρελθόντος. Να θυμίσουμε ότι την τρέχουσα χρονιά μερίδιο από την εγχώρια αγορά αναμένεται να διεκδικήσει η Honor, η οποία δρομολογεί πολλές κυκλοφορίες νέων προϊόντων την τρέχουσα χρονιά. Αντίστοιχα η real me ετοιμάζεται να λανσάρει συσκευή που θα ξεφεύγει από τα όρια της μεσαίας κατηγορίας αγγίζοντας τα «flagship» στρώματα της αγοράς. Επιπλέον, την άφιξή τους στη χώρα μας ετοιμάζουν εδώ και καιρό και δύο ακόμα ισχυροί κατασκευαστές της Κίνας, οι Oppo και Vivo, οι οποίες έχουν καταφέρει να κερδίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινεζική αγορά. Πιο κοντά στο λανσάρισμά της βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Oppo, έχοντας ήδη στελεχώσει μέσω καλών μεταγραφών το ελληνικό τμήμα της. Τέλος ακόμα πιο σθεναρή θα είναι η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς κι από την πλευρά της Xiaomi, η οποία ετοιμάζει τη θυγατρική της στην Ελλάδα και έχει την πρόθεση να αναπτύξει την αλυσίδα των καταστημάτων της, σε συνεργασία φυσικά με την Quest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποκαλυπτήρια για το HONOR Magic4 στο Mobile World Congress

Η ελληνική τεχνολογία ταξιδεύει στη Βαρκελώνη - Υψηλές οι προσδοκίες για το φετινό MWC 2022

Info Quest Technologies: Νέα υπηρεσία «Exchange Mi» στα Xiaomi Store για επιστροφή Smartphone με ανταμοιβή

gazzetta
gazzetta reader insider insider