Στα σχέδια της Μέσης Ανατολής η Ελλάδα για το φυσικό αέριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σχέδια της Μέσης Ανατολής η Ελλάδα για το φυσικό αέριο

Στην Ελλάδα υπολογίζει το Ισραήλ προκειμένου να εξάγει το φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ τα επιπλέον κοιτάσματα που πιθανολογείται ότι υπάρχουν στην Κύπρο αναμένεται να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη . Το φυσικό αέριο από Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο επαρκεί για να προμηθεύσει τις χώρες της Ευρώπης και να αντικαταστήσει τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας τα οποία βαίνουν μειούμενα.

Η συνολική ποσότητα από τα κοιτάσματα του Ισραήλ φθάνει τα 900 δις. κυβικά μέτρα και υπερβαίνει την εσωτερική ζήτηση ενώ οι εταιρείες που κάνουν τις έρευνες στο Ισραήλ εκτιμούν ότι υπάρχουν άλλα 2.200 δις. κυβικά μέτρα. Στην Κύπρο, το κοίτασμα Αφροδίτη παρέχει 150 δις. κυβικά μέτρα και σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπλεκόμενων φορέων και των εταιρειών που κάνουν τις έρευνες υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, η οποία δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Ακόμη, αν συνυπολογιστεί η ποσότητα που υπάρχει στην Αίγυπτο, οι τρεις χώρες μαζί φθάνουν τα 10.000 δις. κυβικά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος από το 2014 έχει εκφράσει την πρόθεση συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο και έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να αγοράσει κυπριακό φυσικό αέριο και να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο κυπριακού αλλά και ισραηλινού φυσικού αερίου.

Το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως διάδρομο είτε προς τα Βαλκάνια είτε προς την Ιταλία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας,Yuval Steinitz, η Ελλάδα θα γίνει σημαντικός διάδρομος και η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει σημαντικός προμηθευτής της Ευρώπης. Όσον αφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας, ως πέρασμα του φυσικού αερίου, ο κ. Steinitz σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν ένα τέτοιο project είναι ρεαλιστικό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει διάλογος εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας: «Για μένα είναι σαφές ότι πρέπει να πουλήσουμε ισραηλινό, κυπριακό και αιγυπτιακό αέριο απευθείας στην Ευρώπη. Ο προορισμός είναι αυτός».

Αν και πολιτικά θέματα όπως τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ ή το Κυπριακό εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η πρόθεση δείχνει να είναι πιο ισχυρή. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για να προχωρήσουν τα ενεργειακά σχέδια.

Άλλωστε το project έχει και την υποστήριξη της ΕΕ η οποία βλέπει μια εναλλακτική «ευρωπαϊκή» λύση για το φυσικό αέριο έναντι του ανταγωνιστικού κατά κάποιο τρόπο «Νότιου Διαδρόμου», ο οποίος υποστηρίζει τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη του project θα κριθεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασική προϋππόθεση για τη βιωσιμότητα του σχεδίου αποτελεί η ανακάλυψη των απαραίτητων ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Η κατασκευή του αγωγού East Med «είναι η πιο ισχυρή, μακροπρόθεσμα, στρατηγική επιλογή», τόνισε, δεδομένου ότι το εν λόγω project έχει τη στήριξη και της ΕΕ, η οποία συμμετέχει με χρηματοδότηση των μελετών, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider