Ο δισεκατομμυριούχος Τσάρλι Μάνγκερ, πιστεύει ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο ευτυχισμένοι καθώς τα πράγματα στο παρελθόν ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι τώρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός επενδυτής δεν καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν, ειδικά σε σύγκριση με πολύ δυσκολότερες εποχές που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία.
«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο χαρούμενοι τώρα παρά όταν τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα», υπογράμμισε ο 98χρονος νωρίτερα φέτος στην ετήσια συνάντηση της Daily Journal, τονίζοντας πως ο ίδιος ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 1930, όταν οι Αμερικανοί παντού δυσκολεύονταν: «Είναι παράξενα όλα αυτά για κάποιον στην ηλικία μου, γιατί ήμουν στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης, όταν οι δυσκολίες ήταν απίστευτες».
Παράλληλα, τόνισε ότι η ζήλεια είναι ένας κινητήριος μοχλός για πάρα πολλούς ανθρώπους σήμερα. «Πριν από τις αρχές του 1800, υπήρχαν χιλιάδες χρόνια όπου η ζωή ήταν αρκετά βάναυση, σύντομη και με περιορισμένες δυνατότητες. Δεν υπήρχε ούτε κλιματισμός, ούτε σύγχρονη ιατρική», σημείωσε προσθέτοντας πως τα social media όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter μεγενθύνουν τα συναισθήματα φθόνου μεταξύ των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποιότητα ζωής σε όλο τον κόσμο έχει βελτιωθεί δραματικά τους τελευταίους 2 αιώνες, κάτι που αποτυπώνεται από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και τη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας.
Το 2019, ο Μάνγκερ με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί που διαμαρτύρονται για τη ανακατανομή του πλούτου και την ανισότητα των εισοδημάτων «είναι ηλίθιοι», ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για την υψηλότερη φορολογία στους πλούσιου, υποστηρίζοντας δεν αρμόζει σε μία ελεύθερη αγορά.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των περισσότερων ανθρώπων για την κοινωνικές ανισότητες και οι επικρίσεις στους εξαιρετικά πλούσιους «προέρχονται» από φθόνο. «Δεν μπορώ να αλλάξω το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι πολύ δυστυχισμένοι και αισθάνονται κακομεταχείρηση. Όλα έχουν βελτιωθεί κατά περίπου 600%. Όμως υπάρχει ακόμα κάποιος άλλος που έχει περισσότερα», υπογράμμισε.