Οι «βρώμικες» συμφωνίες του OPEC για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «βρώμικες» συμφωνίες του OPEC για το πετρέλαιο

Nέα δεδομένα για την αγορά πετρελαίου δημιουργεί η συμφωνία του OPEC να μειώσει την παραγωγή στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής.

Βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η απόφαση μείωσης της παραγωγής (ή συγκράτησής της στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2014) με σκοπό να αποδυναμωθεί η παραγωγή του Καναδά και των ΗΠΑ αποτελεί η συλλογική υιοθέτηση του μέτρου από όλα τα μέλη. Με αυτό τον τρόπο ύστερα από κάθε συμφωνία που θα υπογράφεται εντός ενός κράτους-μέλους του OPEC, ο κανονισμός προβλέπει ότι κάθε χώρα θα έχει μια ποσόστωση στην παραγωγή πετρελαίου (βαρέλια ανά ημέρα). Ο Οργανισμός θα συμφωνήσει σε συγκεκριμένα επίπεδα παραγωγής από κάθε χώρα, στην επόμενη επίσημη συνεδρίασή του στις 30 Νοεμβρίου, στη Βιέννη.

Ωστόσο, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει καταδείξει ότι πολλά κράτη-μέλη του OPEC, κατά παρέκκλιση ανάλογων συμφωνιών, έχουν παράγει κατά βούληση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Βενεζουέλα και το Ιράν το οποίο «στέκεται απέναντι» από τη Σαουδική Αραβία, της οποίας η οικονομική κατάσταση πλέον εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Σαφώς ούτε οι χώρες εκτός OPEC έχουν δείξει εμπράκτως διάθεση να βάλουν πλαφόν στην παραγωγή, παρά το γεγονός ότι έχουν θεωρητικά δηλώσει ότι επιθυμούν σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που οι χώρες του ΟPEC αποφάσισαν μείωση της παραγωγής, η Ρωσία έχει κάνει κρούσεις σε αγορές οι οποίες ανήκουν στο Ριάντ .

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά των κρατών εκτός OPEC ο οργανισμός μετά τις πρόσφατες άτυπες επαφές στην Αλγερία σκοπεύει να τις προσεγγίσει για να βρεθεί ένα κοινό έδαφος.

Ο ρόλος και τα «κόλπα» του ΟPEC

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) ιδρύθηκε το 1960 στη Βαγδάτη με πρωτοβουλία της Βενεζουέλας, εδρεύει στη Βιέννη και έχει υπό την «ομπρέλα» του αρκετές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Βασικό αντικείμενο του οργανισμού είναι να συντονίζει την πετρελαϊκή πολιτική των μελών του, να ρυθμίζει την παραγωγή και να λαμβάνει μέτρα σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την ίδρυση του οργανισμού η τιμή του πετρελαίου καθοριζόταν από τις μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Δεκατρία χρόνια πριν από τη δημιουργία του οργανισμού και κυρίως έντεκα μέρες μετά την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, ο OPEC αποφάσισε να λάβει μέρος στην ισραηλινο-αραβική σύρραξη μειώνοντας δραστικά την παραγωγή (τουλάχιστον κατά 5% κάθε μήνα) ανεβάζοντας μονομερώς την τιμή του βαρελιού κατά 70% σε έξι χώρες του Κόλπου. Αυτή η αύξηση της τιμής ευνόησε την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μέλη του OPEC. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία βρίσκονται στην «απέναντι» όχθη. Σήμερα ο OPEC αντιπροσωπεύει το 40% της πετρελαϊκής αγοράς ενώ το 1973 αντιπροσώπευε το 55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider