«Ο Έλον Μασκ δεν το βάζει κάτω...Πάντα έτσι ήταν...», γράφει το «TheStreet» για τον ισχυρό άνδρα της Tesla, με φόντο την προσπάθειά του να αποκτήσει το Twitter.
Το 2017, το 2018 και το 2019, αποτέλεσαν τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία της Tesla και πολλοί έσπευσαν να ψάλλουν την επικήδειο του ανατρεπτικού Έλον που έθετε στο επίκεντρο της παραγωγής τα ηλεκτρικά οχήματα. «Τα τρία αυτά χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη περίοδος ενός έντονου πόνου στη ζωή μου. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, και μετά βίας τα καταφέραμε. Ήμασταν στα άκρα της χρεοκοπίας όλη την ώρα», είπε πρόσφατα ο Μασκ σε μια συνέντευξή του στο Ted Talk.
Αλλά ο Μασκ συνέχισε να πιστεύει το όραμά του καθώς η Tesla πάλευε στη μαζική παραγωγή του Model 3, το βασικό μοντέλο που θα της επέτρεπε να πουλά αυτοκίνητα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων πέρα από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μασκ είχε δεσμεύσει το ποσοστό του στην Tesla για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις λειτουργίες της Tesla από διάφορες τράπεζες.
Τρία χρόνια αργότερα, η Tesla κυριαρχεί στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και αναμένεται να παράγει περίπου 1,42 εκατομμύρια οχήματα το 2022, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Ο όμιλος των έχει επίσης περάσει σε κερδοφόρο έδαφος με κεφαλαιοποίηση 1,01 τρισ. δολαρίων.
Από την άλλη, ο Έλον Μασκ πρόσφερε 43 δισ. δολάρια στις 14 Απριλίου, στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή για να πάρει τον έλεγχο του Twitter, του οποίου έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος στις 4 Απριλίου μετά την απόκτηση μεριδίου 9,1%. Αργότερα απέρριψε μια συμφωνία με τον όμιλο βάσει της οποίας δεσμεύτηκε να αγοράσει όχι περισσότερο από το 14,9% του Twitter μέχρι το 2024 με αντάλλαγμα μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
Αλλά ξαφνικά, στις 9 Απριλίου, την ημέρα που θα ήταν η πρώτη του συνεδρίαση ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι απέρριψε τη συμφωνία. Πέντε μέρες αργότερα, επισημοποίησε την πρόταση εξαγοράς. Έκτοτε το διοικητικό συμβούλιο υιοθέτησε το «poison pill», ένα είδος μηχανισμού που ενισχύει τα δικαιώματα των μετόχων προκειμένου να ματαιώσει μια εχθρική πρόταση εξαγοράς.
Το σχέδιο είναι αποτελεσματικό εάν ένα μέρος αποκτήσει το 15% της μετοχής χωρίς προηγούμενη έγκριση και στοχεύει να διασφαλίσει ότι όποιος αναλαμβάνει τον έλεγχο του Twitter μέσω της ανοιχτής αγοράς πληρώνει σε όλους τους μετόχους ένα κατάλληλο premium.
Αντιμέτωπος με αυτήν την αντίθεση από μέσα, ο Μασκ φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια δημόσια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίσει την κοινή γνώμη στη βάση της προσφοράς του. Βασικά, το μέλλον του Twitter θα αποφασιστεί στο Twitter, είναι το μήνυμα του Μασκ. Με αυτόν τον τρόπο, αντιπαραβάλλει τη θέση της διαφάνειας με τον ίδιο να ανοίγει όλα του τα χαρτιά στο τραπέζι ενάντια σε αυτό το συστήματος που σχεδιάζει «μυστικές συναντήσεις» σύμφωνα με το «TheStreet».
Πράγματι, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Twitter πραγματοποιεί κλειστές συνεδριάσεις για να συζητήσει την προσφορά του Μασκ, ο μεγιστάνας καλεί τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου όπου έχει περισσότερους από 82,3 εκατομμύρια followers, που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της Γερμανίας...!
Να σημειωθεί πως ο δισεκατομμυριούχος, δημοσίευσε ένα tweet το Σάββατο λέγοντας «Love Me Tender», λίγες ημέρες αφότου έβαλε στο στόχο την Twitter, αναφέροντας πως «θα ήταν εντελώς αδικαιολόγητο να μην τεθεί αυτή η προσφορά προς όλους του μετόχους».