Έκλεισε η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιον για τα τιμολόγια του ρεύματος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκλεισε η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιον για τα τιμολόγια του ρεύματος

Σε συμφωνία διάρκειας τεσσάρων ετών για το τιμολόγιο του ρεύματος κατέληξε η ΔΕΗ με τον μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρισμού, την Αλουμίνιον της Ελλάδος ύστερα από σημερινή απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον.

Η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις, μπόνους προκαταβολής και έγκαιρης εξόφλησης, αλλά και σύνδεση του τιμολογίου με την πορεία της τιμής του αλουμινίου. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, η έκπτωση όγκου είναι 25%, η έκπτωση ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8% και η έκπτωση προπληρωμής και έγκαιρης εξόφλησης 15%.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει μια πολυετής εκκρεμότητα μεταξύ των δύο πλευρών η οποία είχε φθάσει στα δικαστήρια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εκπληρώνεται και σχετική πρόβλεψη στα προαπαιτούμενα της 2η αξιολόγησης από τους δανειστές. Στη στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας προβλέπεται η ΔΕΗ να τιμολογεί με βάσει το ιδιαίτερο προφίλ και τον όγκο κατανάλωσης του πελάτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «κίνηση καλής θέλησης» από την πλευρά της ΔΕΗ ενώ θα δώσει και μια ένεση ρευστότητας στην εταιρεία καθώς προβλέπεται άμεση προκαταβολή εκ μέρους της Αλουμίνιον, ατόκως, του ποσού των 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας. Η έλλειψη μακροχρόνιων συμβάσεων για τον ηλεκτρισμό της στερούν την ικανότητα πρόβλεψης και επενδύσεων με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται μακροχρόνιες επενδύσεις. Πλέον στο «παιχνίδι» μπαίνει το θέμα της προβλεψιμότητας των ενεργειακών χρεώσεων σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία καθώς από τα τέλη του 2017 προβλέπεται η λήξη του μέτρου της διακοψιμότητας ενώ και η επιβολή του τέλους προμηθευτή αναμένεται να μετακυληθεί προς την κατανάλωση.

Το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει για την περίοδο 1.7.2016 έως 31.12.2020 και προβλέπει, αναλυτικά:

-Εκπτώσεις όγκου 25 % και ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8 % (δηλαδή συνολική έκπτωση 33 %) επί του τιμολογίου υψηλής τάσης.

-Πρόσθετη έκπτωση 15 % για προκαταβολή και εμπρόθεσμη εξόφληση της ενέργειας. Η προκαταβολή για τον πρώτο χρόνο ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα στο 30 % της αξίας της ενέργειας του προηγούμενου έτους.

-Προσαυξήσεις στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του αλουμινίου ξεπεράσει τα 1800 δολάρια ανά τόνο. Η προσαύξηση ορίζεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε 100 δολάρια αύξησης της διεθνούς τιμής.

-Τιμολόγηση της ενέργειας για την περίοδο από 1.1.2014 μέχρι 30.6.2016, προς 36,6 Euro/MWh πλέον χρέωσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με τη συμφωνία διασφαλίζεται ένας μακροχρόνιος, σταθερός πελάτης, όπως και την προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή συμβάσεων με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας περιλαμβάνεται και στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης εξέφρασε την ευχή η ΑλτΕ να αξιοποιήσει τα οφέλη της συμφωνίας για να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ επανέλαβε το αίτημα να εξαιρεθεί η υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ που υπολογίζεται στον καθορισμό των ποσοτήτων ενέργειας που θα διατεθούν σε προμηθευτές μέσω δημοπρασιών οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτόν το μήνα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Εύχομαι στην ΑτΕ να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα οφέλη από την παρούσα συμφωνία αποδοτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. -Η συγκεκριμένη τιμολόγηση της ΑτΕ καταδεικνύει εμφαντικά την αναγκαιότητα αφαίρεσης της ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές Υψηλής Τάσης από το μερίδιο της αγοράς που προβλέπεται να απολέσει η ΔΕΗ υποχρεωτικά, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider