Απολογήθηκε η Shell για την αγορά αργού Ουραλίων - «Στοπ» σε όλες τις αγορές ρωσικής ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απολογήθηκε η Shell για την αγορά αργού Ουραλίων - «Στοπ» σε όλες τις αγορές ρωσικής ενέργειας
Αποσύρεται από τη εμπλοκή της με όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Aπολογήθηκε ο πετρελαϊκός «κολοσσός» Shell την Τρίτη για την αγορά μιας παρτίδας ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη εμπλοκή της με όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

«Ως άμεσο πρώτο βήμα, η εταιρεία θα σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου. Θα κλείσει επίσης τα πρατήρια καυσίμων, τα αεροπορικά καύσιμα και τα λιπαντήρια της στη Ρωσία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της σύμφωνα με το CNBC.

Την Παρασκευή, η Shell είχε αγοράσει 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου Ουραλίων από τη Ρωσία. Το φορτίο αγοράστηκε με έκπτωση ρεκόρ, με πολλές εταιρείες να αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω της εισβολής της Μόσχας στη γείτονά της.

Αν και η αγορά δεν παραβίασε κυρώσεις της Δύσης, η εταιρεία αντιμετώπισε έντονη κριτική, μεταξύ άλλων και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος προέτρεψε τις εταιρείες να διακόψουν όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο CEO της Shell, Mπεν Βαν Μπέρντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία «γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου που θα διηλιζόταν σε προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ (…) δεν ήταν το σωστό και λυπούμαστε».

Μιλώντας στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, ο Κουλέμπα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

«Ο κόσμος θα τους κρίνει ανάλογα. Και η ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα», ανέφερε ο Ουκρανός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider