Το α' τρίμηνο του 2023 ο ανάδοχος για την Πολιτεία Καινοτομίας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το α' τρίμηνο του 2023 ο ανάδοχος για την Πολιτεία Καινοτομίας
Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας της χώρας.

Στην τελική ευθεία μπαίνει σταδιακά το έργο για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας της χώρας, η οποία θα στεγαστεί στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ. Συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου, αν δεν δοθεί παράταση, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των σχημάτων, θα ολοκληρωθεί. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η αποσφράγιση των προσφορών και η επιλογή του αναδόχου που θα αναπτύξει τον πρώτο χώρο που θα συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια της Ελλάδας να γεφυρώσει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.

Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι αρκετά ώριμο ώστε για να προχωρήσει άμεσα μετά την επιλογή του ανάδοχου σχήματος, αφού ταυτόχρονα με την δεύτερη φάση του διαγωνισμού που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη, προχωρούν και οι διεργασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών αλλά και οι λοιπές διαδικασίες που αφορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια.

Μέσω του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ και να βαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία που θα αναπτύξει το έργο, το ανάδοχο σχήμα, θα αναλάβει να μετατρέψει την ιστορική βιομηχανική μονάδα της ΧΡΩΠΕΙ στην λεωφόρο Πειραιώς σε Πολιτεία Καινοτομίας. Η Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στα περίπου 18.000 τ.μ. της θα φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ενδιαφέρον από 4 σχήματα

Για την μετεξέλιξη του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ σε Πολιτεία Καινοτομίας το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν έντονο, όπως επιβεβαίωσε η αποσφράγιση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έγινε τον Απρίλιο του 2021.

Να θυμίσουμε ότι για το έργο είχαν ενδιαφερθεί τέσσερις όμιλοι: ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, REDS), όμιλος Intracom Holdings – INTRAKAT και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

Υπό την ομπρέλα των τεσσάρων υποψηφίων στεγάζονταν μάλιστα και φορείς της καινοτομίας τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό. Για την ακρίβεια στο σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιλάμβανε το Found.ation από κοινού με τη startup Mantis Business Innovation, το σχήμα της Ελλάκτωρ το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και μια αμερικανική εταιρεία consulting, το σχήμα της Intracom την Factory International και το σχήμα της Dimand το Τεχνολογικό Πάρκο της Βαρκελώνης.

Το προφίλ των συμμετεχόντων είχε ικανοποιήσει τότε σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μην εξελιχθεί η Πολιτεία Καινοτομίας σε ένα απλό κατασκευαστικό έργο, αλλά να συγκεράσει την τεχνογνωσία ομίλων, που έχουν διεθνή εμπειρία στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, η Πολιτεία Καινοτομίας θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο ιδιωτικός Φορέας θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» για τουλάχιστον 30 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ακόμα 15 έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δήμας: Σε 3 μήνες η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την Πολιτεία Καινοτομίας

Πότε θα «βγει» ανάδοχος στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την «Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ»

Χρ. Δήμας: Μέχρι τέλος του έτους η Πολιτεία Καινοτομίας θα έχει ανάδοχο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider