Tα νέα δεδομένα για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα νέα δεδομένα για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα ξεκινήσει το νέο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, το οποίο θα διαφοροποιείται από το προηγούμενο πρόγραμμα ως προς τον τρόπο, το ποσόν χρηματοδότησης και τη διαδικασία ένταξης. Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου που εργάζεται επάνω στο πρόγραμμα, η νέα «έκδοση» του προγράμματος θα είναι πιο εύχρηστη, θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά, δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν την τιμή ζώνης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους και το σημαντικότερο, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 από 15.000 ευρώ ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.

Η αναμόρφωση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) θα είναι το τελευταίο βήμα για να ξεκλειδώσει το πρόγραμμα και σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΥΠΕΝ, κ. Δημήτρη Αθανασίου, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, η βασική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ότι τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα ενώ θα υπάρξει κλιμακούμενο βασικό ποσοστό επιχορήγησης και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος.

Κομβικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και συγκεκριμένα τα ποσά χρηματοδότησης κατανέμονται ως εής:

Το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος προβλέπει

* Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (292 εκατ.: 248 ΕΠΑΝΕΚ + 44 ΠΕΠ): επιχορήγηση, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (πριν και μετά), ενεργειακός σύμβουλος.

* Τράπεζες (130 εκατ. περίπου) τα 2/3 του δανείου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται νέα περιφερειακή κατανομή με κριτήρια το πλήθος των ακινήτων που κατοικούνται, τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας των κατοικιών και το κατά κεφαλήν εισόδημα

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει τους περίπου 8.000, καθώς πρόκειται να εκταμιευθούν πρόσθετοι πόροι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμη, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις για την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων, στο πλαίσιο της υποχρέωσης να ανακαινίζεται ετησίως το 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων κτιρίων του Δημοσίου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στο «Ελληνο-ρωσικό φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας», από 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019. «Η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα για τον κτιριακό τομέα, καθώς αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε στην Ελλάδα. ..Στον τομέα της εξοικονόμησης, εργαζόμαστε βεβαίως και για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο φροντίζουμε να είναι ακόμη πιο εύχρηστο από το προηγούμενο. Πρόκειται για μια προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης για παρεμβάσεις σε παλιά κτίρια ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές απώλειες.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των κτηρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Περισσότερα από αυτά τα κτήρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως:

• μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,
• παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),
• ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,
• μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,
• ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αφορούν:

• θερμομόνωση
• συστήματα σκίασης
• κουφώματα
• υαλοπίνακες
• κεντρικό σύστημα θέρμανσης
• ατομικά συστήματα θέρμανσης
• αντλίες θερμότητας
• συστήματα αυτοματισμών
• φωτοβολταικά συστήματα (για αυτοκατανάλωση)
• ηλιοθερμικά συστήματα

Κλείνουν οι εκκρεμότητες με το προηγούμενο πρόγραμμα

Μέσα στο επόμενο διάστημα λήγει και η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων για τα επιπλέον 5.046 νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούσαν λόγω έλλειψης πόρων. Από τις 22 Αυγούστου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί εντός 45 ημερών από την παραπάνω ημερομηνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider