Αυξημένα έσοδα από υπηρεσίες για τους παρόχους, αυξημένη χρήση από πλευράς καταναλωτών αλλά και αυξημένες επενδύσεις περιλαμβάνει ο απολογισμός του πρώτου τριμήνου της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου της Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα και παρά τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις παρατηρείται μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία των τιμών, η οποία βελτιώνει την «ακριβή» εικόνα της χώρας που είχε επικρατήσει στο παρελθόν.
Ώθηση στα έδωσα των telcos έδωσε ο τουρισμός
Για την ακρίβεια βάσει του απολογισμού η τηλεπικοινωνιακή αγορά το πρώτο τρίμηνο του έτους,
συνέχισε την ανοδική της πορεία, με τα συνολικά έσοδα της να αυξάνονται κατά 1,3% και τα έσοδα από υπηρεσίες να κινούνται υψηλότερα κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 458 εκατ. ευρώ από τα 442 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα έσοδα από υπηρεσίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (q4), όπως παραδοσιακά ισχύει το πρώτο τρίμηνο του κάθε έτους.
Η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες, τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τα έσοδα από δεδομένα η αύξηση των οποίων έφτασε το 16,7%, σε αντίθεση με τα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων τα οποία μειώθηκαν κατά 5,5% και κατά 0,3% αντίστοιχα. Μάλιστα τα έσοδα από δεδομένα έφτασαν να αντιπροσωπεύουν πλέον το 34,8% των εσόδων από υπηρεσίες το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 30,9% που ήταν πέρυσι.
Ώθηση στα θετικά αυτά αποτελέσματα έδωσε και η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, χάρη στην οποία τα έσοδα από το roaming σχεδόν διπλασιάστηκαν (αύξηση 89,7%) σε σχέση με πέρυσι.
4,5 GB καταναλώνει κατά μέσο όρο ένας ενεργός συνδρομητής
H αύξηση των εσόδων από τα δεδομένα, ακολούθησε όπως ήταν φυσικό την αύξηση της χρήσης, η οποία μετά και την πανδημία δείχνει να κινείται σταθερά ανοδικά. Για την ακρίβεια το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο όγκος των δεδομένων αυξήθηκε κατά 39,3%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από την αύξηση της τάξης του 6,3% και 4,6% που παρατηρήθηκε στα λεπτά ομιλίας και στα μηνύματα αντίστοιχα.
Την ίδια περίοδο οι συνδρομητές κατανάλωσαν κατά 43% περισσότερα δεδομένα κατά μέσο όρο με αποτέλεσμα ο βαθμός χρήσης δεδομένων να φτάσει στα 4,53 GB το μήνα ανά ενεργό συνδρομητή, από 3,16 GB που ήταν το α’ τρίμηνο του 2021.
Όσο για τον αριθμό των συνδρομητών της χώρας, έφτασε στο εξεταζόμενο τρίμηνο τα 14,5 εκατ. με τους ενεργούς να υπολογίζονται σε 11,5 εκατ. καταγράφοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,9%.
Έπεσαν οι τιμές
Αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολούθησαν ωστόσο οι τιμές, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΚΤ μειώθηκαν και όσον αφορά στη φωνή και όσον αφορά στα δεδομένα. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους οι τιμές προ φόρων για την φωνή μειώθηκαν κατά 11,1% ενώ για τα δεδομένα κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Μέσα στα τελευταία 12 χρόνια μάλιστα (2010-2022) η τιμή προ φόρων ανά λεπτό ομιλίας έχει μειωθεί κατά 65,4% ενώ η τιμή των δεδομένων κατά 94,3%.
Αύξηση επενδύσεων
Τέλος ανοδική ήταν και η πορεία των επενδύσεων του κλάδου, με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να επενδύουν το πρώτο τρίμηνο το έτους 95 εκατ. ευρώ, 26% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι επενδύσεις μάλιστα ανήλθαν στο 20,5% των εσόδων από υπηρεσίες με μέρος αυτών να κατευθύνεται και στην Έρευνα κι Ανάπτυξη. Για την ακρίβεια τα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 5,5% περίπου των εσόδων από υπηρεσίες πήγε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε (R&D).