Στα «χαρακώματα» οι χώρες του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «χαρακώματα» οι χώρες του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

Το μέλλον του πετρελαίου επανέρχεται στο προσκήνιο στο πλαίσιο της συνόδου του International Energy Forum (IEF) το οποίο διεξάγεται 26-28 Σεπτεμβρίου στην Αλγερία. Στο περιθώριο της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών) σχετικά με το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου. Η υπερπροσφορά πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει σε πτωτικό ράλι των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια και χώρες των οποίων η οικονομία βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή του «μαύρου χρυσού» έχουν βρεθεί σε δεινή θέση βλέποντας δραματική μείωση των εσόδων τους (οι περισσότερες εταιρείες πετρελαίου στα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ είναι κρατικές εταιρείες και η μείωση των εσόδων τους επιβαρύνει σημαντικά τις οικονομίες τους). Η λύση ενός «πλαφόν» στην παραγωγή έχει τεθεί εδώ και δύο χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία. Βασικός λόγος είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (μελών-μη μελών) του ΟΠΕΚ και η αδυναμία εύρεσης της τιμής που θα αποτελέσει το «ταβάνι» για την παραγόμενη ποσότητα.

Η Σαουδική Αραβία μέχρι πρότινος τηρούσε την πιο «ανελαστική» στάση στο να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, πλέον, δείχνει πρόθυμη να συναινέσει «εάν το Ιράν συμφωνήσει να προβεί, και από την πλευρά του, σε πάγωμα της παραγωγής του», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, προειδοποίησε πως ακόμη κι αν προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία, οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές του μαύρου χρυσού θα είναι προσωρινή καθώς η άνοδος θα ενθαρρύνει την αύξηση παραγωγής αλλού.

«Ένα πάγωμα από την πλευρά μερικών χωρών (...) δε θα παράγει το αποτέλεσμα που αναμένουν κάποιοι (...) Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ή σχιστολιθικού πετρελαίου σαν αποτέλεσμα και τότε οι τιμές να πέσουν ξανά», υποστήριξε ο Siluanov.

Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες του ΟΠΕΚ δείχνουν πλέον πιο πρόθυμες να δημιουργηθούν έστω οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας και όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Noureddine Bouterfa, «υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα», ενώ αν αυτό δεν καταστεί εφικτό επεσήμανε πως η συνάντηση μπορεί να παράγει έστω τα «στοιχεία μιας συμφωνίας».

Ωστόσο, ιδιαίτεροι πολιτικο-οικονομικοί παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσει η κάθε χώρα.

Ιράκ

Το Ιράκ θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας σύμφωνα με το Bloomberg. Η χώρα έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της παραγωγής μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μεγιστοποιήσει την παραγωγή. Ο νέος υπουργός Πετρελαίου, Jabbar Al-Luaibi έχει ζητήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή. Από την άλλη, η Βαγδάτη έχει κάνει λόγο για πλαφόν στην παραγωγή χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα. Ωστόσο, ο ηγέτης του Ιράκ, Falah-Al-Amri λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του φόρουμ στην Αλγερία δήλωσε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τα μέλη του οργανισμού να κάνουν μια συμφωνία για την παραγωγή».

Ιράν

Όπως είναι γνωστό το Ιράν επαναπροσδιορίζει την ενεργειακή του πολιτική και αναζητά να ανακτήσει μερίδια στην αγορά μετά την άρση του εμπάργκο τον Ιανουάριο του 2016. Από τότε έχει προσθέσει περίπου 800.000 βαρέλια στην παραγωγή. Ο Πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες παγώματος της παραγωγής και «βελτίωσης» (αύξησης) των τιμών αλλά θεωρεί καίριας σημασίας το να αναπληρωθεί η χαμένη παραγωγή. Ο Mohsen Ghamsari, διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης National Iranian Oil επανέλαβε ότι προϋπόθεση για να συναινέσει το Ιράν είναι η παραγωγή της χώρας να φθάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την επιβολή του εμπάργκο, δηλαδή στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Λιβύη

Η Λιβύη έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά ζητήματα και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο εύκολο θα ήταν να αποδεχθεί ένα πάγωμα της παραγωγής. Η χώρα πασχίζει να επαναφέρει την παραγωγή στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένα επίπεδο στο οποία βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια (πριν από την αποπομπή του δικτάτορα Moammar Al Quaddafi). Aν και παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 70% από τον Αύγουστο καθώς ξανάνοιξαν κάποια λιμάνια δεν έχει φθάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα καθώς μεταξύ άλλων έχει να αντιμετωπίσει και τις φονικές μάχες που διεξάγονται στα εδάφη της για τον έλεγχο του πετρελαίου.

Νιγηρία

Οι χαμηλές τιμές και οι ένοπλες συγκρούσεις αναγκάζουν τη Νιγηρία να πουλά και το τελευταίο βαρέλι που έχει διαθέσιμο. Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πετρελαίου, Emmanuel Kachikwu, τις τελευταίες εβδομάδες η παραγωγή έχει αυξηθεί εξαιτίας της κατάπαυσης του πυρός και πρόβλεψε ότι η ημερήσια παραγωγή θα φθάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα και τα 2 εκατ. μέχρι το Δεκέμβριο.

Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, τάσσεται παραδοσιακά κατά της ανάγκης για πάγωμα της παραγωγής αναφέροντας ότι «οι αγορές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο, τα συναλλαγματικά αποθέματα σημείωσαν πτώση σχεδόν 25% κατά την τελευταία διετία εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει περικοπές δαπανών και να ακυρώσει projects άνω των 20 δις. δολαρίων. Πλέον, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δείξει τελικά πιο πρόθυμη στο να συμφωνήσει για πάγωμα της παραγωγής (τουλάχιστον πιο πρόθυμη σε σχέση με τη συνάντηση στη Ντόχα). Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ακολουθούν την πολιτική που χαράσσει η Σαουδική Αραβία.

Βενεζουέλα

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, επιθυμεί μείωση της παραγωγής, κάτι που είχε θέσει και στη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο στη Ντόχα. Μάλιστα σε εκείνη τη συνάντηση, ο del Pino είχε δηλώσει ότι «Είναι πόλεμος εναντίον της χώρας μας, καθώς θεωρείται ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα τελειώσουν την Βενεζουέλα. Είναι απολύτως σαφές, ότι αυτός ο πόλεμος διεξάγεται με τα στοιχεία της οικονομικής πίεσης».

Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, έχει αναφέρει ότι ένα πάγωμα της παραγωγής θα ήταν μια σωστή απόφαση. Η χώρα παράγει πάνω από 11 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, ποσότητα ρεκόρ η οποία την καθιστά στην πιο δεινή θέση δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου δεν ξερνά τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Ανκόλα

H αύξηση των τιμών του πετρελαίου το Μάιο ίσως να ενθάρρυνε την Αγκόλα να τερματίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη λήψη δανείου σύμφωνα με το Standard Chartered. Τα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου αντιπροσωπεύουν το 95% των εσόδων από την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και «ίσα που φθάνουν» για να πληρωθεί το χρέος της χώρας, όπως σημειώνει ο Jose Eduardo dos Santos πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, Sonangol.

Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ τάσσεται υπέρ της μείωσης της παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αλγερία

«Δεν μπορούμε να βγούμε με άδεια χέρια», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Nouredine Bouterfa, προειδοποιώντας ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ξανά πίσω στα 30 δολάρια εάν ο OΠΕΚ αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider