Putin και Ergodan έδωσαν τα χέρια για τον Turkish Stream

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Putin και Ergodan έδωσαν τα χέρια για τον Turkish Stream

Ένα έργο με πολιτικές και ενεργειακές διαστάσεις «ξεκολλάει» ύστερα από τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Turkish Stream δείχνει να «βρίσκει το δρόμο του» και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Αν και η Ελλάδα βρισκόταν μέσα στα ρωσικά σχέδια, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο αγωγός θα επεκταθεί προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας.

Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 12,7 δις. δολάρια και αποτελεί την εναλλακτική του South Stream που θα περνούσε από τη Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Gazprom και η τουρκική BOTAS είχαν υπογράψει το 2014 μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει 63 δις. κυβικά μέτρα ετησίως από τη Ρωσία στην Τουρκία διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, οι συνομιλίες διακόπηκαν ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό το Νοέμβριο του 2015 και επανήλθε στο προσκήνιο ύστερα από τη δημόσια «συγγνώμη» της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2016.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ο αγωγός και η μονάδα πυρηνικής ενέργειας Akkuyu, η οποία θα είναι και η πρώτη μονάδα για την Τουρκία αποτελούν τα «κλειδιά» για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μετά την κρίση.

«Η Τουρκία είναι γειτονική μας χώρα και σημαντικός συνεργάτης για εμάς. Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών έφθασε τα 35 δις. δολάρια το 2014 αλλά μειώθηκε σχεδόν 40% κατά τους πρώτους μήνες του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η ενέργεια αποτελεί το κλειδί για την ευρύτερη περιοχή», σημείωσε σχετικά.

Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου (και πελάτης) της Ρωσίας μετά τη Γερμανία και εισάγει περίπου 30 δις. κυβικά μέτρα ετησίως από τη γειτονική της χώρα δια μέσου δύο αγωγών, τον Blue Stream ο οποίος διασχίζει τα ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας και τη δυτική γραμμή, η οποία διασχίζει τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αγωγός θα επιφέρει μείωση των τιμών και εκπτώσεις για τους Τούρκους καταναλωτές.

O Turkish Stream ο οποίος θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα φτάνει στην Ανατολική Θράκη, περιλαμβάνοντας δύο γραμμές. Η μία θα έχει χωρητικότητα 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και η δεύτερη γραμμή θα διοχετεύει αέριο προς την Ευρώπη. Τόσο η ρωσική όσο και η τουρκική πλευρά έχουν συγκροτήσει ομάδες εργασίας για την εξέλιξη του έργου. Η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει και σε νομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η κατασκευή να ξεκινήσει αμέσως.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Gazprom, Alexander Mevdev, η κατασκευή θα ξεκινήσει στο τέλος του 2017 με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider