Χατζάκου: Πώς απορροφούν οι επιχειρήσεις τους κραδασμούς της τρέχουσας συγκυρίας – Η περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χατζάκου: Πώς απορροφούν οι επιχειρήσεις τους κραδασμούς της τρέχουσας συγκυρίας – Η περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ
Πώς περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση η «σιδηρά κυρία» της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη των εταιρειών για ετοιμότητα.

Την ανάγκη το εγχώριο επιχειρείν να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και να μην διστάζει να αλλάξει πλεύση, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, εξέφρασε η πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου, παρακολουθώντας στενά το εκρηκτικό κοκτέιλ που συνθέτουν για την οικονομία και τις επιχειρήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος του πληθωρισμού, με επίκεντρο την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Food retail CEO Forum, η επικεφαλής της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας παραδέχεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία -που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου- έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εκτινάσσοντας στα ύψη την αβεβαιότητα. Ένας πόλεμος, όπως είναι φυσικό, διαταράσσει την ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας και ωθεί στα ύψη τα λειτουργικά κόστη.

«Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις εξελίξεις και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για την επόμενη κίνηση των εταιρειών μας. Πρέπει να καταλαβαίνουμε τι θέλει ο καταναλωτής και να αναπροσαρμόζουμε άμεσα τα πλάνα μας, γιατί από αυτόν εξαρτώμαστε. Χρειάζεται ετοιμότητα, προσαρμογή και ταχύτητα στις αλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Χατζάκου, περιγράφοντας πως μια επιχείρηση μπορεί να σταθεί όρθια στα αλλεπάλληλα «σοκ» του σήμερα. «Πρέπει πάντοτε να βλέπουμε το αύριο», σημείωσε.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Κληθείσα να περιγράψει την ανέλιξη των γυναικών στο επιχειρηματικό βάθρο, η κυρία Χατζάκου ήταν σαφής. «Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΕΒΓΑΛ είμαστε τρεις γυναίκες και δύο άντρες, ενώ το 36% των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας είναι γυναίκες», σημείωσε για να σπεύσει να προσθέσει «η εταιρεία στηρίζεται στους ανθρώπους της. Οι άνθρωποι κρίνονται με βάσει τα προσόντα τους και όχι με βάσει το φύλο τους».

Πραγματοποιώντας μάλιστα μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, η «σιδηρά κυρία» της ΜΕΒΓΑΛ σχολίασε «Ήταν πίσω στο μακρινό 1940 όταν η μητέρα μου, μόνη της, διατηρούσε γαλακτοπωλείο… Ο πατέρας μου απέκτησε δύο κόρες, άλλος διάδοχος δεν υπήρξε. Έπρεπε να συνεχίσουμε την εταιρεία, δεν γινόταν αλλιώς…».

«Η εταιρεία μας δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους», δήλωσε, από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Κ. Θ. Σκαγιά ΑΒΕΕ, Πόπη Σκαγιά, εξηγώντας πως η εταιρεία διοικείται σήμερα από την ίδια και τον αδερφό της που ασκεί καθήκοντα προέδρου. «Δεν αισθανθήκαμε ποτέ κανέναν διαχωρισμό. Δοκιμαστήκαμε σε διαφορετικά τμήματα και σε διαφορετικές εποχές για να έχουμε σήμερα μια εταιρεία με ιστορία 66 ετών που έχει εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα και πουλάει τα προϊόντα της σε 35 χώρες στο εξωτερικό».

«Οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα να χάσουν κανένα μυαλό. Ο συνδυασμός αντρικών και γυναικείων μυαλών φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα», υποστήριξε με τη σειρά της η Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλ. Πίττας ΑΕΒΕ, Αλεξάνδρα Πίττα Χαζάπη. «Πάντα είχαμε γυναίκες στην εταιρεία, όπως έχουμε και τώρα», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε τροχιά αναδιοργάνωσης η ΝΙΚΑΣ, βάζει πλώρη για να φτάσει στην «κορυφή»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider