Γερμανία: Στο μικροσκόπιο των αρχών η τουρκική Ziraat Bank για ξέπλυμα χρήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Στο μικροσκόπιο των αρχών η τουρκική Ziraat Bank για ξέπλυμα χρήματος
Υπόνοιες για επανάληψη μιας περίπτωσης «Halkbank», με κρατική τουρκική τράπεζα σε ρόλο... πλυντηρίου.

Η ομοσπονδιακή χρηματοοικονομική εποπτική αρχή της Γερμανίας (BaFin) διόρισε επίτροπο της στη θυγατρική της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας- τη Ziraat Bank International AG- που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, για να διασφαλίσει ότι τηρεί τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και τις κείμενες νομοθεσίες.

Όπως αναφέρει η Ahval, η BaFin σε ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι προέβη σε αυτή την κίνηση, αφού η Ziraat Bank δεν υπάκουσε σε εντολή για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με τον γερμανικό νόμο περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Το τραπεζικό ίδρυμα παραβίασε τις απαιτήσεις για σωστή επιχειρηματική οργάνωση», δήλωσε η BaFin σε ανακοίνωση της την Τρίτη: «Η διασφάλιση της σωστής επιχειρηματικής οργάνωσης περιλαμβάνει, επίσης, τη διαρκή συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η τράπεζα βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Η Ziraat Bank ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, του οποίου προεδρεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρυσι, η BaFin ξεκίνησε συνομιλίες με τη Ziraat Bank, καθώς προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με ορισμένες συναλλαγές δανείων και «ανισορροπίες» στον ισολογισμό της τράπεζας, ανέφερε το Reuters στα τέλη Ιουλίου επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η BaFin απέρριψε επίσης τον διορισμό που ήθελε η Ziraat Bank νέου γενικού διευθυντή στο τμήμα της Φρανκφούρτης, επειδή το άτομο δεν πληρούσε ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφερε το Reuters.

Ο γερμανικός κλάδος της Ziraat Bank δραστηριοποιείται σε επτά πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Η Ziraat Bank απέκτησε τραπεζική άδεια στη Γερμανία το 1998. Ίδρυσε τη Ziraat Bank International AG το 2001. Η θυγατρική ειδικεύεται στη χρηματοδότηση εταιρικών και πελατών λιανικής τραπεζικής με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δάνεια, παρέχοντας αποταμιευτικά προϊόντα, διατραπεζικές μεταφορές κεφαλαίων και διεθνείς μεταφορές χρημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Τα δάνεια της Ziraat Bank αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% σε 778 δισ. λίρες Τουρκίας (53,1 δισ. δολάρια) το 2021. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 20% σε 6,3 δισ. λίρες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποίησε τις κρατικές τράπεζες για να δανείσει φτηνά σε ορισμένες επιχειρήσεις και για να βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να υπερασπιστεί την καταρρέουσα λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο, το επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας αύξησε το κεφάλαιο της Ziraat Bank κατά 21,8 δισεκατομμύρια λίρες. Το ταμείο δαπάνησε επίσης περίπου 6,7 δισ. δολάρια το 2019 και το 2020, σε δύο άλλους γύρους ενίσχυσης κεφαλαίων σε κρατικές τράπεζες.

Η Halkbank, μια άλλη κρατική τράπεζα που λειτουργεί υπό το περιουσιακό ταμείο της Τουρκίας, αντιμετωπίζει δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούμενη ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Δικαστήριο του Μανχάταν φυλάκισε Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας για τις ίδιες κατηγορίες. Ο Ατίλλα, αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2019 και επέστρεψε στην Τουρκία για να υπηρετήσει ως επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης για σχεδόν δύο χρόνια.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider