Στις ράγες υλοποίησης μπαίνει η πρώτη επένδυση για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε «κοιλάδα υδρογόνου», ώστε η περιοχή να διατηρήσει τον ρόλο του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας – με βάση το ανανεώσιμο αέριο, το οποίο θα αντικαταστήσει τη κομβική σημασία που είχε στην τοπική οικονομία και κοινωνία εδώ και 10ετίες ο λιγνίτης.
Η επένδυση αυτή αφορά την κατασκευή μίας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών από την ελληνική Advent Technologies, η οποία ιδρύθηκε στην Πάτρα και είναι εισηγμένη στον NASDAQ, με το «αρχηγείο» της να βρίσκεται πλέον στη Μασαχουσέτη. Η Advent αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προηγμένα συστήματα κυψελών καυσίμου, τα οποία μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργειας και θερμότητα από μία σειρά ανανεώσιμων αερίων, όπως το «πράσινο» υδρογόνο.
Χρηματοδότηση 782,1 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, έχει πλέον δρομολογηθεί η χρηματοδότηση με 782,1 εκατ. ευρώ του πρότζεκτ, καθώς όπως ενημερώθηκε πρόσφατα από την ελληνική πολιτεία, πραγματοποιήθηκε η επίσημη κοινοποίησή του στο σχετικό ταμείο της Κομισιόν, δηλαδή στα ευρωπαϊκά Σημαντικά Έργα Κοινού́ Ευρωπαϊκού́ Ενδιαφέροντος (IPCEI) για τον τομέα του υδρογόνου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την έγκριση της πρότασης από την Κομισιόν, η χρηματοδότηση θα γίνει διαθέσιμη σταδιακά, μέσα σε μία περίοδο 6 χρόνων. Το μεγαλύτερο ετήσιο ποσό που θα λάβει η εταιρεία ανέρχεται σε 259,3 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας το πρώτο έτος από 35,8 εκατ. ευρώ.
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα τόσο για την Advent, όσο και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Με τη λειτουργία του, το "Green HiPo" θα επιταχύνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών στην Advent. Η αίτησή μας κατατέθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2021 και η διαδικασία του ελέγχου από την Ε.Ε. ήταν ενδελεχής. Σε όλη τη διαδικασία, επιδείξαμε σαφήνεια και προσήλωση, με την πεποίθηση ότι το έργο "Green HiPo" της Advent θα συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή υδρογόνου και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Το "Green HiPo" αναδεικνύει τη δέσμευση της Ελλάδας και της Ε.Ε. για ταχεία απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας, και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας, με τις τεχνολογίες υδρογόνου να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο», δήλωσε ο Δρ Βασίλης Γρηγορίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent.
Βιομηχανία στην αιχμή της τεχνολογίας
Εκτός από υπερσύγχρονες κυψέλες καυσίμου, το Green HiPo στοχεύει και την παραγωγή ηλεκτρολυτών, για την παραγωγή του «πράσινου» υδρογόνου. Στην ανακοίνωση, η Advent επισημαίνει ότι η εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία θα ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
Το «Green HiPo» ανήκει στο πρώτο «κύμα» ελληνικών έργων που υποβλήθηκαν στο IPCEI, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το «White Dragon», στο οποίο επίσης συμμετέχει η εταιρεία. Με συντονιστή τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και προϋπολογισμό 8 δισ. ευρώ, το «White Dragon» στοχεύει να αναπτύξει Δυτική Μακεδονία υποδομές για την παραγωγή υδρογόνου σε μαζική κλίμακα. Στο πρότζεκτ συμμετέχουν επίσης οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου).