Την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες και μετά τον Οκτώβριο του 2022, προτείνει η DBRS.
Ο οίκος επισημαίνει ότι οι συστημικές τράπεζες πέτυχαν συνδυαστικά δραματική συρρίκνωση του δείκτη NPLs στο 7% (15 δισ. ευρώ) στο δ’ τρίμηνο του 2021, από 41,4% (84 δισ. ευρώ) στο α’ τρίμηνο του 2019, κυρίως με τη στήριξη του προγράμματος τιτλοποιήσεων που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και, τον Απρίλιο του 2021, παρατάθηκε κατά 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.
Ενώ το πρόγραμμα «Ηρακλής» βοήθησε ουσιαστικά στη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης των συστημικών τραπεζών, η DBRS προειδοποιεί ότι διατηρείται η αβεβαιότητα γύρω από την ταχύτητα και την κλίμακα της πιθανής μελλοντικής επιδείνωσης των ισολογισμών των τραπεζών. Οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση των τιμών ενέργειας (αρχικά εξαιτίας της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας που επιτάθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), τα πιθανά εμπόδια στην προσφορά θα ασκήσουν πίεση σε καταναλωτές και επειχειρήσεις. Σύμφωνα με τον οίκο, μένει να φανεί πώς θα αντιμετωπιστούν τώρα αυτές οι πιέσεις με πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα αλλά και την εισροή κεφαλαίων ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Η DBRS παραθέτει κατ αντιστοιχίαν το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία, όταν ανανέωσε το αντίστοιχο πρόγραμμα μείωσης κόκκινων δανείων (GACS) για 12 μήνες τον Μάιο του 2021, ο δείκτης NPLs ήταν στο περίπου 4%$ (μέγεθος α’ τριμήνου 2021). Συγκριτικά, ο δείκτης διαμορφωνόταν στο 7% στα τέλη του δ’ τριμήνου του 2021 για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα CAGS ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να λήξει στις 14 Ιουνίου του 2022 μετά από δύο παρατάσεις (Μάιος 2019 και Μάιος 2021). Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, γίνονται συζητήσεις για νέα παράταση του προγράμματος με κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Η παράταση προτείνεται από την DBRS και για την Ελλάδα.
«Από την εμπειρία της από χώρες με NPLs, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, η DBRS Morningstar αναμένει ότι οι μελλοντικές πωλήσεις NPL στην Ελλάδα θα καλύψουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου από τις υφιστάμενες συναλλαγές (άμεσες αγορές ή τιτλοποιημένες εκτός Ηρακλή), την τιτλοποίηση ή τις άμεσες πωλήσεις των εναπομεινασών θέσεων ή τα νέα NPls σε μικρότερες ποσόστητες, στις συστημικές τράπεζες αλλά και τις μικρότερες.
Η απόδοση της ελληνικής οικονομίας
Μετά τη ραγδαία συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 9% το 2021, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά το 2022, με ρυθμό ανάπτυξης 8,3%, ο οποίος στηρίχτηκε στην ισχυρή ανάπτυξη των επενδύσεων και των εξαγωγών αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση που είχε «παγώσει», σημειώνεται στο report. Σε τροχιά ανάκαμψης μπήκε και η αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί κάτω από το 13% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2010.
Ο οίκος σημειώνει, ωστόσο, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «σκιάζουν» τις οικονομικές προοπτικές. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και οι διαταραχές στην προσφορά θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο πραγματικό ΑΕΠ φέτος. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν τον αντίκτυπο των αυξημένων τιμών, αλλά αυτό θα επιφέρει καθυστερήσεις στην επανεξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών, σημειώνει η DBRS.