Πετρέλαιο: Κακή συγκυρία για τους Έλληνες καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κακή συγκυρία για τους Έλληνες καταναλωτές

Τα πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 92 λεπτά το λίτρο και δικαιώνει όσους «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου» τον Απρίλιο και το Μάιο και συμβούλευαν τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές που επικράτησαν όλους τους προηγούμενους μήνες και τις ευκαιρίες που προσέφερε το τέλος της σεζόν.

Η τιμή είναι αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, αύξηση η οποία επήλθε από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο, και του ΦΠΑ από 23% σε 24%.

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθιστά πιο ακριβό το πετρέλαιο φέτος. Μια σειρά από άλλες εξελίξεις αναμένεται να επιδράσουν αυξητικά στην τιμή του πετρελαίου: η τιμή του καυσίμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 51 δολάρια το βαρέλι από τα 30 που βρισκόταν στις αρχές του 2016 ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η τιμή του brent μπορεί να φθάσει και τα 60 δολάρια. Αν και τα επίπεδα αυτά απέχουν πολύ από τα 100 και πλέον δολάρια που είχαμε συνηθίσει πριν από 2 χρόνια, η διαφορά αυτή είναι αρκετή για να «ταράξει τα νερά» στην καταναλωτική δαπάνη.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή στα επίπεδα των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, από τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής των 33,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και η πρόσφατη συγκατάθεση της Ρωσίας να εξετάσει και από την πλευρά της πάγωμα της παραγωγής, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανοδικό ράλι την τιμή του μαύρου χρυσού.

Έτσι, η 15η Οκτωβρίου οπότε και επίσημα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ίσως να μην αποτελεί τη μοναδική δυσάρεστη έκπληξη για τους Έλληνες καταναλωτές. Μία ακόμη αναμενόμενη συνέπεια είναι το ακριβότερο πετρέλαιο σε συνδυασμό με τη φορολογία και τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών οι οποίες θα μετακληθούν στους καταναλωτές. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία καθιστά ακόμη πιο ακριβή την προμήθεια πετρελαίου για τη χώρα μας.

Με βάσει αυτά τα δεδομένα, μοναδική ελπίδα για το καταναλωτικό κοινό παραμένει η παρατεταμένη καλοκαιρία η οποία πέρυσι τουλάχιστον «έσωσε την παρτίδα».

BP: Ισορροπημένη η αγορά πετρελαίου

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της BP, Bob Dudley, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε σχετική ισορροπία.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, επεσήμανε ότι η τρέχουσα τιμή του μαύρου χρυσού προσφέρει στους παραγωγούς λίγο μεγαλύτερο περιθώριο.

«Την παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση και βρίσκεται σε ισορροπία. Είναι πάνω-κάτω εκεί, στο μισό εκατομμύριο βαρέλια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε ο Dudley μιλώντας στο CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider