Γκάγκα: «Θέλω μία καλή σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία» – Τι απαντά ο κλάδος

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γκάγκα: «Θέλω μία καλή σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία» – Τι απαντά ο κλάδος
Τα «αιτήματά» της προς την φαρμακευτική βιομηχανία εξέφρασε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Τα «αιτήματά» της προς την φαρμακευτική βιομηχανία εξέφρασε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (ΕΕΦΑΜ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι ζητούμενο είναι, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο των δύο πλευρών, να βρεθεί η χρυσή ισορροπία που θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας αφενός τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων που χρειάζονται οι ασθενείς, αφετέρου ένα λογικό περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες.

«Ως υπουργός, θέλω μία καλή σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία, που θα επιτρέπει και να είναι τα φάρμακα προσιτά προς όλους τους πολίτες και να υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες, δεδομένου ότι πρέπει να έχουν ένα κίνητρο για να κάνουν τη δουλειά που κάνουν. Θα ήθελα ως πολιτική ηγεσία να έχουμε κατασταλάξει στο πόσο θα πρέπει να είναι αυτό το κέρδος, ούτως ώστε και ο κόσμος να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και εμείς να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε οικονομικά. Άρα θα πρέπει σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον να κάνουμε έναν λογαριασμό τέτοιον που να είναι αποδοτικός για όλους και να οδηγεί σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Η ίδια τόνισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα των τιμών και των παράλληλων εξαγωγών και να υπάρχει μία καλύτερη συνεννόηση με τους γιατρούς, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παπαδημητρίου: Επιτακτική η ανάγκη για χρηματοδότηση

«Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό για το πώς το κράτος το προσφέρει στους πολίτες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε κοινωνικό αγαθό για το πώς οι εταιρείες το προσφέρουν στο κράτος, δεδομένου ότι με την υπερφορολόγηση που υφιστάμεθα πρακτικά είμαστε συγχρηματοδότες του συστήματος υγείας. Επομένως, ένα άμεσο ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση του συστήματος. Η συγκυρία βέβαια είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί εξερχόμαστε από μία οικονομική κρίση, ελπίζω στο τέλος μίας πανδημίας και μακάρι στο τέλος ενός πολέμου. Όλο αυτό είναι ένα αποτρεπτικό κοκτέιλ», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Ωστόσο, τόνισε ότι η ανάγκη για χρηματοδότηση είναι επιτακτική και όσο δεν υφίσταται θα πρέπει η Πολιτεία να επεξεργαστεί λύσεις για αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του συστήματος. «Οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αποδοτικοί και μην εξαντλείται η ευρηματικότητα στην περαιτέρω οικονομική πίεση των εταιρειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Τρύφων: Ζητάμε να μειωθούν οι πωλήσεις μας

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε από την πλευρά του ότι η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα ζητά εδώ και πολλά χρόνια να μειωθούν οι πωλήσεις της, μέσω συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί οικονομική προβλεψιμότητα, προτείνοντας φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, με μετρήσιμη ανταποδοτικότητα.

«Ζητάμε να παρέμβει η πολιτεία με συγκεκριμένο τρόπο – με ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, με θεραπευτικά πρωτόκολλα, με οδηγίες συνταγογράφησης- και να μειωθεί ο τζίρος μας, έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύ πιο προβλέψιμο οικονομικό αποτέλεσμα, βάσει του οποίου θα κάνουμε επενδύσεις, θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε τους εργαζομένους κοκ. Ένας κλάδος ζητάει μείωση του τζίρου του και από την άλλη πλευρά αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και μπαίνουμε σε συζητήσεις για περιθώρια κέρδους, για υπερφορολόγηση 70%... Άρα, πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, οπωσδήποτε να μπουν κανόνες σε γιατρούς και φαρμακοποιούς οι οποίοι εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και έχουν καθυστερήσει να έρθουν στην Ελλάδα και να υπάρχει πολύ συγκεκριμένο κίνητρο -και μέσω του RRF και οποιουδήποτε προγράμματος- για οποιαδήποτε εταιρεία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα με μετρήσιμη ανταποδοτικότητα, είτε είναι ελληνική είτε ξένη, να έχει συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Φιλίππου: Είναι μια δύσκολη εξίσωση

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου, επεσήμανε μεταξύ άλλων τις καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση του συστήματος και στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις στο σύστημα αποζημίωσης του φαρμάκου προκειμένου να επέλθει η ισορροπία.

«Μέσα στην οικονομική κρίση που βίωσε η πατρίδα μας τα τελευταία 10 χρόνια, ουσιαστικά κρύβαμε το πρόβλημα κάτω από το τραπέζι. Βγαίνοντας από την κρίση το 2019 ξεκινήσαμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, με στενή συνεργασία και πολλές υποχωρήσεις, συχνά από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το clawback, την πιο δυσβάσταχτη και την πιο άδικη επιστροφή. Είναι μία δύσκολη εξίσωση, η οποία δεν μπορεί να λυθεί άμεσα. Η Πολιτεία το βλέπει με κατανόηση και προσπαθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη λύση της. Αυτά τα τρία χρόνια εισήλθαν στην αγορά περισσότερα από 500 νέα σκευάσματα τα οποία καθυστερούσαν και καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και εξισορροπήσαμε το clawback. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν συνολικά στο σύστημα αποζημίωσης του φαρμάκου στη χώρα μας προκειμένου να επέλθει μία ισορροπία. Είναι δύσκολος ο δρόμος, δεν είναι απλό το πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το clawback για το 2021 ανέρχεται συνολικά στα 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το εξωνοσοκομειακό clawback διαμορφώνεται στα 820 εκατ. ευρώ, το νοσοκομειακό ξεπερνά τα 500 εκατ. και το κομμάτι των 1Α (υψηλής θεραπευτικής αξίας που χορηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές) περί τα 120 εκατ.. Βάσει των στοιχείων του ΣΦΕΕ, μαζί με το rebate οι επιβαρύνσεις φτάνουν στα 1,9 δισ. ευρώ. Στα 10 χρόνια εφαρμογής του μέτρου η φαρμακοβιομηχανία έχει επιστρέψει συνολικά πάνω από 10 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης στο Φόρουμ των Δελφών: Η πίεση του πολέμου θα συνεκτιμηθεί στα μέτρα για τη φαρμακοβιομηχανία

Υγεία και Φαρμακοβιομηχανία: αναπτυξιακοί μοχλοί της Ελληνικής Οικονομίας

ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία για πιο δυνατή οικονομία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider