Στα σκαριά ναυτιλιακό cluster και χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά ναυτιλιακό cluster και χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Με στόχο την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και τη μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της βιομηχανίας δημιουργείται το πλαίσιο για τη συγκρότηση ναυτιλιακού cluster. Προς αυτή την κατεύθυνση, συστήνεται και Ειδική Γραμματεία Ναυπηγικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας όπως ανακοίνωσε και την Πέμπτη η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη.

Η Μονάδα αυτή θα εκπονεί ενιαία στρατηγική και ειδικές πολιτικές ενίσχυσης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας υποστηρίζοντας ανάμεσα σε άλλα τις διαδικασίες και την έκδοση αδειών ή άλλων σχετικών εγκρίσεων.

Η λύση του cluster αποτελεί λύση σε ένα κλάδο ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της συρρίκνωσης του όγκου των εκτελούμενων εργασιών, των δυσκολιών χρηματοδότησης και την έλλειψη διαθεσιμότητας μέσων στήριξης συμβατών με την κοινοτική νομοθεσία. Βασικός άξονας του ναυτιλιακού cluster θα είναι η μεταποιητική δραστηριότητα, η ενίσχυση της βιομηχανίας, οι δραστηριότητες μεσαίας όχλησης, οι νέες επενδύσεις στον ΟΛΠ και η αναζωογόνηση της της ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά μέσα από τους όρους της κυκλικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε σχετικά η κυρία Τζάκρη στο φόρουμ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που πραγματοποιήθηκεστο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς «η ελληνική βιομηχανία, ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία μπορεί και πάλι να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας με προϋπόθεση την εντατική, και χωρίς καθυστερήσεις, προσπάθεια όλων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα μας, την περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ξαναδούμε τις ευκαιρίες και προοπτικές που παρουσιάζει, αξιοποιώντας τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σύρου όπως επίσης και την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και του Σχιστού».

Η κυρία Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι γίνεται πλέον πραγματικότητα και πρέπει να επιταχυνθεί το εθνικό ναυτιλιακό cluste , δηλαδή μία συστάδα επιχειρήσεων θαλάσσιων δραστηριοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά προκειμένου ο χωρος μεταποίησης γύρω από την ναυτιλία να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης. Οι εν δυνάμει συμμέτοχοι του εθνικού ναυτιλιακού cluster, είναι οι κύριοι κλάδοι της ναυτιλιακής δραστηριότητας και οι αντίστοιχοι φορείς, καθώς και οι υποστηρικτικοί φορείς και οι ενσωματούμενες δραστηριότητες.

Χρηματοδότηση για τα συνεργατικα σχήματα

Για τη δρομολόγηση, της διαδικασίας δημιουργίας του cluster, συγκροτήθηκε ομάδα από εκπροσώπους αυτών των κλάδων η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Βιομηχανίας και την ευθύνη λειτουργίας της θα έχει το ΕΒΕΠ, το οποίο θα προτείνει και συγκεκριμένες δράσεις προς χρηματοδότηση από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενη εξάλλου στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», η κυρία Τζάκρη επεσήμανε ότι οι ενέργειες που θα χρηματοδοτηθούν για τα συνεργατικά σχήματα επιχειρήσεων περιλαμβάνουν κοινές δράσεις που παράγουν νέα προϊόντα – υπηρεσίες και δημιουργούν μεγάλες οικονομίες κλίμακος για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του μεταποιητικού τομέα στον Πειραιά και την Αττική ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Βιομηχανίας εξετάζουν θετικά την πρόταση του Forum Βιομηχανίας για τη δυνατότητα να επιτρέπονται μέσα στον αστικό ιστό πέραν των επαγγελματικών εργαστηρίων και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης μεγαλύτερου μεγέθους. Επίσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας απλοποίησης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, εξετάζεται η πρόταση κατάργησης εντός όλων των κατηγοριών των Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων και η άδεια λειτουργίας για τις εγκατεστημένες εντός αυτών επιχειρήσεις.

Στόχος όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου που σχηματίζουν συστάδες να ενταχθούν το ΕΣΠΑ

Για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των εταιρειών του κλάδου στις συγκεκριμένες ενέργειες προωθείται από το ΕΒΕΠ η δημιουργία ενός νέου, εξειδικευμένου Τμήματος στο Επιμελητήριο για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, την καθιέρωση της επισκευαστικής ζώνης του Περάματος σε εξευδικευμένο κέντρο μετατροπής και επισκευής πλοίων που μεταφέρουν φυσικό αέριο, καθώς και εγκατάστασης συστημάτων LNG ως καύσιμο πρόωσης των πλοίων, και την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι στόχος είναι να εξελιχθεί το λιμάνι και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στο μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο "Logistics", αλλά και σε ένα παγκόσμιο κόμβο θαλάσσιων μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΕΒΕΠ υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την εταιρεία που έκανε τη μελέτη των clusters για την Ε.Ε, με στόχο όλες οι επιχειρήσεις υποστήριξης της ναυτιλίας που δραστηριοποιούνται σε συστάδες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η σχετική πρόταση θα συμπεριληφθεί στην επιτροπή παρακολούθησης για εξειδίκευση του ΕΣΠΑ στις 13 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider