Η EDP συνεχίζει να υλοποιεί έργα βιώσιμης και καθαρής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, στο πλαίσιο του Access to Energy (A2E) Fund, ενός προγράμματος που υλοποιεί τα τελευταία 4 χρόνια.
Στο πλαίσιο της τέταρτης έκδοσης του A2E Fund, η EDP ενισχύει για ακόμη μία φορά τον κοινωνικό της αντίκτυπό στις αναδυόμενες οικονομίες και την εστίασή της στη διασφάλιση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, με χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα έργα που επιλέχθηκαν αυτή τη φορά θα ωφελήσουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε τέσσερις αφρικανικές χώρες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η EDP θα υποστηρίξει εννέα ακόμη έργα που προωθούν την πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε απομακρυσμένες και ευάλωτες κοινότητες τεσσάρων αφρικανικών χωρών: Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Αγκόλα και Μαλάουι. Η συνολική χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε τομείς πρωταρχικής σημασίας, όπως η υγεία, η γεωργία, η εκπαίδευση και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο άμεσους και έμμεσους δικαιούχους.
Η χρήση της αποκεντρωμένης παραγωγής ηλιακής ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν τη βάση όλων των έργων που επιλέχθηκαν σε αυτή την τέταρτη έκδοση του A2E Fund, σε σύνολο 158 αιτήσεων.
Η EDP ενισχύει έτσι τη δέσμευσή της για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, μέσω της διάδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της καταπολέμησης της φτώχειας και του ηλεκτρικού αποκλεισμού που εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως σε απομακρυσμένες αγροτικές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η υποστήριξη αυτών των έργων αποτελεί, επομένως, κρίσιμη συμβολή στη διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιου μέλλοντος, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της εταιρείας να καταστεί πλήρως πράσινη έως το 2030.
Στην περίπτωση της Αφρικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, η στήριξη αυτή συνιστά ακόμη ένα βήμα προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την προστασία του κλίματος και την πρόσβαση στην ενέργεια - πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της COP27, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, η οποία διεξάγεται στην Αίγυπτο έως τις 18 Νοεμβρίου.
«Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ανάπτυξης κάθε κοινότητας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές απομακρυσμένες κοινότητες ή σε περισσότερο ευάλωτες συνθήκες στην Υποσαχάρια Αφρική. Η δέσμευσή μας, που τώρα ενισχύεται με τη χρηματοδότηση εννέα ακόμη έργων, είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε καθαρή, ασφαλή και χαμηλού κόστους ενέργεια σε αυτές τις κοινότητες, και έτσι να προωθήσουμε την ενεργειακή ένταξη», επισημαίνει η Vera Pinto Pereira, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EDP και υπεύθυνη για την παγκόσμια στρατηγική κοινωνικού αντίκτυπου του ομίλου, προσθέτοντας: «Ο θετικός αντίκτυπος που θέλει να έχει η EDP αποτιμάται από κάθε ανθρώπινη ζωή στην οποία συμβάλλουμε. Είτε πρόκειται για ένα παιδί που μπορεί πλέον να μελετάει τη νύχτα στο σπίτι του επειδή έχει φωτισμό, είτε για έναν γιατρό ή μία νοσοκόμα που διαθέτει πλέον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει στους τοκετούς και τα χειρουργεία, είτε για μία πωλήτρια που μπορεί να διατηρήσει τα φρέσκα προϊόντα της στην αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι να αυξήσει το οικογενειακό της εισόδημα.»
Στις τρεις προηγούμενες εκδόσεις, το ταμείο έχει ήδη χορηγήσει συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη 20 έργων σε επτά αφρικανικές χώρες (Αγκόλα, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Κένυα, Ρουάντα και Τανζανία), τα οποία συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής 80.000 ανθρώπων και έμμεσα, περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων. Η νέα και τέταρτη έκδοση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ωφελήσει άμεσα περισσότερους από 40 χιλιάδες ανθρώπους και έμμεσα περισσότερους από 900 χιλιάδες στις περιοχές αυτές.