Ποιες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας «πληρώνουν ακριβά» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας «πληρώνουν ακριβά» τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ρωσο-ουκρανική κρίση αυξάνει την αβεβαιότητα για το μέλλον αρκετών εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο και πόσο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις.

Δύσκολες ώρες βιώνουν το τελευταίο διάστημα αρκετές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για κλάδους που έχουν σημαντική δραστηριότητα σε Ρωσία και Ουκρανία και φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να «πληρώνουν ακριβά» τις εχθροπραξίες. Μάλιστα, όσο η ρωσο-ουκρανική κρίση δείχνει να κλιμακώνεται, τόσο πιο αβέβαιο μοιάζει το μέλλον για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της Μακεδονίας.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, προβλέποντας πως «οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».

Γουνοποιοί: Η πανδημία μας τσάκισε, ο πόλεμος μας αποτελείωσε

«Οι δύο μεγαλύτεροι πελάτες μας βρίσκονται σε πόλεμο κι εμείς είμαστε στη μέση», δήλωσε στο insider.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Απόστολος Τσούκας, περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κλάδο γουνοποιίας τα τελευταία 24ωρα.

«Η ρωσο-ουκρανική κρίση έβαλε φρένο στις εξαγωγές μας και το προϊόν μας μένει αδιάθετο. Καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό αν σας πω πως το 95% των εξαγωγών μας κατευθύνεται προς Ρωσία και Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Τσούκας, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδράνεια περί τις 2.000 επιχειρήσεις – μέλη της Ομοσπονδίας.

«Προετοιμαζόμασταν για τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς του Μαΐου. Τώρα είναι όλα στον αέρα, δεν ξέρουμε καν αν θα γίνει», τόνισε. Πρόκειται για τη 47η διοργάνωση ενός πολύ μεγάλου εκθεσιακού γεγονότος - το οποίο έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 5-8 Μαΐου 2022 με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ελληνικών και ξένων γουνοποιητικών επιχειρήσεων – που προσελκύει εκατοντάδες εμπορικούς επισκέπτες από τις σημαντικότερες αγορές γούνας παγκοσμίως. «Η πανδημία μας τσάκισε, ο πόλεμος μας τελείωσε», δήλωσε όλο νόημα ο κ. Τσούκας.

Να σημειωθεί εδώ ότι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οι εξαγωγές γούνας μόνο στη Ρωσία έφταναν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ υπό το βάρος του κορονοϊού, μειώθηκαν κατά πολύ και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 8-9 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αιτηθεί τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου, όπως η ένταξη των εργαζομένων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις, στο μέτρο της αναστολής εργασίας, αλλά και το πάγωμα μέρους των χρεών τους.

«Η αβεβαιότητα του πολέμου αποτελεί τον χειρότερο σύμμαχο της επιχειρηματικότητας»

«Στη σκιά του πολέμου, το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ουκρανίας τράβηξε χειρόφρενο κι ενώ υπήρχαν πάντοτε προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσής του», εξήγησε από την πλευρά του, μιλώντας στο insider.gr, o γενικός γραμματέας του Ελληνο-ουκρανικού Επιμελητηρίου, Γεράσιμος Μπουγάς.

Έχοντας πολλούς γνωστούς και φίλους επί ουκρανικού εδάφους, ο κ. Μπουγάς έκανε ειδική μνεία στην τραγικότητα των στιγμών που βιώνουν οι Ουκρανοί μετά τη ρωσική εισβολή, τονίζοντας, μάλιστα, πως «η αβεβαιότητα του πολέμου αποτελεί τον χειρότερο σύμμαχο της επιχειρηματικότητας».

Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου προειδοποίησε πως η γεωπολιτική ένταση θα στείλει στα ύψη το ενεργειακό κόστος, με τις ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά αγαθά - με πρώτα τα τρόφιμα - να μοιάζουν αναπόφευκτες.

Διάχυτη η ανησυχία για τα φρούτα και λαχανικά

Όπως είναι φυσικό, η πολεμική σύρραξη έβαλε «φρένο» και στις ελληνικές εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών προς την Ουκρανία, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, αντιπροσωπεύουν το 2% του συνόλου στην ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουγάς, «τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά που προορίζονταν για την ουκρανική αγορά έχουν μπει στα ψυγεία, με τους εξαγωγείς να αναζητούν εναλλακτικές αγορές για την απορρόφησή τους. Εάν όλες αυτές οι ποσότητες δεν διοχετευθούν σε άλλες αγορές, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα προϊόντα να βρεθούν σε αχρηστία».

Να σημειωθεί εδώ πως η Ελλάδα δεν εξάγει φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβάλλει σε βασικά αγαθά της ΕΕ η Μόσχα από τον Αύγουστο του 2014. Το 2013 - πριν από το εμπάργκο - οι εισαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία είχαν ανέλθει σε 140.961 τόνους, φτάνοντας σε αξία τα 164,481 εκατ. ευρώ και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων.

«Αναμφίβολα, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς. Παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά», προβλέπει από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος του ΣΕΒΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τρέμουν» καταναλωτές κι επιχειρήσεις ένα νέο κύμα ακρίβειας λόγω ουκρανικής κρίσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider