«Ξεκολλάει» η χρηματοδότηση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεκολλάει» η χρηματοδότηση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Μέχρι το Νοέμβριο του 2016 θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης για το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον (250 εκατ. ευρώ), που με την κατάλληλη μόχλευση θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο «Financial Instruments for the Greek Market».

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο πρόγραμμα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το προηγούμενο και θα απαιτεί λιγότερα δικαιολογητικά, δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν την τιμή ζώνης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους και το σημαντικότερο, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 από 15.000 ευρώ ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.

Μέσα στο επόμενο διάσημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει την αναμόρφωση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Κομβικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και συγκεκριμένα τα ποσά χρηματοδότησης κατανέμονται ως εξής:

-Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (292 εκατ.: 248 ΕΠΑΝΕΚ + 44 ΠΕΠ): επιχορήγηση, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (πριν και μετά), ενεργειακός σύμβουλος.

-Τράπεζες (130 εκατ. περίπου) τα 2/3 του δανείου.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα με κλιμακούμενο ποσοστό επιχορήγησης(καταργείται το κριτήριο της τιμής ζώνης) και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αυξάνεται στα 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Το νέο πρόγραμμα θα ενισχύει παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων(θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες), στα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία (κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, φωτοβολταϊκά συστήματα (για αυτοκατανάλωση) και ηλιοθερμικά συστήματα).

Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:

• θερμομόνωση
• συστήματα σκίασης
• κουφώματα
• υαλοπίνακες
• κεντρικό σύστημα θέρμανσης
• ατομικά συστήματα θέρμανσης
• αντλίες θερμότητας
• συστήματα αυτοματισμών
• φωτοβολταικά συστήματα (για αυτοκατανάλωση)
• ηλιοθερμικά συστήματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider