Αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα η Goldman Sachs - Τι εκτιμά για μεγέθη και μερίσματα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα η Goldman Sachs - Τι εκτιμά για μεγέθη και μερίσματα
Υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (σύσταση «buy») θέτει πλέον η Goldman Sachs.

Υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (σύσταση «buy») θέτει πλέον η Goldman Sachs και πιο συγκεκριμένα στα 4,20 ευρώ (από 4,10 ευρώ προηγουμένως), με ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 14,4% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ουσιαστικά, ο αμερικανικός οίκος προχωρά σε μια προσαρμογή των εκτιμήσεών του, αναμένοντας πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα διαμορφωθούν στα 0,64 ευρώ έναντι 0,65 ευρώ προηγουμένως, ενώ για το 2023 αναμένει πως θα κινηθούν προς τα 0,58 ευρώ (έναντι 0,57 ευρώ) και στα 0,67 ευρώ το 2024 (από 0,66 ευρώ που ανέμενε).

Επιπλέον, για το 2022, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να σημειώσει καθαρά κέρδη της τάξεως των 682 εκατ. ευρώ, προτού υποχωρήσουν στα 531,9 εκατ. ευρώ το 2023 και ενισχυθούν εκ νέου το 2024 στα 616,2 εκατ. ευρώ, με την καθαρή ενσώματη λογιστική αξία στα 6,15 ευρώ και τον δείκτη P/TBV στο 0,59x με τον δείκτη P/E στο 5,7x για φέτος και στο 6,3x για το 2023.

Goldman Sachs

Ως προς το ζήτημα των μερισμάτων, η Goldman Sachs εκτιμά πως θα υπάρξει μια διανομή της τάξεως των 0,16 ευρώ από τη φετινή χρήση, στα 0,12 ευρώ για το 2023 και στα 0,13 ευρώ ανά μετοχή το 2024, με την εκτίμηση για τη μερισματική απόδοση να κινείται στο εύρος του 4,4% - 3,7% στην τριετία. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η αυξητική τάση ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα διατηρηθεί στην τριετία, με τον δείκτη CET1 (Basel III) να φτάνει μέχρι το επίπεδο του 16,8% το 2024, τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ένα υψηλό συντελεστή κάλυψης από προβλέψεις.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs συνεχίζει να αποτιμά την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χρησιμοποιώντας μια κεφαλαιακά προσαρμοσμένη ROTE/COE μεθοδολογία. Οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της θέση και τον στόχο τιμής που θέτει είναι: 1) ένα ασθενέστερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, 2) δυσμενείς ρυθμιστικές αλλαγές, 3) ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση και τους όγκους, 4) χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων, 5) σημαντική ενίσχυση της αντίληψης περί κινδύνου με αντίκτυπο στο κόστος των ιδίων κεφαλαίων και την αποτίμηση και (6) αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Στις κορυφαίες θέσεις των καλύτερων αποδόσεων του Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο

Τράπεζες: Συμβολικές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων – Το βάρος στη μείωση των spreads στα δάνεια

BlackRock: Οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν από παντού τα «λουριά» - Μην παρασύρεστε από το «relief rally» - Τι συστήνει σε μετοχές και ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider