Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Attica Bank, με ορατό το ενδεχόμενο τοποθέτησης Επιτρόπου από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να υλοποιηθούν τα επόμενα στάδια για την εξυγίανσή της.
Οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα και πριν από το Πάσχα αναμένονται κινήσεις είτε θετικές, από πλευράς των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας είτε αρνητικές, με παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος και ενεργοποίηση εποπτικών μέτρων, κατάργηση του ΔΣ και διορισμό Επιτρόπου. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην Μ. Εβδομάδα αναμένεται νέα πρόσκληση του ΔΣ της Attica Bank στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου αυτό να παρουσιάσει στον επόπτη τις λύσεις για να αρθούν τα νέα αδιέξοδα που εμφανίζονται, ούτε τέσσερις μήνες μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με 240 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, το οποίο ανασυντέθηκε πλήρως μόλις στις 24 Μαρτίου (ο νέος CEO Μιχάλης Ανδρεάδης ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο, έχοντας, ωστόσο, περιορισμένες αρμοδιότητες μέχρι την πλήρη ανασύνθεση του ΔΣ) και, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε και το επιτυχημένο αποτέλεσμα της εθελουσίας εξόδου που ολοκλήρωσε η νέα Διοίκηση στις 11 Απριλίου.
To «στίγμα» των νέων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η Attica Bank έδωσε η απουσία σύμπνοιας και τα νέα «στρατόπεδα» μεταξύ των μετόχων και εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, που όπως αποκάλυψε το insider.gr οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στο ραντεβού της Διοίκησης με τον Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης της ΤτΕ, Σπύρο Παντελιά. Οι ασυμφωνίες των μετόχων που έχουν εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα εξυγίανσης και την υλοποίηση της δεύτερης ΑΜΚ στην Τράπεζα που προγραμματιζόταν για το καλοκαίρι, όπως επίσης οι νέες κεφαλαιακές τρύπες που ανακάλυψε η Διοίκηση της Attica Bank, έχουν σημάνει συναγερμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας στην ΤτΕ και στο κείμενο ακρόασης που έχει καταγραφεί, υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα στα οποία ο επόπτης αναμένει απαντήσεις από το ΔΣ της Attica Bank. Ο χρόνος για τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και για τις δράσεις που θα αναληφθούν πιέζει ασφυκτικά, καθώς έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία της 31ης Μαρτίου κατά την οποία θα παρουσιαζόταν το αποτέλεσμα της άσκησης δέουσας επιμέλειας για τον προσδιορισμό του ύψους των νέων κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας και θα καθορίζονταν τα επόμενα βήματα ενόψει της νέας ΑΜΚ. Η κλεψύδρα δε, αδειάζει καθώς στα τέλη του μήνα η Attica Bank θα πρέπει να ανακοινώσει και τα αποτελέσματα για τη χρήση 2021.
Τα τρία ερωτήματα που έχει θέσει η ΤτΕ στο ΔΣ της Attica Bank, ζητώντας στους μετόχους (ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ) να συνεργαστούν καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια για διχόνοιες και τρικλοποδιές, αφορούν στα εξής:
- Από το Credit Quality Review που διενεργήθηκε στην Attica Bank, προκύπτουν νέες και υπέρογκες ζημίες που θα προέλθουν από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην ΤτΕ είχε γνωστοποιηθεί στα τέλη του 2021 έκθεση της Deloitte για το εκτιμώμενο ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών, που κατά τις πληροφορίες δεν θα ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ. Πλέον, η νέα αξιολόγηση του κακού χαρτοφυλακίου της Attica Bank (σημειώνεται ότι ο έλεγχος στα ενήμερα δάνεια δεν έχει δείξει απολύτως κανένα πρόβλημα) παρουσιάζει ένα ποσό που αποκλίνει σημαντικά από την προηγούμενη εκτίμηση και που ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρουν στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση αυτή δεν τεκμηριώθηκε με στοιχεία στην ΤτΕ, η οποία αναμένει απαντήσεις για το ακριβές ύψος και την αναλυτική πηγή προέλευσης των επιπρόσθετων ζημιών. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ δεν έχει ενημέρωση και για την πορεία αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων που η Attica Bank προορίζει για τον «Ηρακλή» και οι οποίες θα πρέπει να λάβουν αξιολόγηση ΒΒ- (από τον οίκο DBRS διενεργεί την αξιολόγηση).
- Η Attica Bank αναμένεται να δείξει και για την χρήση 2021 ζημίες. Ως αποτέλεσμα, θα ενεργοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το νομοθετικό πλαίσιο για την αναβαλλόμενη φορολογία, το οποίο ενεργοποιήθηκε – και μάλιστα για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά – το προηγούμενο καλοκαίρι. Τότε, το Ελληνικό Δημόσιο συνεισέφερε 152 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα έναντι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεών της, δίνοντάς της έτσι το «φιλί της ζωής» και αποτρέποντας τον επαπειλούμενο κίνδυνο ο SSM να άρει την άδεια λειτουργίας της Attica Bank. Με την ενεργοποίηση των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπήκε αναγκαστικά ως μέτοχος στην Attica Bank, με ποσοστό 68% που διαμορφώθηκε στο 63% με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Με τις νέες ζημιές που θα ανακοινώσει η Attica Bank για τη χρήση 2021, θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία, δηλ. το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει στην Τράπεζα ένα ποσό έναντι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και οι μετοχές που θα αποκτήσει ως αποτέλεσμα, θα κατευθυνθούν στο ΤΧΣ, εις βάρος των άλλων μετόχων. Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη θα αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες στην Attica Bank και η ΤτΕ έχει ζητήσει να μάθει εάν υπάρχει κοινή πορεία των μετόχων (ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ) έναντι της προοπτικής αυτής. Η ΤτΕ εντόπισε ότι η χάραξη ενός κοινού πλάνου των μετόχων για την επόμενη μέρα απουσίαζε και αντ΄ αυτού, μέτοχοι και ΔΣ κινούνταν σε διαφορετικά «στρατόπεδα» ακόμη και σε θέματα καθημερινότητας.
- Τα χρονοδιαγράμματα έχουν εκτραπεί και ο στόχος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για το καλοκαίρι έχει χαθεί. Η ΤτΕ έχει ζητήσει να μάθει ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα που θέτει η Διοίκηση της Attica Bank και πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί η νέα ΑΜΚ.
Αναμένοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά από τη Διοίκηση της Attica Bank, η ΤτΕ επεσήμανε κατά την προηγούμενη συνάντηση ότι η Attica Bank βρίσκεται τώρα με «προίκα» 240 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που ικανοποιούν τους απαιτούμενους κεφαλαιακούς δείκτες και μετόχους για να υλοποιήσουν το σχέδιο της πλήρους εξυγίανσης. Επομένως, όπως διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση εφιστώντας την ανάγκη ομόνοιας και συνεργασίας των μετόχων, είναι παράλογο να αναπαράγονται τα προβλήματα του παρελθόντος.
Η πρόοδος στη βελτίωση του κλίματος εντός των κόλπων της Αttica Bank και στον σχεδιασμό των επόμενων καθοριστικών βημάτων για την εξυγίανση, αναμένεται να φανεί στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ΤτΕ, με την τελευταία να προσδοκά λύσεις από τους μετόχους της Τράπεζας, ώστε να μην αναγκαστεί με παρέμβει εφαρμόζοντας εποπτικά μέτρα.