Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 38 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με άνοδο 10,4% έναντι 6,4% του Stoxx 600 και του τραπεζικού που κατέγραψε άνοδο 8,4%. Για το σύνολο του έτους, το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων αγορών παραμένει υψηλό, καθώς η εγχώρια αγορά βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,1%, έναντι -12,8% του Stoxx 600, -16,6% για τον DAX και -17,7% για τον S&P 500, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκεται μόνο η αγορά της Πορτογαλίας (4%). Να σημειωθεί ωστόσο πως το Χρηματιστήριο της Ρωσίας (MOEX) βρέθηκε στην κορυφή (ως προς τον κλάδο των μετοχών τον Οκτώβριο) με άνοδο 16,5%, περιορίζοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους, που διαμορφώνονται πλέον στο -38,1%.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, μετά από μια καταστροφική επίδοση των αγορών κατά το τρίτο τρίμηνο, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ένας πολύ πιο δυναμικός μήνας για τα assets, με τον βασικό «μοχλό» της έντονης ανοδικής κίνησης τις εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από την «εκστρατεία» των γρήγορων και επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια. Παράλληλα με αυτό, σημαντική συμβολή στην ανάκαμψη των περιουσιακών στοιχείων και κυρίως των μετοχών είχε η περαιτέρω σημαντική υποχώρηση των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου από τα υψηλά του καλοκαιριού, ενώ υπήρξε επίσης μια σταθεροποίηση στην αναταραχή της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω της άφιξης της νέας κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ.
Σε αυτό το σκηνικό τα 25 από τα 38 non currency assets του δείγματος που εξετάζει η Deutsche Bank βρέθηκαν σε θετικό έδαφος για τον μήνα, ο οποίος είναι ο δεύτερος καλύτερος μήνας μέχρι στιγμής για το 2022. Στο μεταξύ, ωστόσο, υπήρξαν και μερικά ακόμη αρνητικά ορόσημα, με τις τιμές του χρυσού να υποχωρούν για έβδομο συνεχόμενο μήνα για πρώτη φορά από το 1869.
Η δυναμική και η φθορά του «pivot trade»
Όσον αφορά την εξέλιξη του μήνα, το εφαλτήριο που δόθηκε ήταν αρκετά δυνατό για τις αγορές, σύμφωνα με τον Henry Allen και τον Jim Reid, αναλυτές της Deutsche Bank. Πράγματι, ο S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη διήμερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2020 στη βάση της ελπίδας για ένα «pivot» από τη Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Αυτό το αφήγημα έλαβε περαιτέρω υποστήριξη από την απόφαση της RBA (Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας) να αυξήσει απροσδόκητα τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης και όχι κατά 50 μονάδες βάσης που αναμένονταν.
Τα οικονομικά στοιχεία ωστόσο βοήθησαν επίσης να υπονομεύσουν ένα «pivot», ιδιαίτερα μετά από μια ακόμη ισχυρότερη, από την αναμενόμενο, εικόνα του πληθωρισμού, η οποία βοήθησε να παγιωθούν οι προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τον Νοέμβριο. Λίγο αργότερα, «έτρεξε» ένα pricing για μια τελική γραμμή στα επιτόκια μέχρι και στο 5% για πρώτη φορά με τις αποδόσεις των ομολόγων διετούς διάρκειας να ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2007.
Ωστόσο, αργότερα μέσα στον μήνα, έλαβε χώρα ένα παρόμοιο «pivot trade» μετά από ένα άρθρο του Nick Timiraos της WSJ, το οποίο τοποθετούνταν και πρότεινε ότι παρόλο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, οι αξιωματούχοι ήταν επίσης πιθανό να συζητήσουν το εάν και το πώς θα κινηθούν για μια μικρότερη αύξηση τον Δεκέμβριο.
Αυτό το «pivot trade» υποστηρίχθηκε περαιτέρω από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ που περιείχε μια σειρά από dovish στοιχεία, καθώς και από την απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να αυξήσει τα επιτόκια μόλις κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 75 μονάδες βάσης που αναμένονταν.
Μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο, υπήρχαν ήδη δείγματα ότι αυτό το «pivot trade» άρχισε να φθείρεται για ακόμη μια φορά. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, φτάνοντας στο 10,7% τον Οκτώβριο, επίπεδο που υπερέβαινε των προσδοκιών του consensus και ήρθε καθώς ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε επίσης ρεκόρ, φτάνοντας στο 5%. Οι ισχυρές μετρήσεις για τον πληθωρισμό θα περιορίσουν την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών για ένα «pivot» προς μια θετική κατεύθυνση, με τους αναλυτές του οίκου να βλέπουν εκ νέου τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινούνται υψηλότερα τις τελευταίες δύο ημέρες του μήνα μετά τη νέα έκπληξη που προέκυψε από τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.