Την οδό της επιστροφής στις τράπεζες αναζητούν τα εξυγιασμένα δάνεια των τιτλοποιήσεων των τραπεζών. Πρόκειται για δάνεια της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που οι τράπεζες είχαν τιτλοποιήσει και μεταβιβάσει στον «Ηρακλή» και τη διαχείρισή τους ανέλαβαν οι εταιρείες διαχείρισης.
Το ζήτημα της επανόδου πρώην κόκκινων δανείων που πρασίνισαν στους ισολογισμούς των τραπεζών απασχολεί πλέον έντονα τις τράπεζες και δεν αποκλείεται να τεθεί και στην αυριανή συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια, που θα βρεθεί στην Αθήνα. Και αυτό διότι η εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το ουσιαστικότερο κομμάτι της δραστικής μείωσης των NPLs στην οποία στόχευε ο «Ηρακλής», αποτελώντας τον απώτερο στόχο του για την έξοδο των κόκκινων δανείων από την οικονομία.
Το θέμα συζητείται ήδη έντονα μεταξύ τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης και ο προβληματισμός αφορά πρωτίστως σε πρώην κόκκινα στεγαστικά δάνεια που εξυπηρετούνται πλέον κανονικά για μακρά περίοδο και που θα μπορούσαν να γυρίσουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Όπως αναφέρουν στο insider.gr στελέχη εταιρειών διαχείρισης δανείων, αυτή τη στιγμή έχει εξυγιανθεί το 30% των δανείων των τιτλοποιήσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος τα δάνεια αυτά να γυρίσουν στις τράπεζες, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο, για την περίπτωση αυτή, το πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Για παράδειγμα, ένα πρώην μη εξυπηρετούμενο δάνειο που εξυπηρετείται ομαλά πλέον, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει την διετή περίοδο παρακολούθησης που απαιτεί η ΕΒΑ (European Banking Authority) για να ταξινομηθεί στα εξυπηρετούμενα, θα μπορεί να επιστρέψει στην τράπεζα;
Επιπλέον, με τα σημερινά δεδομένα, το ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο απαγορεύει σε μία τράπεζα που έχει τιτλοποιήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα έχει βγάλει από τον ισολογισμό της, να τα πάρει η ίδια ξανά πίσω υγιή.
Αποτελεί επομένως ζήτημα προς διαπραγμάτευση από την ΤτΕ (για λογαριασμό των τραπεζών) με την ΕΚΤ και τον SSM το πώς θα μπορέσουν ενήμερα δάνεια των τιτλοποιήσεων να επανέλθουν στις τράπεζες και αυτές να μπορέσουν να τα ξαναχρηματοδοτήσουν.
«Οι κανόνες της ΕΒΑ θα πρέπει να απλοποιηθούν για να διευκολυνθεί μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια η επιστροφή κόκκινων δανείων που έγιναν πράσινα πίσω στις τράπεζες», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr. Όπως σημειώνει, η επιστροφή τους είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους δανειολήπτες οι οποίοι θα επανενταχθούν έτσι στο τραπεζικό σύστημα και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν εκ νέου, αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες. Σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού όπου η πελατειακή «πίτα» είναι συγκεκριμένη και ψηφιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα αποσπούν ολοένα μεγαλύτερα κομμάτια πελατών και δη των νεότερων ηλικιακά, οι παραδοσιακές τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν πελάτες τους που στο παρελθόν μπορεί να επιδείκνυαν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, αλλά πλέον έχουν εξυγιανθεί.