«Σήμα» από τον TAP για επενδύσεις στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμα» από τον TAP για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ως έργο «κράχτης» για επενδύσεις θα λειτουργήσει ο αγωγός TAP του οποίου οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν επισήμως το Μάιο. Ο αγωγός, ως συνολικό έργο, αναμένεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από διάφορους οργανισμούς, όπως η EBRD και η EIB, ενώ προβλέπεται να συμμετέχουν και εμπορικοί εταίροι.

Ο country manager του έργου, Rikard Scoufias, μιλώντας στο συνέδριο Θεσσαλονίκη Summit εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επένδυση του Διαδριατικού Αγωγού (ΤAP) στην Ελλάδα δίνει ισχυρό σήμα στο εξωτερικό ότι οι επενδυτές μπορούν να εμπιστεύονται τη χώρα. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 13.000 σωληναγωγοί έχουν φτάσει στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας από την έναρξη της κατασκευής του TAP.

Αν και το τελικό κόστος του TAP στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, η δαπάνη για το ελληνικό τμήμα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ και η άμεση απασχόληση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. Στο έργο συμμετέχουν κατασκευαστικές εταιρείες και σύμφωνα με τον κ. Scoufias, μέχρι σήμερα ο TAP έχει συνεργαστεί με 150 ελληνικές επιχειρήσεις κάνοντας προμήθειες υλικών, αγαθών και υπηρεσιών. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν είναι και η Σωληνουργεία Κορίνθου για την προμήθεια σωλήνων μεγάλης διαμέτρου, μήκους περίπου 495 χλμ, για το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα.

Η σύμβαση αφορά συνολικά σε περίπου 270.000 τόνους χαλυβδοσωλήνων, διαμέτρου 48’’, και απονεμήθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, σε συνεργασία με την Ιαπωνική Marubeni-Itochu Steel, έναν εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών χάλυβα παγκοσμίως, κατόπιν σχετικού διεθνούς διαγωνισμού και αυστηρής διαδικασίας επιλογής. Οι παραδόσεις των σωλήνων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2016 και να ολοκληρωθούν το 2017.

Ακόμη, το πρόγραμμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της TAP AG περιλαμβάνει 32 εκατ. ευρώ και το ποσόν αυτό θα διατεθεί προς όφελος όλων των κατοίκων στους δήμους από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Ο αγωγός αναμένεται να λειτουργήσει ως οικονομικός «πολλαπλασιαστής», επιτυγχάνοντας να αυξήσει την άμεση και έμμεση απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει και να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία μέσω της ανάθεσης έργων σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider