Η κρίσιμη συνάντηση του ΟPEC στις 30 Νοεμβρίου για την επικύρωση (ή όχι) της συμφωνίας για περιορισμό της παραγωγής δεν έχει διχάσει μόνο τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟPEC αλλά και τις χώρες εντός του ίδιου του οργανισμού ενώ στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, ακούγονται «διαφορετικές» φωνές ακόμη και μέσα στο ίδιο το κράτος.
Ήδη υπάρχει απόψεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδική Αραβία και της Ρωσίας, με την πρώτη να τάσσεται επιτέλους υπέρ του περιορισμού της παραγωγής (αν και την τελευταία φορά στην Ντόχα είχε «κάνει πίσω» βάζοντας επιπλέον όρους) και τη δεύτερη να συμφωνεί μεν σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά η αγορά να μην δείχνει να θέλει να ακολουθήσει.
Αυτή τη φορά και στη Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον οι πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται διχασμένες. Από τη μία, ο υπουργός Ενέργειας Khalid Al-Falih τάσσεται υπέρ του περιορισμού της παραγωγής, ακόμη και αν το Ιράν δεν δείξει πρόθυμο να ακολουθήσει και προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία και τις χώρες εκτός OPEC να βάλουν επίσης πλαφόν. Ο Al-Falih θεωρεί ότι ακόμη και μια μικρή μείωση της παραγωγής θα φέρει αποτέλεσμα ακόμη και αν δεν εναρμονιστούν όλες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες με αυτή την πολιτική. Το επιχείρημά του ενισχύεται από την άνοδο που σημείωσε η τιμή του brent, ξεπερνώντας τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, αντιδιαμετρικά αντίθετη είναι η άποψη του προκατόχου του, Ali Al-Naimi, o οποίος μάλιστα τον επόμενο μήνα εκδίδει και βιβλίο. Ο πρώην υπουργός ενέργειας θεωρεί ότι είναι μηδενικές οι πιθανότητες χώρες εκτός OPEC όπως είναι η Ρωσία, η Νορβηγία, το Μεξικό και το Καζακστάν να μειώσουν την παραγωγή.
Όπως αναφέρει η προηγούμενη εμπειρία θα επαναληφθεί: «η αγορά του πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερη από τον OPEC. Προσπαθήσαμε σκληρά να φέρουμε τις χώρες εντός και εκτός OPEC κοντά και να βρούμε έναν κοινό τόπο. Αλλά δεν υπήρχε διάθεση συνεννόησης. Έτσι, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι να αφήσουμε την αγορά να εξισορροπήσει από μόνη της την προσφορά και τη ζήτηση. Πρόκειται για ένα πολύ απλό πράγμα: να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει από μόνη της».
Ο Al-Naimi επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της κρατικής Rosneft δεν είχε ακολουθήσει σε ανάλογη περίπτωση την πολιτική της μείωσης της παραγωγής παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008-2009 είχε δεσμευτεί να το κάνει. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πολιτική της συγκράτησης της τιμής του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια, την οποία και ο ίδιος είχε υποστηρίξει σθεναρά, ήταν ένα λάθος. «Ήταν πολύ υψηλή και επιβράδυνε τις επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε.
Αισιόδοξος για συμφωνία ο γενικός γραμματέας του OPEC
Ο OPEC θα είναι σε θέση να πετύχει μια συμφωνία τον επόμενο μήνα για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου χωρίς πάρα πολλές εξαιρέσεις για μεμονωμένες χώρες και χωρίς μεγάλες διαφωνίες για τα επίπεδα παραγωγής, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.
Ο Mohammed Sanusi Barkindo δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο συνεδρίου ότι η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του OPEC, δεν υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να συνεισφέρει στον περιορισμό της παραγωγής εάν ο OPEC καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία στην επόμενη συνάντησή του στις 30 Νοεμβρίου.