Το αποτύπωμά της στις αερομεταφορές έχει αρχίσει ήδη να αφήνει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά και την ρωσική εισβολή, με την εταιρεία ερευνών Forwardkeys να εκτιμά ότι οι αεροπορικές κρατήσεις για χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη και για χώρες των Βαλκανίων παρουσιάζουν ήδη μια κάποια υστέρηση.
Για την ακρίβεια και σύμφωνα με την Forwardkeys Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, και Σλοβενία, είναι οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο αρχής γενομένης της σύγκρουσης, με τις αεροπορικές κρατήσεις να έχουν μειωθεί από 30% έως 50% την πρώτη εβδομάδα που ακολούθησε της εισβολής σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.
Άνω του 50% έχουν επηρεαστεί φυσικά και οι αεροπορικές κρατήσεις σε Ουκρανία, Μολδαβία και Λευκορωσία, εξαιτίας των απαγορεύσεων πτήσεων αλλά και των προειδοποιήσεων ασφαλείας ενώ στο 49% εκτιμάται η υστέρηση στην περίπτωση της Ρωσίας.
Όσο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η μείωση των κρατήσεων κυμάνθηκε μεταξύ 10%-30% με εξαίρεση το Βέλγιο, την Ισλανδία και την Σερβία, όπου το ποσοστό της μείωσης των αεροπορικών εισιτηρίων ήταν μονοψήφιο.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ενδοευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία επηρεάστηκε περισσότερο εν συγκρίσει με τα υπερατλαντικά ταξίδια. Βάσει των στοιχείων της ForwardKeys η υστέρηση στις κρατήσεις πτήσεων των ΗΠΑ φτάνει στο 13%, 10% λιγότερο από την υστέρηση που υπολογίζεται ότι υπέστησαν μεσοσταθμικά οι κρατήσεις πτήσεων εντός Ευρώπης (23%).
Σε κόμβο διασύνδεσης Ρωσίας και Ευρώπης μετατρέπεται η Σερβία
Αισθητή ήταν η επίδραση του πολέμου και στους εναέριους διαδρόμους με πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναγκάζονται να επαναπροσδιορίσουν την προσφορά αεροπορικών θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος ευρωπαϊκός εναέριος διάδρομος που έχει απομείνει ανοιχτός για τη Ρωσία είναι μέσω της Σερβίας, η οποία λειτουργεί πλέον ως πύλη εισόδου για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το παραπάνω μαρτυρούν τόσο η αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας τον Μάρτιο όσο και το προφίλ των κρατήσεων, σύμφωνα με την Forwardkeys. Για την ακρίβεια κι όπως επισημαίνει η έρευνα, οι διαθέσιμες θέσεις για πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Σερβία την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν κατά 50% αυξημένες, σε σχέση με την εβδομάδα της 21ης Φεβρουαρίου.
Μάλιστα την εβδομάδα που ακολούθησε της ρωσικής εισβολής, η Σερβία φάνηκε να μετατρέπεται σε κόμβο διασύνδεσης της Ρωσίας με αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Βάσει της Forwardkeys εκείνη την πρώτη εβδομάδα εκδόθηκαν 60% περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια από τη Ρωσία σε ευρωπαϊκούς προορισμούς (Κύπρος, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία κ.ά.) μέσω Σερβίας, από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο. Επίσης, ενώ τον Ιανουάριο, το 85% των πτήσεων από τη Ρωσία μέσω Σερβίας αφορούσε το Μαυροβούνιο, την εβδομάδα μετά την εισβολή, το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 40%.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει άμεσο αντίκτυπο στις αερομεταφορές, ανακόπτοντας την ισχυρή ανάκαμψη των ταξιδιών που παρατηρείτο από αρχές Ιανουαρίου» και παρά την εξάπλωση της Όμικρον, σημειώνει ο αναλυτής της Forwardkeys, Olivier Ponti. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι δυτικοευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι «οι Βορειοαμερικανοί μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στην Ευρώπη, κρίνοντας τους λοιπούς ευρωπαϊκούς προορισμούς σχετικά ασφαλείς».
Το παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία των πολιτών όλου του κόσμου να ταξιδέψουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη του κλάδου των αερομεταφορών και του τουρισμού, φέτος το καλοκαίρι, μετά από δύο χρόνια μεγάλων απωλειών λόγω υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η συνθήκη παραμένει αβέβαιη για όσο διαρκεί η σύγκρουση, με τους φόβους να επικεντρώνονται πέρα από την διάθεση των ταξιδιωτών και στην αύξηση της τιμής των καυσίμων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων σε μια στιγμή που οι γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν.