Το στίγμα για την «επόμενη ημέρα» της ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την εξαγορά του 100% από την Italgas, έδωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, Paolo Gallo, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Όπως σημείωσε, βασικοί «πυλώνες» ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Υποδομών, υπό το νέο ιδιοκτησιακό της καθεστώς είναι η ενίσχυση των συνδέσεων στο αέριο, ώστε να φτάσουν το 1 εκατ. έως το 2028, καθώς και η ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, για να προετοιμαστούν για τη διακίνηση ανανεώσιμων αερίων.
Παράλληλα, ο CEO της Italgas επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες (για τις οποίες έχει γράψει το Insider.gr) σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τον Όμιλο Κοπελούζου για «είσοδό» του στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η «είσοδος» θα γίνει μέσω της 100% θυγατρικής της Italgas, Italgas Newco, στην οποία έχει περάσει ο αποκλειστικός έλεγχος της ελληνικής εταιρείας.
Χθεσινή απόφαση για παραμονή των CEO ΕΔΑ Αττικής & ΔΕΔΑ
Ο κ. Gallo υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Επισήμανε πως «στο κάδρο» των επαφών βρίσκεται η απόκτηση από τον Όμιλο Κοπελούζου του 10-20% - «με πιο πιθανό σενάριο ένα μερίδιο κοντά στο κάτω όριο», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το επόμενο βήμα είναι η απόκτηση του 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από την Eni Gas e Luce. «Η διαδικασία έχει τυπικό χαρακτήρα, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις της εξαγοράς έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με πιθανή αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, τόνισε πως είναι νωρίς για να αποφασισθούν οι όποιες αλλαγές, καθώς στόχος είναι πρώτα να αποκτηθεί πλήρης εικόνα της υφιστάμενης δομής. Επίσης, ακόμη δεν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής της επωνυμίας.
Όπως πρόσθεσε, η χθεσινή συνέλευση μετόχων της ΔΕΠΑ Υποδομών αποφάσισε την παραμονή των CEO της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ. Για τον CEO της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα συγκληθεί σύντομα η γενική συνέλευση της εταιρείας Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, σε συνεννόηση με την Eni.
Γεωγραφική επέκταση και αύξηση διείσδυσης
Όσον αφορά τις συνδέσεις αερίου, ο στόχος του 1 εκατ. του 2028 «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 65% και πάνω, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 600.000. Ο πρώτος τρόπος για την επίτευξη του στόχου θα είναι η γεωγραφική επέκταση των δικτύων, μέσω των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη ΔΕΔΑ.
«Παράλληλα, θα προωθήσουμε τη διείσδυση του αερίου στις περιοχές αδείας των ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της διαθεσιμότητας για σύνδεση», συμπλήρωσε. Όπως σημείωσε, η διείσδυση στην Αττική κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 40% και στη Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία στο 60%, όταν σε ιταλικές πόλεις υπερβαίνει ακόμη και το 90%.
Έμφαση στην ψηφιοποίηση των δικτύων
Ψηλά στις προτεραιότητες της Italgas βρίσκεται επίσης η ψηφιοποίηση των δικτύων αερίου. «Για αυτό τον σκοπό θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων, ενώ θα κατασκευασθούν εξαρχής ψηφιακά οι νέες υποδομές από τη ΔΕΔΑ», υπογράμμισε. Όπως πρόσθεσε, η ψηφιοποίηση θα «προικίσει» τα δίκτυα με ευελιξία, ώστε να προσαρμοστούν στη διακίνηση ανανεώσιμων αερίων.
Ο κ. Gallo επισήμανε πως τα δίκτυα αερίου είναι απαραίτητα για την πλήρη απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να μπορούν να «υποδεχθούν» βιοαέριο, «πράσινο» υδρογόνο και συνθετικό υδρογόνο. Αναφερόμενος στον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. για την αντικατάσταση του 50% των ρωσικών εισαγωγών αερίου με βιομεθάνιο και «πράσινο» υδρογόνο, επισήμανε ότι ως προς το βιομεθάνιο ο στόχος αυτός είναι εφικτός, ενώ η διείσδυση του ανανεώσιμου υδρογόνου θα ακολουθήσει.
Όσον αφορά την τρέχουσα συγκυρία, σημείωσε ότι αποθαρρύνουν τον καταναλωτή οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Όπως πάντως συμπλήρωσε, ρόλος των Διαχειριστών είναι να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές στην εξοικονόμηση. Μάλιστα, η εξοικονόμηση έχει πρωτεύουσα σημασία σε μόνιμη βάση, καθώς μπορεί αυτή τη στιγμή υπαγορεύεται από το κόστος, ωστόσο είναι απαραίτητη και για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Επισήμανε πως το LNG έχει γίνει πλέον ανταγωνιστική λύση για την τροφοδοσία αυτόνομων δικτύων, ενώ όσο αυξάνεται η χρήση του, αυξάνεται και η απεξάρτηση από τη Ρωσία. Απαντώντας σε ερώτηση για τα άμεσα μέτρα αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών, χαρακτήρισε σωστή επιλογή την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με την οποία το κόστος του θα μπορούσε να επιστρέψει σε σχεδόν κανονικά επίπεδα.