Attica Bank: Το ραντεβού στην ΤτΕ, οι νέες κεφαλαιακές τρύπες και οι έριδες στο Δ.Σ.

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Το ραντεβού στην ΤτΕ, οι νέες κεφαλαιακές τρύπες και οι έριδες στο Δ.Σ.
Attica Bank
Στην Τράπεζα της Ελλάδος χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank για ενημέρωση και συστάσεις από τον Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης, Σπύρο Παντελιά. Νέες «κόντρες» ΤΧΣ και Ellington, με την δεύτερη να παραγνωρίζει την πλειοψηφική συμμετοχή (63,1%) και τον ρόλο του ΤΧΣ.  

Νέες κεφαλαιακές τρύπες φαίνεται πως αναδεικνύει το due diligence που διενεργεί η διοίκηση της Attica Bank υπό τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Ανδρεάδη, ενόψει της επόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα που θα γίνει υπέρ του ιδιώτη μετόχου. Την ίδια στιγμή φαίνεται επίσης ότι οι διαδικασίες για το επόμενο και πλέον κρίσιμο στάδιο εξυγίανσης της Τράπεζας δεν προωθούνται ανέφελα, καθώς εντός της διοίκησης της Attica Bank απουσιάζει η απαιτούμενη σύμπνοια μεταξύ των μετόχων και ο βαθμός ισορροπίας ανάλογα με τη συμβολή καθενός στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ.

Η Άσκηση Δέουσας Επιμέλειας για την πλήρη αποτύπωση των υπολειπόμενων κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν στα τέλη του μήνα. Η Άσκηση φέρεται να εμφανίζει κεφαλαιακή τρύπα άνω των 100 – 120 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως.

Επίσης επισήμως δεν επιβεβαιώνεται το χάσμα συνεννόησης εντός του ΔΣ της Τράπεζας, με τις φήμες, όμως, να επαναλαμβάνουν το μοτίβο διελκυστίνδας που είχε επικρατήσει μεταξύ ΤΧΣ και Ellington κατά την επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου που θα αντικαθιστούσε τον Θεόδωρο Πανταλάκη. Όπως τον Ιανουάριο υπήρχε έντονη ασυμφωνία για το πρόσωπο επιλογής για τη θέση του νέου CEO, με την Ellington να θέλει να επιβάλει δικό της υποψήφιο, παραγνωρίζοντας την συντριπτικά μεγαλύτερη μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ (ουσιαστικά, δηλαδή, του Ελληνικού Δημοσίου), έτσι και στην παρούσα φάση η Ellington φέρεται να μην συνεργάζεται με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Μιχ. Ανδρεάδη που ήταν επιλογής του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όχι μόνο το due diligence και τα επόμενα βήματα υλοποίησης του πλάνου εξυγίανσης ενόψει της δεύτερης ΑΜΚ, αλλά και η επισήμανση της ανάγκης συνεργασίας εντός του ΔΣ, τέθηκαν χθες από τον Γενικό Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης της ΤτΕ, Σπύρο Παντελιά, στην Διοίκηση της Attica Bank που προσκλήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη μετοχική σύνθεση της Attica Bank, μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 240 εκατ. τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει με ποσοστό 63,1%, το ΤΜΕΔΕ με 14,7%, ο e-ΕΦΚΑ με 10,3%, η Ellington με 9,9% και λοιποί μέτοχοι (διασπορά) με 2%.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Attica Bank, το ΤΧΣ κλήθηκε να στηρίξει για πρώτη φορά μία μη συστημική τράπεζα, η οποία βρισκόταν σε δυσμενή θέση. Συνέβαλε στην στήριξη της τράπεζας συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με το ποσό των 152 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο ιδιώτης μέτοχος υπέρ του οποίου θα γίνει η επόμενη ΑΜΚ δηλ. η Ellington, ενώ με 52 εκατ. συμμετείχε το ΤΜΕΔΕ και με 25 εκατ. ευρώ ο ΕΦΚΑ (συμμετοχή που επίσης προσμετράται ως συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου). Το ΤΧΣ λειτούργησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή του για την θωράκιση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Το Ταμείο ως μέτοχος πλειοψηφίας θέτει ως πρωταρχικό ρόλο την προσπάθεια διασφάλισης και λειτουργίας του επιχειρηματικού πλάνου της τράπεζας, την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της και τον μετασχηματισμό της, όπως επίσης και τη διασφάλιση στο μέγιστο βαθμό του δημόσιου χρήματος που έχει επενδυθεί στη διάσωσή της. Κατά συνέπεια ο ρόλος του δεν μπορεί να είναι απλά επικουρικός, αλλά ουσιαστικός ως προς την πορεία μετασχηματισμού της τράπεζας έως ότου αυτή βρεθεί σε σταθερή τροχιά για να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί ξανά και να εξασφαλιστεί η προοπτική το Δημόσιο, δια του ΤΧΣ, να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Εν τω μεταξύ, στο σύντομο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από 6 εβδομάδες, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank είχε να διαχειριστεί προβλήματα και άλυτα θέματα πολλών ετών, τα οποία και οδήγησαν την τράπεζα στη σημερινή της κατάσταση. Παράλληλα, είχε να διαχειριστεί και το παλαιό σχήμα του ΔΣ για διάστημα 4 εβδομάδων (από τις 6 εβδομάδες της θητείας του), κάτι που δυσχέραινε την άμεση λήψη αποφάσεων και την διεκπεραίωση άμεσων θεμάτων (ήδη πριν αποχωρήσει ο πρώην CEO οι ευχέρειες είχαν μεταφερθεί στο σύνολό τους στο Διοικητικό Συμβούλιο).

Το πλάνο δράσης των 100 πρώτων ημερών για την τράπεζα είναι δομημένο και ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Ανδρεάδης με το νέο πλέον ΔΣ (το οποίο ολοκλήρωσε την ανασύνθεσή του στις 24 Μαρτίου) το δρομολογούν προς υλοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενδεικτικά, στο πλάνο δράσης περιέχονται 26 θέματα άμεσης προτεραιότητας, εγκεκριμένα από το ΔΣ και τους μετόχους, εκ των οποίων η διοίκηση υπό τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο έχει υλοποιήσει ήδη τα 8, ενώ άλλα 15 σημαντικά θέματα έχουν βαθμό υλοποίησης που φθάνει ή και υπερβαίνει το 50%. Μεταξύ των έργων που έχουν ολοκληρωθεί, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, είναι η άσκηση δέουσας επιμέλειας (Credit Quality Review) και έχει ήδη προσδιοριστεί το ύψος των νέων προβλέψεων. Ο υπολογισμός των νέων προβλέψεων – κεφαλαίων απαιτείται καθώς η Attica Bank επιδιώκει να καθαρίσει πλήρως τον ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια, τιτλοποιώντας τα και μεταβιβάζοντάς τα στον «Ηρακλή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider